Γερμανικός εμφύλιος; Γιατί η Volkswagen σνομπάρει την Deutsche Bank

Να «σνομπάρει» τη Deutsche Bank και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, αποφάσισε η Volkswagen, η οποία επέλεξε τις υπηρεσίες του αμερικανικού banking, προκειμένου να ετοιμάσει την εισαγωγή της Porsche στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) αναμένεται να οδηγήσει σε αποτίμηση της εμβληματικής θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού στα επίπεδα των 90 δισ. ευρώ. Κάτι που συνεπάγεται τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, η Volkswagen επέλεξε τις «ξένες» Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan και Citigroup, προκειμένου να «τρέξουν» το deal, υπενθυμίζοντας την υπεροχή της Wall Street ακόμη και στις αγορές μετοχών της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει τις πέντε ακριβότερες IPOs των τελευταίων δύο ετών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Πάντως, η απόφαση της VW να «σνομπάρει» τη Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έχει συζητηθεί αρκετά στα κλειστά δωμάτια των γερμανικών blue chip εταιριών, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς.

Η ίδια η τράπεζα, εξάλλου, το ήθελε πολύ αυτό το deal.

Ο επικεφαλής της, Christian Sewing, ο οποίος πιστώνεται την σταθεροποίηση του Ομίλου τα τελευταία χρόνια, είχε προσπαθήσει αρκετά να κλείσει τη συμφωνία. Ωστόσο, τελικά δεν τα κατάφερε.

Το ίδιο ισχύει και με τη γαλλική BNP Paribas, η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πιστωτές της VW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να εισάγει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Porsche, σε μια προσπάθεια άντλησης «φρέσκων» κεφαλαίων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην ηλεκτροκίνηση και τη μεγιστοποίηση της αποτίμησης του Ομίλου.

Πηγή: newMONEY

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.