Γερμανικό ινστιτούτο συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα;
Πού εξαντλούνται τα όρια της επιστήμης; Είναι δυνατόν το Ινστιτούτο Max Born που εδρεύει στο Βερολίνο να συνεργάζεται με πανεπιστήμιο στην Πιονγιάνγκ;
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων το 2022 και υπάρχουν φόβοι για προετοιμασίες μιας έβδομης πυρηνικής δοκιμής.
Ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής και οι δυνατότητες του στρατού του βελτιώνονται γρήγορα.
Τέτοιες βελτιώσεις όμως δεν ήταν δυνατές χωρίς την πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία και για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει σχετικές κυρώσεις.
Τον Νοέμβριο του 2016, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος, ο ΟΗΕ ζήτησε από τα κράτη-μέλη του να σταματήσουν κάθε επιστημονική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις με ειδική άδεια.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο Max Born που εδρεύει στο Βερολίνο και ειδικεύεται στις έρευνες με λέιζερ, φαίνεται να αγνόησε τους φόβους ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποκτήσει μια επικίνδυνη τεχνογνωσία.
Έτσι συνέχισε τη συνεργασία, κυρίως με μια ομάδα ερευνητών με έδρα το Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ.
Μάλιστα συνέχισε τη συνεργασία, όχι μόνο μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων το 2016, αλλά και μετά την έκτη και τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2017.
Παραβίαση από τη Γερμανία των κυρώσεων του ΟΗΕ;
Ο ερευνητής Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν δημοσίευσε εννέα κοινές εργασίες με Βορειοκορεάτες επιστήμονες μεταξύ 2017 και 2020.
Ο ειδικός επιστήμονας και συνεργάτης του ΟΗΕ Κατσουχίσα Φουρουκάβα μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως αυτή η συνεργασία «πολύ πιθανόν να συνιστά παραβίαση από τη Γερμανία των κυρώσεων του ΟΗΕ».
Και οι εννέα εργασίες ασχολούνται με τη βασική έρευνα στην τεχνολογία λέιζερ και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι με τεχνολογία λέιζερ θα διεξάγονται οι μελλοντικοί πόλεμοι.
Ο Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν συνεργάστηκε με τον Βορειοκορεάτη φυσικό, Ιμ Σονγκ Γιν, ο οποίος είχε για λίγο εργαστεί στο MBI ως προσκεκλημένος μελετητής.
Η Deutsche Welle συζήτησε για την πιο πρόσφατη κοινή τους εργασία με δέκα ανεξάρτητους ειδικούς. Οι γνώμες διίστανται. Οι μισοί δεν είδαν κανέναν κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δεν αποκλείουν στρατιωτική χρήση.
Ο Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν αρνήθηκε να δώσει πάντως συνέντευξη. H διεύθυνση του MBI σε γραπτή δήλωση στην Deutsche Welle σημειώνει ότι «δεν διεξάγει καμία στρατιωτική έρευνα, αλλά αποκλειστικά πολιτική έρευνα που βασίζεται σε λέιζερ».
Επίσης τόνισε ότι αγνοεί τις αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν λάβαμε αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και Ερευνών να αναστείλουμε τις επιστημονικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα».
Οι κόκκινες γραμμές στην επιστήμη
Η DW μίλησε με τον Κάι Γκέρινγκ από το Κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Έρευνας.
«Υπάρχουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές», είπε. «Και για όσους στην επιστημονική κοινότητα δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, θα είχα πραγματικά κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Η ελευθερία της επιστήμης προστατεύεται πάντως από το Σύνταγμα της Γερμανίας κι όσο η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές, η ευθύνη για την εκτίμηση του κινδύνου μετακυλίεται στους επιστήμονες.
Ο ερευνητής στο Βερολίνο δεν είδε κανέναν κίνδυνο και οι ανώτεροί του έμαθαν πολύ αργά για τη συνεργασία.
Η τελευταία κοινή εργασία του βερολινέζικου ινστιτούτου MBI με βορειοκορεάτες ερευνητές δημοσιεύτηκε το 2020. Τότε σταμάτησε και η συνεργασία.
Όσο για τους λόγους, απαντώντας στην DW τόνισε ότι «ο λόγος ήταν η αυξανόμενη ανησυχία για τον ρόλο της Βόρειας Κορέας στη διεθνή πολιτική.
Το MBI δεν συνεργάζεται με εκπροσώπους του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα».
Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου | DW
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Kassensturz στη Γερμανία: Τι θα αλλάξει τον Δεκέμβριο του 22;
- 5 Συμβουλές για ταξίδια με τρένο στη Γερμανία τα Χριστούγεννα
- Γερμανία: Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών για τους νέους μπαμπάδες
- Προλάβετε! Πως να έχετε περισσότερο καθαρό μισθό στη Γερμανία;
- Συμβουλές από την ADAC για πώληση αυτοκινήτου στη Γερμανία
- Ανάκληση προϊόντων στη Γερμανία: Μην φάτε αυτά τα ζυμαρικά
- Πινακίδες κυκλοφορίας στη Γερμανία: Προϋποθέσεις και κανόνες
- Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων αγορών της Γερμανίας
- Γερμανία: 8 γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε τον Δεκέμβριο