Προσοχή: Η ΕΕ σχεδιάζει επανάσταση στις άδειες οδήγησης..

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέλει να δρομολογήσει διάφορες καινοτομίες όσον αφορά την ιδιωτική κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διασυνοριακής επιβολής των κανόνων κυκλοφορίας και μιας νέας, ψηφιακής άδειας οδήγησης.

Ασφαλέστεροι δρόμοι στην Ευρώπη

Με αυτή τη δέσμη μέτρων, η Επιτροπή της ΕΕ λέει ότι θέλει να κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους για όλους τους οδηγούς.

Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Adina Vălean δήλωσε: “Όσοι δεν σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας -ανεξάρτητα από το κράτος μέλος- θα τιμωρούνται σκληρά.

Για το σκοπό αυτό, θα βελτιωθεί η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και -στην περίπτωση ιδιαίτερα σοβαρών τροχαίων παραβάσεων- θα είναι δυνατή η αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Η ασφαλής οδήγηση είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας να μειώσουμε κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους έως το 2030”.

Ψηφιακή άδεια οδήγησης

Μια καινοτομία, η οποία αποσκοπεί κυρίως στην απλούστευση της αναγνώρισης των αδειών οδήγησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι η πρόταση για την καθιέρωση ψηφιακής άδειας οδήγησης.

Αυτό θα σήμαινε ότι στο μέλλον η άδεια οδήγησης θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη από smartphone ή άλλη κινητή συσκευή.

Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εισαγάγει ή σχεδιάζουν εθνικές ψηφιακές άδειες οδήγησης χωρίς συνοδευτικό φυσικό έγγραφο, γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη Merkur, στόχος είναι επίσης αυτή η ψηφιακή άδεια οδήγησης να εκδοθεί κάποια στιγμή ως πρότυπο. Η άδεια οδήγησης με κάρτα θα είναι τότε διαθέσιμη μόνο κατόπιν αίτησης.

Αυτό θα διευκόλυνε πολύ την “αντικατάσταση, ανανέωση ή ανταλλαγή μιας άδειας οδήγησης, καθώς όλες οι διαδικασίες θα μπορούν να διεξάγονται ηλεκτρονικά”, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Ομοίως, θα καταστεί ευκολότερο για τους πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ με συγκρίσιμα πρότυπα οδικής ασφάλειας να ανταλλάσσουν την άδεια οδήγησής τους με άδεια οδήγησης της ΕΕ μέσω της ψηφιοποίησης.

Απαγόρευση οδήγησης σε ολόκληρη την ΕΕ

Η έκδοση απαγορεύσεων οδήγησης πρόκειται επίσης να απλοποιηθεί από τις σχεδιαζόμενες καινοτομίες.

Μέχρι σήμερα, μια σοβαρή παράβαση οδικής κυκλοφορίας που οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ εάν ο οδηγός διέπραξε την παράβαση σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο εκδόθηκε η άδεια οδήγησης, σύμφωνα με την heise.

Για να διασφαλιστεί ότι οι παραβάτες της οδικής κυκλοφορίας δεν θα μένουν πλέον ατιμώρητοι, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα για την επιβολή απαγόρευσης οδήγησης σε ολόκληρη την ΕΕ σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αφαιρέσει την άδεια οδήγησης ενός οδηγού για παράβαση που διαπράχθηκε στο έδαφός του.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.