Ποιες γερμανικές πόλεις έχουν τα ταχύτερα αυξανόμενα ενοίκια;

Οι μεγάλες πόλεις της Γερμανίας έχουν σημειώσει ρεκόρ αύξησης των ενοικίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023, τα ζητούμενα ενοίκια σε εθνικό επίπεδο για τα υπάρχοντα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 7,4% και κατά 7,7% για τα νεόδμητα διαμερίσματα, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση της πλατφόρμας ακινήτων Immoscout 24.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, τα ζητούμενα ενοίκια σε εθνικό επίπεδο για τα υφιστάμενα ακίνητα αυξήθηκαν έως και 12 τοις εκατό και για τα νεόδμητα έως και 20 τοις εκατό.

Εκτός από τις αισθητές αυξήσεις των τιμών, η ζήτηση και ο ανταγωνισμός για διαμερίσματα ήταν ιδιαίτερα υψηλός, έγραψε η Immoscout 24.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αναζητούσαν όλο και περισσότερο ένα νέο μέρος για να ζήσουν στα προάστια των μεγαλύτερων πόλεων.

Ακραίες αυξήσεις στη Γερμανία

Οι κυνηγοί διαμερισμάτων στις επτά μεγαλύτερες μητροπόλεις της Γερμανίας επηρεάστηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών, έγραψε η πλατφόρμα ακινήτων.

“Το Βερολίνο και η Στουτγάρδη καταγράφουν ακραίες αυξήσεις της τάξης του οκτώ και εννέα τοις εκατό για νέα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εντός του πρώτου τριμήνου, που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Immoscout 24, Gesa Crockford, στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Στο Βερολίνο, τα ζητούμενα ενοίκια για υφιστάμενα διαμερίσματα έχουν φθάσει στο υψηλό ρεκόρ των 12,56 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το Μόναχο είναι μακράν το ακριβότερο με 18,44 ευρώ. Ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στα 8,01 ευρώ.

Για τα νεόδμητα ενοίκια, οι αναζητούντες διαμέρισμα θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη: σε εθνικό επίπεδο ο μέσος όρος είναι σήμερα 11,01 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αριθμοί σκαρφαλώνουν στα 17,64 ευρώ στο Βερολίνο και στα 22,30 ευρώ στο Μόναχο.

Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης για τους αγοραστές

Εν τω μεταξύ, η αγορά ακινήτων για αγορά προς ενοικίαση έχει ανακάμψει κάπως, μετά από ετήσιες μειώσεις των τιμών έως και 10 τοις εκατό στο τέλος του 2022.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι ζητούμενες τιμές για υφιστάμενα και νέα διαμερίσματα ήταν κατά 2,3% υψηλότερες το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μέση ζητούμενη τιμή για τα υφιστάμενα ιδιοκατοικούμενα διαμερίσματα ήταν 2.778 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και 3.992 ευρώ για εκείνα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα.

Το Μόναχο κατέχει επίσης τον τίτλο της ακριβότερης πόλης για τους αγοραστές διαμερισμάτων, με τις τιμές τετραγωνικών μέτρων να ανέρχονται σε 7.346 ευρώ για τα παλαιά και 9.443 ευρώ για τα νέα διαμερίσματα.

Τα ακίνητα με κακή ενεργειακή απόδοση, ωστόσο, είδαν τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, δήλωσε ο Crockford στη FAZ.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί το κόστος για τους αγοραστές το επόμενο έτος, αλλά ότι “στις μητροπόλεις, δεν θα μπορούσα να υποθέσω ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης