Έχουν οι γιατροί στη Γερμανία πολύ λίγο χρόνο για τους ασθενείς;

Από ποιες ασθένειες υποφέρουν περισσότερο οι Γερμανοί

Το μέσο ραντεβού με τον γιατρό στη Γερμανία διαρκεί μόλις 7,6 λεπτά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Φαίνεται ότι το αίσθημα της βιασύνης κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής επίσκεψης στη Γερμανία δεν είναι ασυνήθιστο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Infratest dimap για λογαριασμό του ARD, εκατομμύρια πολίτες της Γερμανίας είναι δυσαρεστημένοι με τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν με τους γιατρούς τους.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού πιστεύει ότι ο γιατρός τους δεν ασχολήθηκε επαρκώς με τις ανησυχίες τους, ενώ μεταξύ των ασθενών κάτω των 34 ετών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε έναν στους τρεις.

Η δυσαρέσκεια αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, στη Γερμανία, σε κάθε ασθενή αναλογούν κατά μέσο όρο μόλις 7,6 λεπτά – σημαντικά λιγότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο είναι η γραφειοκρατία.

Ο δείκτης γραφειοκρατίας του Εθνικού Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομειακής Ασφάλισης για το 2020 αποκάλυψε ότι η γραφειοκρατία καταναλώνει 61 εργάσιμες ημέρες ανά έτος και ανά ιατρείο, που ισοδυναμεί με το 24% του χρόνου εργασίας με βάση 251 εργάσιμες ημέρες.

Ο Ferdinand Gerlach, πρώην πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υγεία, αναλύει το θέμα αυτό εδώ και χρόνια και δήλωσε στην Tagesschau ότι οι Γερμανοί επισκέπτονται τους γιατρούς πολύ συχνά και συχνά για ακατάλληλους λόγους.

Το σύστημα τιμολόγησης, το οποίο παρέχει κίνητρα για τον προγραμματισμό των ασθενών κάθε τρίμηνο και τους επιτρέπει να επιλέγουν οποιονδήποτε γιατρό, συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα, είπε, διότι, ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς συχνά καταλήγουν να επισκέπτονται λάθος ειδικότητες και να λαμβάνουν περιττή ή ανεπαρκή θεραπεία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach τόνισε τη σημασία του να δίνεται επαρκής χρόνος στους ασθενείς, λέγοντας ότι η “ομιλούσα ιατρική” δεν είναι πολυτέλεια αλλά μάλλον αναγκαιότητα για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Ο Stefan Graafen, γενικός ιατρός στο Flörsheim της Έσσης, δήλωσε στην Tagesschau ότι μερικές φορές βλέπει περισσότερους από 50 ασθενείς την ημέρα και ότι θα ήθελε να μπορούσε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς του.

Αυτό όμως δυσχεραίνεται από τις επιπλέον δύο ώρες γραφειοκρατίας που πρέπει να διεκπεραιώνει καθημερινά μετά τις ώρες των επισκέψεων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης