Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;

Τo 2020 και 2021 ήταν για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο σε επίπεδο υγείας, αλλά και οικονομικά, μια πρόκληση.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η άνοδος των τιμών των τροφίμων δυσκόλεψε πολλά νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα.

Υπάρχουν όμως πολλά που υποδηλώνουν ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο και οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα χρήματα – ή τουλάχιστον όχι λιγότερα – στο πορτοφόλι τους.

Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;

Η αγοραστική δύναμη θα ανέβει και πάλι σημαντικά το 2022, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, προβλέπει ο Φίλιπ Βόιτεκ από την εταιρεία έρευνας αγοράς GfK.

Εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 4,3 %.

Ο οικονομολόγος Τόρτστεν Σμιτ, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπντιτς στο Έσεν, δεν είναι και τόσο αισιόδοξος. Εκτιμά ότι οι πραγματικοί μισθοί θα παραμείνουν στάσιμοι το 2022.

Παρόλα αυτά θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις. Οι χαμηλόμισθοι θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι το 2022 ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου από τα 9,60 ευρώ στα 9,82 ευρώ την ώρα.

Και από την 1η Ιουλίου θα αυξηθεί και πάλι κατά 63 σεντς φθάνωντας στα 10,45 ευρώ την ώρα.

Η νέα κυβέρνηση συμφώνησε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα. Πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί είναι όμως ακόμα αβέβαιο.

Αυξήσεις και στις συντάξεις στη Γερμανία

Οι μαθητευόμενοι μπορούν επίσης να προσβλέπουν σε περισσότερα χρήματα.

Το ελάχιστο επίδομα κατάρτισης κατά το πρώτο έτος εκπαίδευσης αυξάνεται από 550 ευρώ το μήνα σε 585 ευρώ για το 2022.

Επίσης περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία μπορούν να περιμένουν περισσότερα χρήματα από τον Ιούλιο. Το ερώτημα είναι πόσα περισσότερα;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Χουμπέτους Χάιλ δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου, «ότι οι συντάξεις στη Γερμανία από τον Ιούλιο του 2022 θα αυξηθούν κατά 4,4%».

Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά είναι λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί το περασμένο καλοκαίρι: 5,2 % στα δυτικά κρατίδια και 5,9 % στα ανατολικά κρατίδια.

Από τον Ιανουάριο του 2022 επίσης όλοι όσοι λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια θα πάρουν περισσότερα χρήματα και το ποσό θα φθάσει στα 449 ευρώ το μήνα.

Αύξηση των τιμών σε ορισμένα αγαθά στη Γερμανία

Παράλληλα όμως κάποια πράγματα θα γίνουν ακριβότερα το επόμενο έτος.

Τα ορυκτά καύσιμα θα αυξηθούν στις αρχές του έτους από 25 σε 30 ευρώ ανά tόνο με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ακριβά κατά 1,5 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 1,6 λεπτά το λίτρο το ντίζελ και το φυσικό αέριο κατά 0,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η εξέλιξη των τιμών του αργού πετρελαίου, που είναι καθοριστική καθώς ορίζει το κόστος των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές, δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία

Η κατάσταση με την ηλεκτρική ενέργεια είναι όμως διαφορετική. Εδώ πέφτει η τιμή από την 1η Ιανουαρίου από 6,5 σεντ σε 3,72 σεντ ανά κιλοβατώρα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Ωστόσο οι καταναλωτές δεν αναμένεται να επωφεληθούν εξαιτίας της αύξησης των τιμών στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Για τους καπνιστές, το τσιγάρο γίνεται επίσης πιο ακριβό. Ο φόρος καπνού σε ένα πακέτο 20 τσιγάρων θα αυξηθεί το 2022 κατά μέσο όρο 10 σεντς.

Οι κατασκευαστές είναι πιθανό να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, οι οποίοι θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή. Από την 1η Ιουλίου θα υπόκεινται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη φορολογία καπνού.

Τέλος, παρήγορο είναι πάντως ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,6% και όχι στο 3,2% όπως ήταν φέτος.

Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης