Επιτρέπεται να πλύνετε το αυτοκίνητό σας την Κυριακή;

Για πολλούς ανθρώπους και στη Γερμανία, η Κυριακή σημαίνει ελεύθερος χρόνος και ξεκούραση και ταυτόχρονα υπάρχει άφθονος χρόνος για αναβαλλόμενες εργασίες. Επιτρέπεται όμως το πλύσιμο του αυτοκινήτου την Κυριακή στη Γερμανία;

Το αυτοκίνητο είναι βρώμικο – και τις Κυριακές συνήθως έχετε αρκετό χρόνο για πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Όμως τα πλυντήρια αυτοκινήτων είναι ανοιχτά την Κυριακή ή είναι κλειστά; Και είναι το πλύσιμο στο σπίτι μια λογική εναλλακτική λύση;

Επιτρέπεται το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας τις Κυριακές στη Γερμανία;

Η Κυριακή θεωρείται ημέρα αναψυχής, αυτό κατοχυρώνεται ακόμη και στον Βασικό Νόμο (άρθρο 140).

Ο βασικός νόμος αναφέρει: “Η Κυριακή και οι αναγνωρισμένες από το κράτος αργίες παραμένουν προστατευμένες από το νόμο ως ημέρες ανάπαυσης από την εργασία…”.

Αυτό όμως σημαίνει ότι τα πλυντήρια αυτοκινήτων πρέπει να κλείνουν την Κυριακή;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς: Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, ή μερικές φορές μόνο σε ορισμένους δήμους, τα πλυντήρια αυτοκινήτων επιτρέπεται να λειτουργούν την Κυριακή. Σε πολλά μέρη, ωστόσο, παραμένουν κλειστά για να μην κάνουν θόρυβο.

Στη Γερμανία, επομένως, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση του πλυσίματος αυτοκινήτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Ωστόσο, πρέπει να ενημερώνεται κανείς για τους τοπικούς κανονισμούς.

Σε αυτά τα ομόσπονδα κρατίδια τα πλυντήρια αυτοκινήτων παραμένουν κλειστά τις Κυριακές

 • Βάδη-Βυρτεμβέργη
 • Βερολίνο
 • Βρέμη
 • Κάτω Σαξονία
 • Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
 • Ρηνανία-Παλατινάτο
 • Saarland

Σε αυτά τα ομόσπονδα κρατίδια τα πλυντήρια αυτοκινήτων επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές

 • Βαυαρία (επιτρέπεται από τις 12 το μεσημέρι, εφόσον αυτό αναφέρεται στον κανονισμό του δήμου – διαφέρει επομένως από τόπο σε τόπο)
 • Βρανδεμβούργο (επιτρέπονται τα αυτόματα και τα αυτοεξυπηρετούμενα πλυντήρια αυτοκινήτων)
 • Αμβούργο (τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων επιτρέπονται σε εμπορικές και βιομηχανικές περιοχές μεταξύ 1 μ.μ. και 7 μ.μ.)
 • Έσση (επιτρέπεται η λειτουργία πλήρως αυτόματων πλυντηρίων αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρατήριο καυσίμων – εφόσον το επιτρέπει ο δήμος)
 • Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (επιτρέπονται τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων και οι εγκαταστάσεις αυτοεξυπηρέτησης)
 • Σαξονία (επιτρέπονται τα πλήρως αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων που συνδέονται με πρατήριο καυσίμων ή βρίσκονται σε βιομηχανική περιοχή)
 • Σαξονία-Άνχαλτ
 • Schleswig-Holstein (επιτρέπονται τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης)
 • Θουριγγία (η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων τις Κυριακές μπορεί να επιτραπεί εάν δεν διαταράσσει την περίοδο ανάπαυσης των διακοπών – εξαρτάται επομένως από την τοποθεσία).

Προσοχή: Επιπλέον, κατά το πλύσιμο των αυτοκινήτων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αργίες των επιμέρους ομόσπονδων κρατιδίων, οι οποίες επίσης μπορεί να διαφέρουν θεμελιωδώς μεταξύ τους.

Σε ορισμένες ημέρες, όπως την Κυριακή του Πάσχα, οι εγκαταστάσεις αυτοεξυπηρέτησης παραμένουν κλειστές, ακόμη και αν επιτρέπεται να ανοίξουν τις υπόλοιπες Κυριακές στο ομοσπονδιακό κρατίδιο.

Επιτρέπεται να πλύνετε το αυτοκίνητό σας την Κυριακή;
Τι προβλέπεται για το πλύσιμο του αυτοκινήτου τις Κυριακές στη Γερμανία;

Είναι τα πλυντήρια αυτοκινήτων ανοιχτά και τις Κυριακές (που δεν είναι επίσημη αργία);

Ακόμη και τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων και οι εγκαταστάσεις αυτοεξυπηρέτησης που δεν έχουν υπαλλήλους είναι κλειστά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια.

Σε άλλα ομοσπονδιακά κράτη, αυτά τα πλυντήρια αυτοκινήτων επιτρέπεται γενικά να ανοίγουν τις Κυριακές.

Εδώ, ωστόσο, οι ίδιοι οι δήμοι μπορούν επίσης να αποφασίσουν αν ισχύουν συγκεκριμένες ώρες ή αν εγκρίνονται ειδικές εξαιρέσεις.

Επιτρέπεται το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι τις Κυριακές;

Αν και οι Κυριακές και οι αργίες θεωρούνται ημέρες ανάπαυσης στη Γερμανία, φυσικά κανείς δεν μπορεί να σας υπαγορεύσει πότε πραγματικά ξεκουράζεστε.

Ωστόσο, εάν ενοχλείτε τους γείτονές σας τις Κυριακές πλένοντας το αυτοκίνητό σας με ένα δυνατό καθαριστικό υψηλής πίεσης με ηλεκτρική σκούπα, αυτό μπορεί να συνιστά παραβίαση της κοινής ησυχίας.

Ωστόσο, η διατάραξη της ειρήνης δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καθαρίζετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι: Κατά το πλύσιμο του αυτοκινήτου, τα υπολείμματα των καθαριστικών μέσων, καθώς και άλλα βαρέα μέταλλα μπορεί να εισέλθουν στα υπόγεια ύδατα και να μολύνουν το περιβάλλον.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων διαθέτουν ειδικούς διαχωριστές λαδιού και φίλτρα για την αποφυγή αυτού του προβλήματος.

Προκειμένου να μην μολύνεται το περιβάλλον, το πλύσιμο αυτοκινήτων σε ιδιωτική ιδιοκτησία απαγορεύεται σε πολλά μέρη – ή τουλάχιστον περιορίζεται αυστηρά από κανονισμούς.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μάθετε τι ακριβώς ισχύει στον τόπο διαμονής σας.

Στη Νυρεμβέργη πχ, το πλύσιμο αυτοκινήτων σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, σε αυλές γκαράζ, σε χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμια απαγορεύεται καταρχήν – αλλά υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να πάτε σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων – αν είναι ανοιχτό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης