Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την τιμή ανά λίτρο

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP έκρυψαν στη συμφωνία συνασπισμού ένα τιμολογιακό σοκ για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, ο ανεφοδιασμός με καύσιμα θα γίνει σημαντικά ακριβότερος στο μέλλον. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να εφαρμόσουν μια οδηγία της ΕΕ που “προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη φορολογική εναρμόνιση του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης”.

Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα φορολογούνται στο μέλλον με τον ίδιο συντελεστή. Αυτό θα έκανε το πετρέλαιο ντίζελ πολύ πιο ακριβό.

Επί του παρόντος, το κράτος εισπράττει 65,4 λεπτά ενεργειακού φόρου ανά λίτρο βενζίνης, αλλά μόνο 47 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ.

Εάν ο φόρος στο ντίζελ αυξηθεί στο επίπεδο του φόρου στη βενζίνη, ένα λίτρο ντίζελ θα κόστιζε 18 λεπτά περισσότερο. Ένας εργαζόμενος που διανύει 50 χιλιόμετρα την ημέρα με το ντίζελ του θα πληρώνει 230 ευρώ περισσότερα ετησίως (με κατανάλωση επτά λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα).

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, Thorsten Frei, είναι εξοργισμένος. Προειδοποιεί κατά της αύξησης της φορολογίας “με το πρόσχημα της μείωσης των επιδοτήσεων”. Ο Frei δήλωσε: “Παρόλο που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί εδώ και μήνες, ο συνασπισμός στοχεύει στους οδηγούς ντίζελ”.

Πρόκειται για “μια πολιτική κατά των αγροτικών περιοχών, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις με αυτοκίνητο”.
Η ADAC προειδοποιεί επίσης: “Η αναδιάρθρωση της φορολογίας της ενέργειας δεν πρέπει να καταλήξει σε κρυφή αύξηση της φορολογίας”.

Σε περίπτωση που ο ενεργειακός φόρος για το πετρέλαιο ντίζελ πράγματι αυξηθεί, “είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί και η προσαύξηση του πετρελαίου ντίζελ στα τέλη κυκλοφορίας”.

Για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οφείλονται 7,50 ευρώ περισσότερα ετησίως ανά 100 κυβικά εκατοστά κυβισμού του κινητήρα σε φόρους κυκλοφορίας από ό,τι για τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Παρ’ όλα αυτά, το σύμφωνο κάνει λόγο για “επανεξέταση” των τελών κυκλοφορίας για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ο Adrian Willig, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Καυσίμων και Ενέργειας, ζητά “να αποτελέσουν οι εκπομπές CO2 της βενζίνης και του ντίζελ τη βάση του φόρου” αντί της εξίσωσης του ενεργειακού φόρου.

Το πλεονέκτημα σύμφωνα με τον Willig: “Τα κλιματικά ουδέτερα καύσιμα – συνθετικά και βιοκαύσιμα – θα είναι τότε αφορολόγητα και συνεπώς προσιτά για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ώθηση για περισσότερη προστασία του κλίματος στις μεταφορές”.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.