Ο 10ος πρόεδρος της Bundesbank

Ο 55χρονος οικονομολόγος, μέλος του SPD, Γιόακιμ Νάγκελ, παίρνει σήμερα τη σκυτάλη από τον Γενς Βάιντμαν στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας.

Ο γύρος των επίσημων διαδικασιών ολοκληρώνεται με μία ωριαία τελετή, με Βάιντμαν, φυσικά, Λαγκάρντ (πρόεδρο της ΕΚΤ) και Λίντνερ (Γερμανό ΥΠΟΙΚ).

Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;

Και μετά δουλειά για τον Νάγκελ, που προέρχεται από τα σπλάχνα της Bundesbank, όπου εργάστηκε για 17 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι ήταν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Μέλος της μονάδας κρίσεων της Bundesbank κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009, ο Γιόακιμ Νάγκελ ήταν από εκείνους που ζητούσαν να βρεθούν γρήγορα σενάρια για έξοδο από την αυστηρή νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων υπό την ηγεσία της ΕΚΤ.

Η επιλογή του Νάγκελ τον Δεκέμβριο έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Φρανκφούρτη. Μετά το «γεράκι» Γενς Βάιντμαν, το επί δεκαετία πρόσωπο της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, όλα θα είναι πιο εύκολα;

Προφανώς, η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς θέλει μια διαφορετική επικοινωνία μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ό,τι στην θητεία Βάιντμαν, πλην σε μια χώρα που έχει εμμονή με τη σταθερότητα των τιμών, οι πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές αντιμετωπίζονται με δυσπιστία.

Ο Νάγκελ θα πρέπει να βρει γρήγορα τις νέες ισορροπίες, να αποφασίσει πού στέκεται η γερμανική κεντρική τράπεζα στη συζήτηση για το πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τη ρευστότητα.

Οι Financial Times προεξοφλούν ότι στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. «nein zu allem» ( «Οχι σε όλα») Βάιντμαν θα προειδοποιήσει τον Νάγκελ για τον κίνδυνο ομηρίας της νομισματικής πολιτικής από τη δημοσιονομική.

Ο Βάιντμαν είχε διοριστεί πρόεδρος της Bundesbank τον Μάιο του 2011 σε ηλικία μόλις 43 ετών, διαδεχόμενος τον Αξελ Βέμπερ –έναν άλλο χαρακτηρισμένο ως «γεράκι»- στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο αιφνιδίασε με την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μπούντεσμπανκ, όπου είχε άλλα έξι χρόνια για να ολοκληρώσει τη δεύτερη οκταετή θητεία του.

Η παραίτησή του είχε ως φόντο την πολιτική αλλαγή στη Γερμανία, αλλά και την αλλαγή φιλοσοφίας στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.