Κυκλοφόρησε το φάρμακο Wegovy για την παχυσαρκία στη Γερμανία

Newsroom

Χάπια ιωδίου: Τι είναι και πώς προστατεύουν από τη ραδιενέργεια

Ο δανικός κολοσσός Novo Nordisk κυκλοφόρησε το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy στη Γερμανία το Σάββατο, αλλά θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δουν τα οφέλη πολλοί ασθενείς.

Το υψηλό κόστος και οι περιορισμοί προσφοράς απειλούν την κυκλοφορία, ενώ η Γερμανία – η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικών προϊόντων της Γηραιάς Ηπείρου – παρουσιάζει μια τεράστια δυνητική βάση πελατών, με περισσότερους από τους μισούς (52,1%) πολίτες να είναι καταχωρυμένοι ως υπέρβαροι.

«Δεδομένου ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων θεωρείται θέμα ατομικής ευθύνης και προσωπικού τρόπου ζωής, δεν χρηματοδοτούνται νομικά από τους ασφαλισμένους», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Πολλοί ασθενείς είναι έτοιμοι να πληρώσουν μόνοι τους για την εβδομαδιαία ένεση, με αρχικό κόστος περίπου 170 ευρώ το μήνα αλλά λίγο περισσότερο από 300 ευρώ μακροπρόθεσμα.

Οι γιατροί λένε ότι αναμένουν υψηλή ζήτηση για συνταγογράφηση του Wegovy, παρόλο που τα προγράμματα δημόσιας ασφάλισης υγείας που καλύπτουν περίπου το 90% των Γερμανών δεν διατίθενται να καλύψουν το έξοδο.

Για το 10% των Γερμανών με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η κάλυψη θα εξαρτηθεί από τους όρους της σύμβασης.

Η Γερμανική Εταιρεία Παχυσαρκίας — η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Novo Nordisk — υποστήριξε ότι τέτοιες πολιτικές περιορίζουν τις θεραπείες απώλειας βάρους μόνο σε πλούσια άτομα, που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια φάρμακα και κάλεσε για περισσότερη δράση από τους αρμόδιους φορείς.

«Τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία συχνά πρέπει να φέρουν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος της ιατρικής τους θεραπείας. Αυτό εμποδίζει σημαντικά τη θεραπεία τους και επιδεινώνει τις ανισότητες στην υγεία», δήλωσε στο CNBC ένας εκπρόσωπος της ΓΕΠ.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης υγείας της Δανίας, ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει να παρέχει επιδοτήσεις για φάρμακα απώλειας βάρους από το επόμενο έτος λόγω της «τεράστιας αύξησης» της ζήτησης.

Στη Νορβηγία, τη δεύτερη ευρωπαϊκή αγορά του Wegovy, το φάρμακο δεν καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγείας, αν και το Ozempic συνταγογραφείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: insider | Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης