Και όμως υπάρχει: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη έρημο της Γερμανίας

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Έντονη ξηρασία στην Γερμανία με πολλά προβλήματα

Ένας πολιτικός των Πρασίνων μοιράστηκε φωτογραφίες από μια έρημο στη Γερμανία. Είναι η κλιματική αλλαγή ήδη τόσο προχωρημένη;

Άμμος μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, καυτός ήλιος. Διάσπαρτες μάζες ξεραμένου γρασιδιού είναι κολλημένες στο άγονο έδαφος, μόνο στην άκρη φυτρώνουν μερικά ανθεκτικά πράσινα δέντρα.

Φαίνεται σουρεαλιστικό, σαν όραμα της αποκάλυψης, μια ζοφερή δυστοπία – αλλά η έρημος στο Βρανδεμβούργο υπάρχει πραγματικά.

Βρίσκεται 95 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, 20 χιλιόμετρα βόρεια του Κότμπους, και έχει έκταση περίπου πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μετά την πολωνική έρημο Błędów, θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη έρημος στην Κεντρική Ευρώπη.

Ένας χρήστης μοιράστηκε φωτογραφίες από αυτό το συναρπαστικό τοπίο στο Twitter. Μέσα σε 24 ώρες, πολύ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είχαν δει τις φωτογραφίες του Oomen από την έρημο του Βρανδεμβούργου, ενώ εκατοντάδες χρήστες τις είχαν κοινοποιήσει και χιλιάδες τους είχαν κάνει like.

Ο Oomen τοποθετεί τις φωτογραφίες στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, με την ξηρασία, τη ζέστη και τις πυρκαγιές να μαίνονται αυτή τη στιγμή στο Βρανδεμβούργο.

“Είναι ακόμα η εξαίρεση”, γράφει. “Αλλά η ταχύτητα με την οποία μια ολόκληρη έκταση γης κινείται προς την οικολογική καταστροφή είναι απλώς δραματική”.

Η δασική πυρκαγιά στο Βρανδεμβούργο δημιούργησε την έρημο – 1942

Το πρόβλημα είναι: ο Oomen μπερδεύει κάποια πράγματα εδώ. Διότι η έρημος Lieberos, από την οποία προέρχονται οι φωτογραφίες, ανάγεται πράγματι σε μια δασική πυρκαγιά – αλλά σε μια πυρκαγιά του 1942.

Οι εργάτες του δάσους είχαν ανάψει φωτιά εκείνη την εποχή, η οποία ξέφυγε από τον έλεγχο. Οι πυροσβέστες ήταν ανίσχυροι, οι φλόγες άφησαν 1.700 εκτάρια γυμνά.

Στη συνέχεια ήρθε η Waffen-SS και στη συνέχεια ο Κόκκινος Στρατός, και στην περιοχή χτίστηκε ένας χώρος στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο βαρύς εξοπλισμός ισοπέδωσε τα πάντα και αποκάλυψε το αμμώδες υπέδαφος που υπήρχε εκεί από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν ένας τεράστιος παγετώνας μετακινήθηκε μέχρι το Heath Lieberos.

Αναδύθηκε η λεγόμενη θωρακισμένη έρημος – με γραμμικούς αμμόλοφους, τοξοειδείς παραβολικούς αμμόλοφους και εντελώς ανοιχτούς αμμόλοφους που μετακινούνται.

Ενδιάμεσα αναπτύσσονται λειχήνες κύπελλων, βρύα και ασημένιο γρασίδι. Σπάνια έντομα όπως η αράχνη που πηδάει στους αμμόλοφους σέρνονται τριγύρω.

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αποκαλούν επίσης την έρημο Μικρή Σιβηρία. Απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για φυσικό καταφύγιο.

Αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη: Τόνοι πυρομαχικών είναι ακόμα αποθηκευμένοι στο έδαφος.

Ο Oomen υπερασπίζεται τον εαυτό του: “Η έρημος είναι μια ματιά στο μέλλον”

Ο Matthias Oomen θα έπρεπε να τα γνωρίζει όλα αυτά. Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος στο t-online, συμμετείχε σε μια εκδρομή με ξενάγηση στην έρημο Λίμπερος μαζί με τη βουλευτή του SPD Sylvia Lehmann.

Υπερασπίζεται έτσι το tweet του: Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η έρημος αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Οι φωτογραφίες που διέδωσε, τις οποίες έχει στο αρχείο του το πρακτορείο ειδήσεων dpa και οι οποίες χρονολογούνται από το 2017, είχαν απλώς ως στόχο να απεικονίσουν πώς θα μοιάζει το τοπίο παντού στο Βρανδεμβούργο καθώς η ξηρασία προχωρά.

“Η έρημος είναι μια ματιά στο μέλλον”, δικαιολογείται ο ίδιος ο Όομεν.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει πραγματικά το Βρανδεμβούργο

Έχει δίκιο, λέει η Isabel Gabei από το Ίδρυμα Φυσικών Τοπίων του Βρανδεμβούργου, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για το φυσικό καταφύγιο γύρω από την έρημο Lieberos.

Τα μεγάλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το ίδρυμα σε όλο το Βρανδεμβούργο είναι: “Τι μένει; Τι έρχεται; Μήπως ολόκληρο το Βρανδεμβούργο μετατρέπεται σε έρημο;

Θα παρατηρήσουμε και θα ερευνήσουμε πώς αναπτύσσεται η ερημιά με φυσικό τρόπο, όταν ο άνθρωπος δεν επεμβαίνει”.

Και στη συνέχεια εξηγεί τι είναι και τι συμβαίνει: Υπάρχει ακόμη μεγάλη ποικιλομορφία στην περιοχή γύρω από την έρημο, λέει η Gabei. Πρόκειται για έναν άγριο θησαυρό, με λύκους, βίδρες, κάστορες και θαλάσσιους αετούς.

Αλλά: τα εδάφη είναι εξαιρετικά ξηρά, τα επίπεδα των ελών πέφτουν. Οι λίμνες χάνουν νερό, η βλάστηση δυσκολεύεται, τα είδη ζώων εξαφανίζονται, άλλα έρχονται.

Η έρημος Λίμπερος μεταναστεύει, τρώει τμήματα των γύρω περιοχών, νέες αμμώδεις περιοχές αναδύονται.

Παρόλο που μακροπρόθεσμα η έρημος αναμένεται να αναγεννηθεί σιγά-σιγά μέσω της φυσικής διαδοχής, δηλαδή της επιστροφής των φυτών που είναι τυπικά για μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: “Ολόκληρο το Βρανδεμβούργο και η έρημος Λίμπερος αλλάζουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όλα είναι λίγο πιο περίπλοκα από ό,τι σε αυτό το tweet του κ. Oomen”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης