Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;

Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Φόρος καπνού, πλαστικές σακούλες, άδεια οδήγησης. Τι αλλάζει;

Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο του 2022 στη Γερμανία;

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, το ίδιο και ο φόρος καπνού και υπάρχουν καλά νέα για τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων. Μια επισκόπηση των σημαντικότερων αλλαγών του Ιανουαρίου:

Περισσότερη διατροφή για τα παιδιά χωρισμένων γονιών στη Γερμανία

Σύμφωνα με την “Düsseldorfer Tabelle”, τα χωρισμένα παιδιά δικαιούνται λίγο περισσότερη διατροφή το νέο έτος. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η αύξηση είναι μικρότερη από ένα τοις εκατό.

Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το ελάχιστο ποσό διατροφής για παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών θα ανέρχεται σε 396 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή θα αυξηθεί κατά τρία ευρώ.

Για τα παιδιά από έξι έως έντεκα ετών, θα είναι 455 ευρώ και συνεπώς τέσσερα ευρώ περισσότερα. Για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, θα είναι πέντε ευρώ περισσότερα (533 ευρώ).

Ελάχιστος μισθός στη Γερμανία

Επί του παρόντος, ο νόμιμος κατώτατος μισθός είναι 9,60 ευρώ ανά ώρα. Θα αυξηθεί δύο φορές το νέο έτος: την 1η Ιανουαρίου 2022 θα αυξηθεί στα 9,82 ευρώ και την 1η Ιουλίου 2022 στα 10,45 ευρώ.

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα. Μετά την εφάπαξ προσαρμογή, η ανεξάρτητη επιτροπή κατώτατου μισθού θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω βήματα αύξησης, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του συνασπισμού.

Απαγόρευση των πλαστικών σακουλών στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου, οι πλαστικές σακούλες για ψώνια δεν θα μπορούν πλέον να πωλούνται στα γερμανικά ταμεία. Αφορά τις λεγόμενες ελαφρές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μεταξύ 15 και 50 μικρομέτρων – αυτές είναι οι τυπικές σακούλες που παίρνετε όταν πηγαίνετε για ψώνια.

Εξαιρούνται, για παράδειγμα, οι ιδιαίτερα ανθεκτικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και οι λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκετε στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ταχυδρομικά τέλη στη Γερμανία

Λόγω της αύξησης των μισθών και του κόστους, η Deutsche Post αυξάνει τα ταχυδρομικά τέλη την 1η Ιανουαρίου. Ένα απλό γράμμα θα κοστίζει 85 αντί για 80 λεπτά και μια καρτ ποστάλ 70 αντί για 60 λεπτά.

Άδειες οδήγησης στη Γερμανία

Πολλές πόλεις αναμένουν ένα κύμα πολιτών που θα ανταλλάξουν τις παλιές τους άδειες οδήγησης με νέες κάρτες τις επόμενες εβδομάδες. Για τους κατόχους αδειών που γεννήθηκαν μεταξύ 1953 και 1958, η προθεσμία λήγει στις 19 Ιανουαρίου.

Όμως, λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της, δεν την έχουν φροντίσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε καμία περίπτωση, όπως έδειξε μια έρευνα. Όσοι χάσουν την προθεσμία κινδυνεύουν με προειδοποιητικό πρόστιμο δέκα ευρώ.

Μέχρι το 2033, όλες οι άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί πριν από το 2013 θα πρέπει να ανταλλαχθούν με ένα ενιαίο έγγραφο της ΕΕ.

Εγγύηση στη Γερμανία

Εάν αγοράσετε ένα προϊόν που αργότερα αποδειχθεί ελαττωματικό, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες από τον Ιανουάριο. Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη στην επέκταση του νόμου περί εγγύησης. Το νόμιμο τεκμήριο ότι υπήρχε ελάττωμα κατά τη στιγμή της αγοράς θα παραταθεί από έξι μήνες σε ένα έτος.

Αλλαγές στη Γερμανία το 2022
Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022

Νεοσσοί στη Γερμανία

Η θανάτωση εκατομμυρίων νεοσσών στην εκτροφή ορνίθων ωοπαραγωγής θα τερματιστεί το νέο έτος. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 45 εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί θανατώνονται ετησίως στα γερμανικά εκκολαπτήρια, καθώς δεν είναι χρήσιμα ούτε για την παραγωγή αυγών ούτε ως κοτόπουλα.

Εισφορά EEG στη Γερμανία

Η εισφορά για τη χρηματοδότηση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (εισφορά EEG) θα μειωθεί στα 3,723 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην αλλαγή του έτους, μια πτώση άνω του 40%.

Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πιθανό να γίνει φθηνότερη, διότι η εισφορά είναι μόνο ένα στοιχείο της τιμής και οι προμηθευτές πληρώνουν περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Υποχρεωτική καταβολή εγγύησης (Pfand) στη Γερμανία

Την 1η Ιανουαρίου θα παραταθεί η υποχρεωτική καταβολή εγγύησης για τα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια. Ενώ οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, για παράδειγμα, εξαιρούνταν προηγουμένως από το εφάπαξ παράβολο των 25 λεπτών, στο μέλλον θα υπόκεινται και αυτοί σε αυτό. Τα κουτάκια ποτών θα υπόκεινται επίσης σε κατάθεση χωρίς εξαίρεση.

Ποσοστώσεις ανακύκλωσης στη Γερμανία

Από το νέο έτος, υψηλότερες ποσοστώσεις ανακύκλωσης θα ισχύουν για τις συσκευασίες. Στο μέλλον, το 90 τοις εκατό των συσκευασιών από σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, καθώς και χαρτί, χαρτόνι και χαρτοκιβώτια πρέπει να ανακυκλώνονται.

Προηγουμένως ίσχυε ποσόστωση 85 τοις εκατό. Για τα χαρτοκιβώτια ποτών, η ποσόστωση αυξάνεται από 75 σε 80 τοις εκατό.

Γερμανία: Κανόνας για τις επιστρεφόμενες φιάλες από 01.01.22

Εισιτήρια τρένου στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν χάρτινα εισιτήρια στο τρένο από τον ελεγκτή. Η εναλλακτική λύση: ένα ψηφιακό εισιτήριο που μπορεί να κλείσει έως και δέκα λεπτά μετά την αναχώρηση στο bahn.de ή μέσω της εφαρμογής.

Τιμή διοξειδίου του άνθρακα στη Γερμανία

Η τιμή του CO2 θα αυξηθεί επίσης το 2022 για να γίνει πιο ελκυστική η προστασία του κλίματος. Αντί για 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται, θα οφείλονται 30 ευρώ. Αυτό θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τις τιμές των καυσίμων – αλλά όχι τόσο πολύ όσο στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ADAC, η βενζίνη και η ντίζελ θα πρέπει τώρα να ακριβύνουν κατά περίπου ενάμισι λεπτό το καθένα ως αποτέλεσμα της τιμής του CO2.

Φόρος καπνού στη Γερμανία

Την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει αύξηση του φόρου καπνού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Στη Γερμανία, ο φόρος σε ένα πακέτο των 20 τσιγάρων θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 10 λεπτά το νέο έτος.

Το 2023 θα προστεθούν άλλα 10 λεπτά και το 2025 και το 2026 θα προστεθούν άλλα 15 λεπτά ανά πακέτο. Την 1η Ιανουαρίου 2022 θα τεθεί επίσης σε ισχύ ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας καπνού.

Ο καπνός για ναργιλέδες και ο καπνός για ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία προηγουμένως φορολογούνταν με χαμηλότερο συντελεστή – όπως και ο καπνός για πίπες – θα φορολογούνται επίσης με υψηλότερο συντελεστή, αλλά όχι πριν από την 1η Ιουλίου 2022.

Plug-in υβριδικά αυτοκίνητα στη Γερμανία

Οι αγοραστές ορισμένων αυτοκινήτων που διαθέτουν ταυτόχρονα κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα και φορτίζονται με ηλεκτρικό καλώδιο (plug-in υβριδικά) δεν θα μπορούν πλέον να επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση από το 2022.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προβλεπόμενη ηλεκτρική αυτονομία θα αυξηθεί από 40 σε 60 χιλιόμετρα.

Χρώματα τατουάζ

Από τις 4 Ιανουαρίου, πολλές χημικές ουσίες στα μελάνια τατουάζ θα υπόκεινται σε περιορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ βάσει του λεγόμενου κανονισμού REACH.

Στη συνέχεια, χιλιάδες ουσίες θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο απαγόρευσης. Κατά την άποψη της ΕΕ, πολλά από αυτά είναι δυνητικά επικίνδυνα ή δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε το 2020 και τώρα η μεταβατική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, ο στόχος δεν είναι η απαγόρευση των τατουάζ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) τονίζει ότι στόχος είναι να “καταστήσει τα μελάνια τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ ασφαλέστερα”.

Αύξηση του μπόνους τέκνων στη Γερμανία

Το μπόνους τέκνων, ένα επίδομα επιπλέον του επιδόματος τέκνων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, θα αυξηθεί ελαφρώς: κατά 4 ευρώ από 205 ευρώ σε έως και 209 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.