Ο ιός H5N1; Δεκάδες γάτες πεθαίνουν από μυστηριώδη ασθένεια

Τρίτη και 13 ή χειρότερα… Παρασκευή και 13;

Ο ιός H5N1; Αναπνευστικά προβλήματα, σπασμοί και πυρετός: δεκάδες γάτες πεθαίνουν από μυστηριώδη ασθένεια…

Δεκάδες γάτες στην Πολωνία πέθαναν από μια νέα ασθένεια. Οι κτηνίατροι προβληματίζονται για το τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα, όπως οι κράμπες και η δύσπνοια. Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ιδιοκτήτες γατών;

Το 2021, περίπου 34,7 εκατομμύρια κατοικίδια ζούσαν σε γερμανικά νοικοκυριά, εκ των οποίων περίπου 16,7 εκατομμύρια ήταν γάτες, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Antje Schreiber από την Κεντρική Ένωση Ειδικών Ζωολογικών Κήπων (ZZF).

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες τους μπορεί τώρα να ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους ενόψει ορισμένων αναφορών από την Πολωνία.

Στις 18 Ιουνίου, κτηνίατροι σε μια ομάδα με 18.000 μέλη στο Facebook ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα μιας παράξενης ασθένειας της γάτας στην Πολωνία: Τα ζώα εμφανίζουν νευρολογικά ελλείμματα, επιληπτικούς σπασμούς, αναπνευστική δυσχέρεια, άκαμπτα άκρα και πυρετό.

Συνήθως πεθαίνουν μέσα σε 24 έως 72 ώρες αφότου οι ιδιοκτήτες τους αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα, αναφέρει η “Zeit Online” .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει καν χρόνος να μεταφερθεί η γάτα στον κτηνίατρο.

Πηδούν από τον καναπέ και είναι νεκρές μετά από λίγα λεπτά. Ορισμένες παλεύουν για τη ζωή τους για περισσότερο από μια εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από τις περισσότερες από δώδεκα γάτες που εισήχθησαν σε κλινική σε επτά ημέρες, μόνο δύο επέζησαν, αναφέρεται.

Η ασθένεια προσβάλλει ηλικιωμένες και νεαρές γάτες, με και χωρίς προηγούμενες ασθένειες, υπαίθριες και οικόσιτες γάτες.

Τα κρατικά όργανα της Πολωνίας έχουν ήδη αντιδράσει στα γεγονότα. Ήδη στις 20 Ιουνίου, η κτηνιατρική υπηρεσία δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου:

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία, ιδίως εργαστηριακά αποτελέσματα, που να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ο ιός H5N1.

Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ή έμμεσες ενδείξεις ότι οι γάτες πέθαναν μετά την κατανάλωση ωμού κρέατος”.

Προηγουμένως, σε πολωνικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν φήμες ότι η αιτία του θανάτου των γατών θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο ιός H5N1, δηλαδή η γρίπη των πτηνών.

Το Κρατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής της Πολωνίας, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη εξετάσει δείγματα ιστών και δεν μπορεί να αποκλείσει τον H5N1 ως αιτία θανάτου των γατών, όπως λένε:

“Εξετάσαμε έντεκα δείγματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τη μέθοδο PCR, εννέα από τα οποία ήταν θετικά για τον ιό H5N1”.

Το κρατικό γραφείο υγείας και ασφάλειας τροφίμων της Βαυαρίας με έδρα το Έρλανγκεν (LGL) μας ενημέρωσε κατόπιν αιτήματος ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα αυτού του είδους στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με το LGL, είναι περιττό να ληφθούν μέτρα όπως το να μην αφήνονται πλέον οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως από τη στιγμή που, σύμφωνα με αναφορές από την Πολωνία, και οι οικόσιτες γάτες προσβάλλονται από την ασθένεια.

Αν θέλετε να είστε ασφαλείς, μπορείτε τώρα να επικεντρωθείτε περισσότερο στην υγιεινή και, για παράδειγμα, να φροντίζετε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με τη γάτα και να ελαχιστοποιείτε την επαφή της γάτας με τα παπούτσια και τα ρούχα σας.

Βασικά, βέβαια, αν το ζώο σας παρουσιάζει τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω ή φαίνεται άρρωστο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατό έναν κτηνίατρο.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης