Homeoffice ή γραφείο: Ποιο είναι καλύτερο για εργαζόμενους;

Homeoffice ή γραφείο: Ποιο είναι καλύτερο για εργαζόμενους;

Το ένα τέταρτο των εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι. Επειδή το κόστος μεταφοράς και θέρμανσης έχει εκραγεί, εργοδότες και εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να πηγαίνουν στο γραφείο.

Παρόλο που η υποχρέωση του κατ’ οίκον γραφείου καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2022, η τάση για εργασία από το σπίτι φαίνεται να συνεχίζεται.

Η κρίση της Covid-19 αποτέλεσε ενισχυτικό παράγοντα και οδήγησε σε ρεκόρ των “homeoffice”, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όμως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αναταράξεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις στις αγορές ενέργειας, θα μπορούσε να υπάρξει άλλος ισχυρός παράγοντας μετά την Corona.

Επειδή η παρουσία στο χώρο εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν και πώς η μετάβαση στο γραφείο θα αποτελέσει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Γραφείο στο σπίτι (Homeoffice): ναι ή όχι – το θέμα του κόστους γίνεται πιο σημαντικό

Πέρα από τις εκτιμήσεις για τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή την προστασία του περιβάλλοντος, για ορισμένους τίθεται το πολύ κοινότυπο ζήτημα του κόστους. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα επιλογής.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχρέωση για homeoffice, αλλά είναι φυσικά δυνατό να συνεχίσετε να εργάζεστε στο σπίτι, εάν ο εργοδότης συμφωνηθεί.

Πέραν της εργατικής νομοθεσίας, επομένως, εξακολουθούν να ισχύουν φορολογικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις δαπάνες των εργαζομένων.

Πάνω απ’ όλα, η κατ’ αποκοπήν αποζημίωση του κατ’ οίκον γραφείου και η κατ’ αποκοπήν αποζημίωση χιλιομέτρων αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των εξόδων που συνεπάγεται η εργασία στο σπίτι ή η μετακίνηση προς το γραφείο. Ωστόσο, συχνά δεν καλύπτουν όλες τις δαπάνες.

Homeoffice ή γραφείο: Ποιο είναι καλύτερο για εργαζόμενους;
Εργασία από το σπίτι στη Γερμανία | By KatarzynaBialasiewicz

Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής για το homeoffice παρέχει μόνο περιορισμένη ανακούφιση μέχρι στιγμής

Με το λεγόμενο “κατ’ αποκοπήν ποσοστό του κατ’ οίκον γραφείου”, ο φορολογικός νομοθέτης εξασφάλισε κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid ότι η εργασία στο σπίτι χωρίς πραγματικό γραφείο εκπίπτει φορολογικά – τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Με το επίδομα για το homeoffice, πέντε ευρώ μπορούν να αφαιρεθούν από τους φόρους για κάθε ημέρα εργασίας στο σπίτι.

Ωστόσο, το κατ’ αποκοπή ποσό περιορίζεται σε 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 120 εργάσιμες ημέρες. Εάν η επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα ασκήθηκε αποκλειστικά στην οικία αυτές τις ημέρες.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τώρα να χορηγήσει μόνιμα το επίδομα για το homeoffice, με μέγιστο ποσό 1.000 ευρώ ετησίως αντί 600 ευρώ.

Ωστόσο, το φορολογικό πλεονέκτημα του επιδόματος για το homeoffice είναι διαθέσιμο μόνο εάν οι δαπάνες που σχετίζονται με την εργασία υπερβαίνουν το λεγόμενο επίδομα δαπανών που σχετίζονται με το εισόδημα.

Το ετήσιο αυτό ποσό χορηγείται αυτόματα από την εφορία χωρίς την υποβολή αποδείξεων.

Αυτό το εφάπαξ ποσό για τους εργαζόμενους αυξήθηκε αναδρομικά σε 1.200 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Από την άλλη πλευρά, το κατ’ αποκοπήν ποσό της υπηρεσίας προέλευσης θα αυξηθεί μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Παρεμπιπτόντως, αυτό σημαίνει επίσης για την ετήσια φορολογική δήλωση του 2022: Για πολλούς εργαζόμενους θα είναι πιο δύσκολο να επωφεληθούν από το επίδομα για το homeoffice κατά το φορολογικό έτος 2022.

Η κατ’ αποκοπή χρέωση ανά χιλιόμετρο δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος

Όσοι δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται στο σπίτι τους πρέπει να μετακινούνται. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει το λεγόμενο “χιλιομετρικό επίδομα” βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Ξεκινώντας από το πρώτο χιλιόμετρο, ο εργαζόμενος μπορεί να “γλυτώσει” από τον φόρο 30 λεπτά ανά χιλιόμετρο για κάθε εργάσιμη ημέρα κατά την οποία καλύφθηκε η απόσταση προς την εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό αφαιρείται από το ετήσιο εισόδημα πριν από τον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Από το 21ο χιλιόμετρο και μετά, υπάρχει 0,38 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο μέχρι και το 2026.

Homeoffice ή γραφείο: Ποιο είναι καλύτερο για εργαζόμενους;
Homeoffice στη Γερμανία | By eclipse images

Το αποτέλεσμά μας: Το homeoffice έχει σαφές πλεονέκτημα

Για το φορολογικό έτος 2021, υπολογίσαμε με τον ισχύοντα κατ’ αποκοπή συντελεστή για το γραφείο κατοικίας με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ και τον κατ’ αποκοπή συντελεστή για τις δαπάνες που συνδέονται με το εισόδημα των 1.000 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα περισσότερο πλεονέκτημα για το homeoffice από άποψη κόστους. Ο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, είναι η χρήση του κατ’ αποκοπήν ποσού του homeoffice.

Χωρίς αυτό το φορολογικό επίδομα, η μετακίνηση στο γραφείο θα μπορούσε τελικά να είναι φθηνότερη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πλεονέκτημα του κατ’ οίκον γραφείου μειώνεται επίσης εάν ο εργαζόμενος εγκαταλείψει το αυτοκίνητο και αλλάξει τις συνήθειες μετακίνησής του, για παράδειγμα, το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του ή ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, οι έντονα κυμαινόμενες τιμές των καυσίμων μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κόστους για το homeoffice.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, τα πλεονεκτήματα κόστους του homeoffice αυξάνονται με την τηλεθέρμανση, ενώ μειώνονται με το πετρέλαιο θέρμανσης και οι μετακινούμενοι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσαν ακόμη και να το καλύψουν.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται περίπου στη μέση. Έτσι, όσοι τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ή τηλεθέρμανση δεν είχαν μέχρι στιγμής κανένα κίνητρο, τουλάχιστον για λόγους κόστους, να μετατραπούν από εργαζόμενοι homeoffice σε εργαζόμενους που μετακινούνται.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης