Το Μόναχο σπάει το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους

Νέο Δημαρχείο Μονάχου

Ο δήμος σπάει τον Ιούλιο το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους. Το CSU στο δημοτικό συμβούλιο οργίζεται. Το Μόναχο θα διολισθήσει ακόμη πιο βαθιά στο κόκκινο…

Παιδικοί σταθμοί και κατασκευή σχολείων, επέκταση του μετρό, λεωφορεία και τραμ και νέες κατοικίες: Η πόλη του Μονάχου πρέπει να επενδύσει σε πολλούς τομείς αυτή τη στιγμή. Και αυτό κοστίζει πολλά χρήματα.

Αλλά η πόλη δεν τα έχει πλέον άμεσα διαθέσιμα. Αντιθέτως.

CSU για τα χρέη του Μονάχου: “Στο χείλος της χρεοκοπίας”

Όπως αναφέρθηκε, το επόμενο έτος το χρέος θα μπορούσε ήδη να αυξηθεί στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2026, στο τέλος της “πρασινο-κόκκινης” περιόδου, το χρέος θα μπορούσε να είναι 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου, η αντιπολίτευση έθεσε, ως εκ τούτου, επί τάπητος τον συνασπισμό του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος του CSU Hans Theiss κατήγγειλε ότι η πρασινοκόκκινη πολιτική θα φέρει την πόλη “στο χείλος της χρεοκοπίας”.

Τα χρέη του δήμου κάνουν την παράταξη CSU να βγάζει αφρό

Και τώρα το CSU έχει έναν ακόμη λόγο να είναι θυμωμένο με τις δαπάνες της πόλης.

Διότι το Μόναχο έσπασε ένα οικονομικό εμπόδιο: Όπως προκύπτει από τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε το δημοτικό ταμείο, τα χρέη της πόλης του Μονάχου τον Ιούλιο του 2023 ξεπερνούσαν πλέον τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό κάνει το CSU να αφρίζει, διότι η τελευταία φορά που έσπασε αυτό το όριο ήταν το 2006.

Και κυρίως επειδή το βουνό των χρεών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον -λέξη-κλειδί 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026- η αντιπολίτευση είναι δυσαρεστημένη.

“Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος για τόκους και εξόφληση”, αναφέρει ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας CSU/Freie Wähler. Μόνο για το 2023 έχουν προβλεφθεί 160 εκατομμύρια ευρώ.

Η ομάδα επικρίνει το γεγονός ότι το βάρος του χρέους αυξάνεται, παρόλο που το Μόναχο έχει αρκετά σταθερά φορολογικά έσοδα παρά την κρίση.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα από τον εμπορικό φόρο τον Ιούλιο του 2023 ανέρχονται σε 1,615 δισ. ευρώ και συνεπώς είναι ελάχιστα χαμηλότερα από εκείνα του 2022.

Για τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έσοδα από τον εμπορικό φόρο ύψους 3,265 δισ. ευρώ και συνεπώς ακόμη και ελάχιστα περισσότερα από εκείνα του Δεκεμβρίου του 2022 (3,241 δισ. ευρώ).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης