Γερμανία: Σήραγγα με εκατοντάδες σορούς στρατιωτών του Α’ ΠΠ

Τα λείψανα περισσότερων από 200 Γερμανών στρατιωτών που θάφτηκαν ζωντανοί σε μια σήραγγα στη βορειοανατολική Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως όλα δείχνουν δεν θα ανακτηθούν.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τον τόπο ταφής «πολεμικό μνημείο» και να τον θέσει υπό κρατική προστασία.

Η επιτροπή πολεμικού τάφου της Γερμανίας, η Volksbund, και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την απόφαση αυτή, στο μουσείο Caverne du Dragon στη βορειοανατολική Γαλλία το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οι προσπάθειες διάσωσης για να φτάσουμε στα λείψανα το 2021 και το 2022 είχαν αποδειχθεί πολύ δύσκολες», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Volksbund, προσθέτοντας ότι υπήρξαν «πολλές προσπάθειες» να ανοίξει η «πολύ βαθιά και πολύ μεγάλη» σήραγγα, η οποία βρίσκεται σε ένα καταφύγιο, με «αμμώδες έδαφος, ακόμα μολυσμένο με πυρομαχικά».

Παρόλο που η γαλλογερμανική ομάδα κατάφερε να φτάσει έως και 64 μέτρα (210 πόδια) κάτω από τη σήραγγα, «δεν βρήκαν υπολείμματα του πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος.

Πολλές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν χώρα, μεταξύ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γερμανικών στρατευμάτων, στο Chemin des Dames, ή “Lady’s Way”, μια κορυφή ανάμεσα σε δύο κοιλάδες.

Στις 4 Μαΐου 1917, σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου, ο γαλλικός στρατός πυροβολούσε Γερμανούς στρατιώτες με βαρύ πυροβολικό.

Μια οβίδα έπληξε την είσοδο της σήραγγας Winterberg στο Chemin des Dames, σύμφωνα με το Volksbund.

Μερικά από τα γερμανικά στρατεύματα, από το 111ο Εφεδρικό Σύνταγμα Πεζικού του Μπάντεν, διέφυγαν περαιτέρω στη σήραγγα, όπου είχαν εκραγεί αποθηκευμένα πυρομαχικά και απελευθερώνονταν τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι στρατιώτες δημιούργησαν ένα οδόφραγμα για να προσπαθήσουν να προστατευτούν από τα δηλητηριώδη αέρια μέχρι να μπορέσουν να διασωθούν, αλλά ο σφοδρός βομβαρδισμός τους εγκλώβισε.

Η είσοδος της σήραγγας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μόνο τρεις στρατιώτες από ένα πεζικό άνω των 200 σώθηκαν.

Οι άλλοι πνίγηκαν, πέθαναν από δίψα ή αυτοπυροβολήθηκαν.

Με το πέρασμα των χρόνων, υπήρξαν πολυάριθμες –συμπεριλαμβανομένων παράνομων– απόπειρες εύρεσης της θαμμένης εισόδου της σήραγγας στο κρατικό δάσος του Vauclair, σύμφωνα με το Volksbund.

Τον περασμένο Μάιο, περισσότερο από έναν αιώνα μετά το συμβάν και μετά από χρόνια εργασίας, η Volksbund και οι Γάλλοι συνεργάτες χρησιμοποίησαν ακριβείς γεωτρήσεις για να επιβεβαιώσουν τη θέση της σήραγγας, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη-βαθιά-υπόγεια κοιλότητα, με ανέπαφο τον τόπο ταφής.

Χαρακτηρίζοντας την τοποθεσία ως μνημείο, οι γερμανικές και γαλλικές αρχές ελπίζουν να τιμήσουν και να προστατεύσουν τον τόπο ανάπαυσης των στρατιωτών. «Αυτό εγγυάται ότι οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να αναπαύονται εν ειρήνη», είπε εκπρόσωπος της Volksbund.

«Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με τους Γάλλους εταίρους μας σε πνεύμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Dirk Backen, διευθύνων σύμβουλος της Volksbund.

Μόλις εκπληρωθούν οι νομικές απαιτήσεις για το πολεμικό νεκροταφείο, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του μνημείου και ο χώρος θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μέσα στο επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσαν Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: CNN

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.