Η γερμανική Εισαγγελία για την Ουκρανία

Newsroom

Γερμανία: Πάνω από χίλιοι γιατροί ετοιμάζονται να πάνε στην Ουκρανία

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορούν να εκδικαστούν και ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσής τους και ανεξάρτητα από την υπηκοότητα των δραστών ή των θυμάτων.

Αυτό προβλέπει η αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, βάσει της οποίας η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας προσπαθεί να κινήσει διαδικασίες για την καταδίκη των εγκλημάτων που φαίνεται ότι διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο περιθώριο του κομματικού συνεδρίου του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ έχει διατάξει έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον ρωσικό στρατό στην εμπόλεμη Ουκρανία, λαμβάνοντας ήδη καταθέσεις από Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία και οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες θηριωδιών.

Στο δρόμο που άνοιξε η «δίκη του Κόμπλεντς»

«Η αρχική διαδικασία διασφάλισης αποδεικτικού υλικού και διερεύνησης του ‘ποιος τέλεσε ποια εγκλήματα και που’ έχει ήδη ξεκινήσει» ανέφερε ο Μάρκο Μπούσμαν.

Σε γνώση της Εισαγγελίας έχουν περιέλθει κρίσιμα ντοκουμέντα, όπως βίντεο και φωτογραφίες από επίμαχες περιοχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς Ουκρανούς πρόσφυγες, που είτε υπήρξαν οι ίδιοι θύματα, είτε βρέθηκαν ενώπιον της διάπραξης εγκλημάτων από Ρώσους στρατιώτες, να απευθυνθούν στις γερμανικές αρχές.

«Είναι σημαντικό να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στη συνέχεια να εντοπίσουμε τους εγκληματίες και, αν τους συλλάβουμε, να τους οδηγήσουμε στη γερμανική δικαιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπ. Δικαιοσύνης η όλη διαδικασία βασίζεται στο σημαντικό νομολογιακό προηγούμενο της λεγόμενης «δίκης του Κόμπλεντς», όπου συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Εφετείο του Κόμπλετς στη δυτική Γερμανία.

Κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 30 ανθρώπων και για βασανιστήρια σε άλλους 4.000 πολίτες της Συρίας.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης