Γερμανία: Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών για τους νέους μπαμπάδες

Γερμανία: Άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών για τους νέους μπαμπάδες

Για πρώτη φορά, οι μπαμπάδες στη Γερμανία θα λαμβάνουν δύο εβδομάδες εγγυημένη άδεια εργασίας με αποδοχές μετά τη γέννηση του παιδιού τους, δήλωσε η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους.

Από το 2024, οι πατεράδες στη Γερμανία θα λαμβάνουν αυτόματα αμειβόμενη άδεια πατρότητας (Vaterschaftsurlaub) για δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Προηγουμένως δεν είχαν εγγυημένη άδεια, εκτός από την ίδια την ημέρα της γέννησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας είχε ήδη συζητήσει τη θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας σε νόμο το 2023, αλλά έθεσε τα σχέδια σε αναμονή, “λόγω της δύσκολης κατάστασης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους από τους Πράσινους.

Ο νέος κανόνας θα αποτελέσει μέρος του νόμου περί προστασίας της μητρότητας (Mutterschutzgesetz), ο οποίος εγγυάται στις νέες μητέρες έξι εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών πριν από τη γέννηση του παιδιού και δύο μήνες μετά.

Ειδικά κατά την περίοδο μετά τη γέννηση, είναι σημαντικό “οι γονείς να έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλον και για το μωρό”, δήλωσε ο Paus.

Πρόσθεσε ότι η άδεια μετ’ αποδοχών είναι “άλλο ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τη συμβατότητα οικογένειας και καριέρας”.

Οι πατέρες στη Γερμανία έχουν ήδη τη δυνατότητα να πάρουν “Elternzeit”, ή γονική άδεια.

Όταν και οι δύο γονείς υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα, μπορούν να πάρουν συνολικά 14 μήνες άδειας που πληρώνεται με το 65% του μισθού τους.

Το 2020, το 25 τοις εκατό των νέων πατέρων στη Γερμανία υπέβαλε αίτηση για άδεια και πήρε κατά μέσο όρο 3,7 μήνες άδεια από την εργασία του.

Από την άλλη πλευρά, όλες οι νέες μητέρες στη Γερμανία έλαβαν κατά μέσο όρο 14,5 μήνες Elternzeit, καθώς ο συνολικός χρόνος (συμπεριλαμβανομένης της άδειας άνευ αποδοχών) είναι διαθέσιμος έως και 36 μήνες.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε ήδη μια οδηγία σύμφωνα με την οποία όλοι οι πατέρες δικαιούνται δύο εβδομάδες άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας άρχισε στη συνέχεια να συζητά το πότε θα εφαρμόσει το μέτρο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης