Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Γερμανία πέφτουν κατακόρυφα!

Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Γερμανία πέφτουν κατακόρυφα!

Το όνειρο της ιδιοκτησίας των δικών σας τεσσάρων τοίχων: Το grland.info σας λέει πού κοστίζει το τετραγωνικό μέτρο λιγότερο – και πού περισσότερο στη Γερμανία!

Οι δικοί τους τέσσερις τοίχοι – αυτό ονειρεύονται πολλοί άνθρωποι! Αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το όνειρο φαινόταν να απέχει πολύ από τις περισσότερες περιπτώσεις: οι τιμές των ακινήτων ήταν πολύ υψηλές.

Τώρα υπάρχουν σημάδια αντιστροφής της τάσης, ειδικά για τα διαμερίσματα!

“Οι τιμές των ακινήτων μειώνονται σήμερα σε όλες τις περιοχές της Γερμανίας“, λέει ο Felix Kusch από την πύλη ακινήτων ” Immowelt”.

Η πύλη σύγκρισης συνέκρινε τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σε 276 περιοχές μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023 – σε 251, οι τιμές των υφιστάμενων διαμερισμάτων μειώνονται.

“Ο κύριος λόγος για τις μειώσεις είναι τα αυξημένα επιτόκια και οι πιο δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης.

Αλλά αυτό προσφέρει επίσης ευκαιρίες για τους αγοραστές: λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικής πίεσης, υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες επαναδιαπραγματεύσεις σχετικά με την τιμή”, εξηγεί ο Kusch, ο οποίος εργάζεται σε διευθυντική θέση στην “immowelt”.

Εδώ είναι που οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν περισσότερο

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε περισσότερο στην αστική περιφέρεια του Speyer (Ρηνανία-Παλατινάτο) με -15,5%, στο Enzkreis (Ba-Wü) με -15,4% και στην περιφέρεια του Göppingen (Ba-Wü) με -15,2%.

Στο Speyer, το τετραγωνικό μέτρο διατίθεται σήμερα προς 3659 ευρώ (Ιούνιος 2022: 4330 ευρώ), στο Enzkreis προς 2951 ευρώ (Ιούνιος 2022: 3488 ευρώ) και στην περιφέρεια του Göppingen προς 2993 ευρώ (Ιούνιος 2022: 3559 ευρώ).

Η αγορά ακινήτων είναι σήμερα φθηνότερη στην ανατολική Γερμανία.

Στις περιφέρειες Zwickau και Mittelsachsen (αμφότερες στη Σαξονία) η τιμή είναι μικρότερη από 1.200 ευρώ/τ.μ. – πριν από τον πληθωρισμό και το σοκ των επιτοκίων, σημειωτέον.

Επίσης (συγκριτικά) φθηνά: η Gera στη Θουριγγία (1209 ευρώ), το Saalekreis (Σαξονία-Άνχαλτ) με 1305 ευρώ και η περιφέρεια Nordsachsen (Σαξονία) με 1385 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και περιοχές στα δυτικά της Ομοσπονδιακής δημοκρατίας με συγκριτικά χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Speyer (Ρηνανία-Παλατινάτο), οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα κατά -15,5% μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023 – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια! Από 4330 ευρώ σε 3659 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη NRW, είναι κυρίως η νότια Βεστφαλία με την περιφέρεια Siegen-Wittgenstein (-11,7%) και η περιοχή του Ρουρ (περιφέρεια Unna: -11,2%) όπου οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί απότομα – και η ιδιοκατοίκηση είναι επίσης σχετικά φθηνή σε απόλυτους όρους (2271 ευρώ και 2159 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα).

Εδώ η ιδιοκτησία ενός διαμερίσματος είναι (ακόμη) πολυτέλεια

Αδιαφιλονίκητο στην πρώτη θέση: Μόναχο. Όποιος θέλει να αγοράσει διαμέρισμα στη βαυαρική πρωτεύουσα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 8578 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμα, πριν από ένα χρόνο ήταν 9510 ευρώ, μια πτώση της τάξης του 9,8%.

Οι θέσεις 2 έως 4 πηγαίνουν επίσης στο βαυαρικό κρατίδιο – κάτω από 6900 ευρώ/τ.μ. δεν χρειάζεται καν να αρχίσετε να ψάχνετε.

Στο Αμβούργο, παρά την πτώση των τιμών κατά επτά τοις εκατό, η ιδιοκατοίκηση εξακολουθεί να αποτελεί πολυτέλεια, με μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 6290 ευρώ.

Τόσο πολύ για το Βερολίνο…

Σε καμία άλλη πόλη τα ενοίκια δεν αυξήθηκαν πρόσφατα τόσο πολύ όσο στο Βερολίνο: 9,5 τοις εκατό προς τα πάνω το 2022.

Σε αντίθεση με τις τιμές αγοράς: Μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023, μειώθηκαν “ελαφρώς” με -2,8%. Το μέσο τετραγωνικό μέτρο κοστίζει σήμερα 5.139 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης