Η Γερμανία τιμωρεί τα άτομα που αρνούνται την καραντίνα

Από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον 15 άτομα έχουν εισαχθεί μετά βίας σε σταθμούς καραντίνας σε μεγάλες γερμανικές πόλεις, επειδή δεν είχαν τηρήσει τις απαιτήσεις για οικιακή απομόνωση. Ο αριθμός των προστίμων είναι υψηλός.

Ο κατάλογος των προστίμων είναι δρακόντειος στη Γερμανία

οι πολίτες της Γερμανίας που παραβιάζουν την καραντίνα απειλούνται με πρόστιμα έως και 25.000 ευρώ. Οι αρχές θέλουν να είναι σε θέση να τιμωρούν όποιον πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ ή σε εκδηλώσεις αθλητισμού παρά το γεγονός ότι έχει μολυνθεί.

Από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον 15 άτομα στις δέκα μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις έχουν εισαχθεί βίαια σε σταθμούς καραντίνας σε νοσοκομεία ή φυλακές, επειδή δεν είχαν τηρήσει τις απαιτήσεις για οικιακή απομόνωση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της WELT AM SONNTAG.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρχές του Μονάχου κατέφυγαν ιδιαίτερα συχνά σε αυτή την έσχατη λύση: από την αρχή του έτους, έντεκα αρνητές διαχωρίστηκαν βίαια. Στη Στουτγάρδη υπήρχαν δύο άτομα, στο Ντίσελντορφ και στη Φρανκφούρτη από ένα άτομο από την αρχή του έτους.

Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος. Στη Λειψία, σύμφωνα με τα γραφεία, τα γραφεία δεν ήταν δυνατόν να αξιολογήσουν τα πάντα – για λόγους χωρητικότητας. Στο Βερολίνο, επίσης, μεμονωμένες περιφέρειες άφησαν αναπάντητο το ερώτημα.

Στα ομόσπονδα κρατίδια, οι παραβάτες συνήθως κρατούνται σε κλειστούς χώρους νοσοκομείων ή φυλακών. Στο Eisenhüttenstadt του Βρανδεμβούργου, οι αρνητές φιλοξενήθηκαν πρόσφατα σε ένα πρώην κέντρο κράτησης για απελάσεις, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για παράδειγμα, σε μια κλινική στο Solingen.

Ο προσωρινός εγκλεισμός καλύπτεται από τον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις. “Το θεμελιώδες δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας μπορεί να περιοριστεί από αυτή την άποψη”, αναφέρει.

Αλλά: Μόνο αν όλα τα άλλα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, ο δικαστής μπορεί να διατάξει τον αναγκαστικό περιορισμό. Πριν από αυτό, υπάρχουν συνήθως πολλαπλές προειδοποιήσεις και διαδικασίες επιβολής προστίμου.

Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις έχουν κινήσει τουλάχιστον 250 διαδικασίες επιβολής προστίμου από την αρχή του έτους. Οι αρχές ήταν συγκριτικά επιφυλακτικές όσον αφορά το ύψος των προστίμων.

Το μέγιστο ποσό των 25.000 ευρώ δεν εξαντλήθηκε σε καμία περίπτωση. Στο Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, χρεώνονται μεταξύ 250 και 500 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης καραντίνας. Στην Κολωνία οφειλόταν μέγιστο ποσό 1.000 ευρώ, στο Έσσεν μέγιστο ποσό 528,50 ευρώ.

Ωστόσο, δεν καταγράφουν όλες οι πόλεις πόσο συχνά οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τους παραβάτες. Το Μόναχο αναφέρει ότι “δεν τηρείται ανάλυση του αριθμού των ατόμων που προσεγγίστηκαν”.

Κατά κανόνα, οι πολίτες συμμορφώνονται με την υποχρέωση καραντίνας εάν οι αρχές τους ενημερώνουν για τις συνέπειες μιας παραβίασης. Μόνο το Έσσεν δηλώνει ότι έχει εκδώσει περισσότερες από 200 προειδοποιήσεις από την αρχή του έτους – οι περισσότερες από αυτές κατά τη διάρκεια του lockdown την άνοιξη.

Εάν οι παραβάτες δεν είναι εμφανείς, ο κίνδυνος να ανακαλυφθούν είναι μάλλον χαμηλός. Μια σύγκριση με τις καραντίνες που διατάχθηκαν από την αρχή του έτους υποδηλώνει κάτι τέτοιο.

Οι δέκα μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις μέτρησαν συνολικά τουλάχιστον 650.000 παραγγελίες για οικιακή απομόνωση, σύμφωνα με την έρευνα της WELT AM SONNTAG. Σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης Risklayer, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα στη χώρα.

Οι περισσότερες πόλεις ελέγχουν μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένη υποψία. “Με 500 έως 1000 εντολές καραντίνας που εκδίδονται ημερησίως, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο δειγματοληπτικά”, λέει η υγειονομική υπηρεσία της Φρανκφούρτης. Δηλαδή, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις παραβάσεων.

Το Μόναχο, επίσης, βασίζεται σε “ελέγχους με βάση την περίσταση”. “Στην τρέχουσα κατάσταση πανδημίας, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η προσωπική ευθύνη των πληγέντων”, εξηγεί εκπρόσωπος της πόλης. Για παράδειγμα, η υπηρεσία δημόσιας υγείας δεν επικοινωνεί πλέον με όλα τα πληγέντα άτομα.

Και οι αρχές της Στουτγάρδης βασίζονται σε πληροφορίες: από γείτονες, γνωστούς και συγγενείς. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της πόλης τονίζει ότι οι παραβάτες της καραντίνας ενημερώνονται άμεσα.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.