Kassensturz στη Γερμανία: Τι θα αλλάξει τον Δεκέμβριο του 22;

Οι αποταμιευτές μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ άλλοι μπορούν να υπολογίζουν σε εφάπαξ πληρωμές για το ενεργειακό κόστος.

Τον Δεκέμβριο εξετάζονται για άλλη μια φορά όλα τα έσοδα και τα έξοδα και υπάρχουν και άλλα νέα για τους καταναλωτές.

Στο τέλος του έτους, οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν έναν απολογισμό και κάποιοι ξεκινούν ακόμη και τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Φέτος, ωστόσο, θα είναι πιθανώς λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο, επειδή έχουν προστεθεί πολλά πακέτα κρατικών ενισχύσεων και ανακούφισης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τον Δεκέμβριο, θα υπάρξουν επίσης δύο ακόμη πακέτα οικονομικής στήριξης: Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την τηλεθέρμανση και το φυσικό αέριο, καθώς και η κατ’ αποκοπή τιμή ενέργειας για τους συνταξιούχους.

Έρχεται η βοήθεια του Δεκεμβρίου – ακόμη και χωρίς αίτηση

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι εμπορικοί καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση έως 1,5 εκατομμύριο κιλοβατώρες λαμβάνουν βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις προκαταβολές για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση. Οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να υποβάλουν οι ίδιοι αίτηση για την παροχή βοήθειας, διότι το όλο θέμα διεκπεραιώνεται από τους προμηθευτές ενέργειας.

Οι άμεσοι πελάτες δεν χρειάζεται να καταβάλουν προκαταβολή τον Δεκέμβριο. Οι ενοικιαστές, από την άλλη πλευρά, οι οποίοι λαμβάνουν την ενεργειακή τους προμήθεια μέσω του ιδιοκτήτη τους, θα λάβουν την ελάφρυνση με τον επόμενο ετήσιο λογαριασμό θέρμανσης.

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ενημερώνουν τους ενοικιαστές για το εκτιμώμενο ποσό της πίστωσης ήδη από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Για τους περισσότερους πολίτες, η ενίσχυση δεν φορολογείται. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβάλουν φόρο επί της πληρωμής.

Ενιαίο ενεργειακό επίδομα και για τους συνταξιούχους

Οι φορολογούμενοι που απασχολούνται με μισθωτή εργασία το έλαβαν ήδη τον Σεπτέμβριο: Το κατ’ αποκοπήν ποσό της τιμής της ενέργειας.

Τώρα οι συνταξιούχοι λαμβάνουν επίσης το επίδομα των 300 ευρώ για τις δαπάνες θέρμανσης.

Δεν χρειάζεται να υποβάλετε ξεχωριστή αίτηση για τα χρήματα: το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα καταβάλλεται άπαξ έως τα μέσα Δεκεμβρίου μέσω των αντίστοιχων γραφείων πληρωμής συντάξεων.

Υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, αλλά όχι σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Kassensturz στη Γερμανία: Τι θα αλλάξει τον Δεκέμβριο του 22;
Επιδόματα στη Γερμανία | By summerphotos

Αλλαγές στα δρομολόγια της Deutsche Bahn

Τον Δεκέμβριο, ορισμένα πράγματα γίνονται επίσης πιο ακριβά, όπως για παράδειγμα ο σιδηρόδρομος: από τις 11 Δεκεμβρίου, οι πελάτες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για τα εισιτήριά τους.

Αυτή είναι η ημέρα της τακτικής αλλαγής των χειμερινών δρομολογίων της Deutsche Bahn.

Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η Deutsche Bahn αυξάνει τις τιμές της για τα υπεραστικά ταξίδια κατά μέσο όρο 4,9%, επικαλούμενη ως αιτία τον υψηλό πληθωρισμό.

Άλλες καινοτομίες, όπως οι πρόσθετες συνδέσεις σε ορισμένα δρομολόγια, θα τεθούν επίσης σε ισχύ κατά την αλλαγή των δρομολογίων.

Επίσης σημαντικός ο Δεκέμβριος του 22 στη Γερμανία:

  • Αρχίζει η περίοδος κακοκαιρίας και μαζί με αυτήν η εποχή για το επίδομα βραχείας απασχόλησης: οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου μπορούν να αντισταθμίσουν με αυτόν τον τρόπο τις μισθολογικές απώλειες λόγω κακοκαιρίας.
  • Την ημέρα προειδοποίησης σε παγγερμανικό επίπεδο στις 8 Δεκεμβρίου, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το λεγόμενο “σύστημα προειδοποίησης με εκπομπή κυψελών” που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία τον Ιούλιο του 2021. Στις 11:00 π.μ. θα υπάρξουν επίσημα γραπτά μηνύματα από τις αρχές σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές.
  • Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι και φέτος επίσημα πιο δυνατή: αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων των τελευταίων δύο ετών.

Μην ξεχνάτε: Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες επιστολές και τα δέματα θα φθάσουν εγκαίρως στους παραλήπτες τους, η Swiss Post συνιστά την αποστολή των επιστολών το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου 2022 και των χριστουγεννιάτικων δεμάτων το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.