Ειδήσεις

Γερμανία: Καρκινογόνα σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια

Photo of author

By Νικόλαος Σκριτλής

Από τη σοκολάτα μέχρι τις παιδικές τροφές: υδρογονάνθρακες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο βρίσκονται παντού. Τι θέλει να κάνει η Βαυαρία..

Αν και οι υδρογονάνθρακες είναι ύποπτοι για την πρόκληση καρκίνου, δεν υπάρχουν νομικά δεσμευτικά ανώτατα όρια ούτε σε ευρωπαϊκό ούτε σε παγγερμανικό επίπεδο.

Ωστόσο, τα υπολείμματα βρίσκονται επίσης στο αλεύρι, το λάδι, το τυρί, τα λουκάνικα και τις παιδικές τροφές.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας θέλει τώρα να επεκτείνει την έρευνα στον τομέα αυτό.

Τα υπολείμματα μηχανέλαιου και συσκευασίας φέρνουν ορυκτέλαιο στα τρόφιμά μας

Πώς μπαίνει η ουσία στα τρόφιμά μας; Κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της επεξεργασίας, υπολείμματα ορυκτελαίων μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα – για παράδειγμα, μέσω της συσκευασίας, των μελανιών εκτύπωσης ή του μηχανέλαιου.

Αυτοί οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (MOAH) και οι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες (MOSH) είναι ύποπτοι για την πρόκληση καρκίνου.

Ως εκ τούτου, η βουλευτής του κρατικού κοινοβουλίου Rosi Steinberger (Πράσινοι) ήθελε να μάθει από την κυβέρνηση του κρατιδίου πόσο συχνά το κρατικό γραφείο για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων (LGL) έχει βρει υπολείμματα ορυκτελαίων, ιδίως σε προϊόντα σοκολάτας, τα τελευταία χρόνια.

Τοξικά ημερολόγια και πασχαλινά λαγουδάκια

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος γράφει στην απάντησή του ότι το 2015 και το 2016 εντοπίστηκαν MOAH και MOSH, αντίστοιχα, σε ημερολόγια Advent.

Το 2017, η τοξίνη μούχλας ωχρατοξίνη Α βρέθηκε σε 13 από τα 18 δείγματα όταν εξετάστηκαν σοκολατένιοι Αϊ-Βασίληδες.

Εν τω μεταξύ, η εστίαση της μόλυνσης από ορυκτέλαια στο LGL δεν αφορά μόνο τα προϊόντα σοκολάτας, αλλά τα τρόφιμα γενικά – για παράδειγμα το αλεύρι, το λάδι, το τυρί ή τα λουκάνικα.

Ωστόσο, η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Foodwatch βρήκε επίσης τους επικίνδυνους υδρογονάνθρακες στο 40% των σοκολατένιων πασχαλινών λαγουδιών που εξετάστηκαν.

Δεν είχε σημασία αν επρόκειτο για ακριβά επώνυμα προϊόντα ή εκπτωτικά προϊόντα.

Ούτε οι παιδικές τροφές δεν είναι απαλλαγμένες

Τα τελευταία τρία χρόνια εξετάστηκαν συνολικά 194 δείγματα τροφίμων, καθώς και ορισμένα από τα είδη συσκευασίας. Η LGL τα βρήκε παντού, ακόμη και στις παιδικές τροφές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά ήταν πολύ πάνω από τα όρια που είχε θέσει μια ομάδα με μέλη από τη βιομηχανία και τις αρχές ελέγχου τροφίμων των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Το λίπος της καρύδας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Παρόλο που τα υπολείμματα ορυκτελαίων μπορούν να συσσωρευτούν στο ήπαρ, στους λεμφαδένες και στον λιπώδη ιστό και έτσι να βλάψουν την υγεία, δεν υπάρχουν νομικά δεσμευτικά ανώτατα όρια για τα υπολείμματα ορυκτελαίων ούτε σε ευρωπαϊκό ούτε σε παγγερμανικό επίπεδο.

Η Βαυαρία θέλει να επεκτείνει την έρευνα για τις ουσίες ορυκτελαίων στα τρόφιμα

Το 2012, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου σε υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βαυαρίας Thorsten Glauber (FW) επιθυμεί να επεκτείνει την έρευνα στον τομέα αυτό στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα θα διατεθούν στη συνέχεια στην ομάδα “Έννοια ελαχιστοποίησης για τα συστατικά ορυκτελαίων στα τρόφιμα” στο πλαίσιο του παγγερμανικού σημείου επαφής της ομάδας εργασίας των ομόσπονδων κρατιδίων για την προστασία των καταναλωτών (LAV).

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες τιμές προσανατολισμού για προϊόντα και να επαληθευτούν ή να προσαρμοστούν οι τιμές για υφιστάμενα τρόφιμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Σουμάχερ: Γνωρίστε το χωριό φάντασμα του θρύλου της Formula1

Γερμανία: Γυναίκα στα 102 χρόνια της το τολμά και μετακομίζει