Μόνο δύο κρατίδια δεν καταργούν τα μέτρα στη Γερμανία

Παρά την αύξηση των αριθμών της κρουσμάτων, τα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια καταργούν τα προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας: Δεν βλέπουν καμία νομική δυνατότητα να κηρύξουν hotspots σε ολόκληρη την περιοχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών κρατιδίων δεν βλέπει τρόπο να εφαρμόσει τον λεγόμενο κανόνα των hotspot και να διατηρήσει έτσι τα προηγούμενα μέτρα ελέγχου της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο.

Η υπουργός Υγείας της Κάτω Σαξονίας, Daniela Behrens, δήλωσε την Τρίτη ότι, εκτός από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Αμβούργο, κανένα κρατίδιο δεν βλέπει τη νομική δυνατότητα να υιοθετήσει τον κανονισμό που πρότεινε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach.

Η Behrens εξέφρασε τη λύπη της για αυτή την έλλειψη δράσης και βλέπει τον λόγο στο νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις του συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Από την Κυριακή και μετά, αυτό σημαίνει ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο σε λίγους τομείς, όπως η νοσηλευτική, η υγειονομική περίθαλψη και οι δημόσιες μεταφορές, αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο.

Ο κανονισμός για τα hotspot που προωθεί ο Lauterbach θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν υπάρχει απειλή υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, εξήγησε η Behrens. Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων, η επιβάρυνση των νοσοκομείων είναι μεγάλη, “αλλά δεν πρόκειται για υπερφόρτωση”.

Τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν “ελάχιστα περιθώρια ερμηνείας”, κατήγγειλε η Behrens, αναφερόμενη στην αυστηρή εξέταση του περιεχομένου των προστατευτικών μέτρων από τα διοικητικά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για τον ορισμό ολόκληρου του κρατιδίου ως hotspot με ασφάλεια δικαίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε πρόσφατα υπογραμμίσει και πάλι πόσο υψηλά θα ήταν τα εμπόδια για τέτοια προστατευτικά μέτρα από τα ομόσπονδα κρατίδια.

“Αυτό δεν είναι αυτό που ήθελαν 16 πρωθυπουργοί των κρατιδίων”, επέκρινε ο Wüst, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της Διάσκεψης των πρωθυπουργών των κρατιδίων. Τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει επίσης ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Winfried Kretschmann παραπονέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφαίρεσε τα μέσα από τα κρατίδια.

“Αλλά θα ήταν σωστό να μας δοθεί η δυνατότητα ώστε, όπως έχουν τα πράγματα, να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέσα”. Ο Kretschmann απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν εθελοντικά μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.