Η Γερμανία πρώτη σε ανακλήσεις τροφίμων το 2023

Newsroom

Γερμανία: Τα μεγαλύτερα πακέτα εξαπάτησης του 2022

Οι ανακλήσεις ευρωπαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ευρωπαϊκού δείκτη ανάκλησης της Sedgwick.

Οι ανακλήσεις στον ευρωπαϊκό τομέα τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν ελαφρά, από 1.121 το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε 1.154 το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα γεγονότα που προκλήθηκαν από «Μόλυνση – Άλλα» (δηλ. μη βακτηρίδια) αυξήθηκαν κατά 25,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθιστώντας την, την κύρια αιτία ανακλήσεων το 1ο τρίμηνο με 486 περιπτώσεις.

Τα δεδομένα προέρχονται από την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση ανάκλησης προϊόντων της Sedgwick brand protection και βασίζονται σε πληροφορίες από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).

Ο πιο κοινός μολυσματικός παράγοντας ήταν οι αφλατοξίνες, με 89 ανακλήσεις αυτό το τρίμηνο.

Το δεύτερο ήταν το chlorpyrifos, το οποίο αναφέρθηκε 62 φορές. Τρίτο ήταν τα φυτοφάρμακα με 30 ανακλήσεις.

Η βακτηριακή μόλυνση ήταν δεύτερη με 233 ανακλήσεις, ακολουθούμενες από αδήλωτα αλλεργιογόνα και ξένα σώματα, και τα δύο υπεύθυνα για λιγότερες από 100 ανακλήσεις.

Από τις ανακλήσεις για βακτηριακή μόλυνση, 175 ήταν για Salmonella, 29 για Listeria και πέντε ήταν και για τα δύο παθογόνα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέμειναν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες ανακλήσεις με 187 το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ήταν η πρώτη κατηγορία για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και οι σπόροι ήταν η δεύτερη πιο επηρεασμένη κατηγορία με 126 ανακλήσεις, ελαφρώς υψηλότερες από 116 το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα διαιτητικά τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ήταν η τρίτη υψηλότερη κατηγορία προϊόντων με 109.

Πραγματοποιήθηκαν 39 ανακλήσεις για δίθυρα, μαλάκια και σχετικά προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία συνδέθηκαν με ξέσπασμα μόλυνσης από νοροϊό στα στρείδια.

Οι ανακλήσεις από τις κοινοποιούσες χώρες είδαν τη Γερμανία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Δείτε τις ανακλήσεις ΕΔΩ!

Πηγή: cibum

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης