LIVE: Ο Söder κρατά τον Aiwanger για να μην καταρρεύσει…

Newsroom

LIVE: Ο Söder κρατά τον Aiwanger για να μην καταρρεύσει…

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν θέλει να αποπέμψει τον αναπληρωτή του Aiwanger (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι) παρά τις πολυάριθμες κατηγορίες στην υπόθεση για ένα φυλλάδιο στρατοπέδου συγκέντρωσης από τα σχολικά χρόνια…

Γιατί; Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder θέλει να το εξηγήσει αυτό σε συνέντευξη Τύπου (βλ. livestream).

Η Κρατική Καγκελαρία του Μονάχου κάλεσε το κοινό σε συνέντευξη Τύπου στο ευγενές Prinz-Carl-Palais στο Μόναχο – “λόγω των τρεχόντων γεγονότων”, όπως ανέφερε η πρόσκληση.

ΔΕΙΤΕ LIVE

YouTube video

Ο Aiwanger κάνει προεκλογική καμπάνια…

Ο ίδιος ο Aiwanger δεν παρακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου: εμφανίζεται στο Gut Keferloh στο Grasbrunn κοντά στο Μόναχο. Όταν τον ρωτούν πώς είναι, λέει: “καλά”. Σχετικά με την πιθανή απόλυση λέει: “Θα με εξέπληττε. Όποιος έχει καθαρή συνείδηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί”! Το κοινό χειροκροτεί καθώς ο Aiwanger εισέρχεται με το βαυαρικό εμβατήριο Defilier.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Ψηφοφόρων είναι μαχητικός: “Προβλέπω ότι η Βαυαρία θα συνεχίσει να κυβερνάται από έναν μεσοαστικό συνασπισμό Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Ψηφοφόρων.

Σοβαρές κατηγορίες βαραίνουν τον ηγέτη των Ελεύθερων Ψηφοφόρων και συνεργάτη στον συνασπισμό του Söder: Ο βουλευτής της Βαυαρίας Aiwanger κατηγορείται ότι έγραψε ένα φυλλάδιο για στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν ήταν μαθητής. Επιπλέον, φέρεται να είχε στη σχολική του τσάντα το φυλλάδιο μίσους του Χίτλερ “Mein Kampf”, να έχει κάνει τον χαιρετισμό του Χίτλερ και ναζιστικά αστεία.

Ο Aiwanger αντιδρά…

Ο Aiwanger μυρίζεται “αρνητική εκστρατεία” εναντίον του και -μετά από κάποιους αρχικούς ελιγμούς- απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. Ο κατά έντεκα μήνες μεγαλύτερος αδελφός του Helmut (53) ομολόγησε ότι ήταν ο συντάκτης του φυλλαδίου για το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Markus Söder είχε στείλει στον Aiwanger έναν κατάλογο με 25 ερωτήσεις και διέταξε να απαντηθούν γρήγορα. Το βράδυ της Παρασκευής, ο ηγέτης του CSU είχε τις απαντήσεις στο τραπέζι.

Ο Hubert Aiwanger δήλωσε στη BILD: “Έχω απαντήσει και στις 25 ερωτήσεις του Markus Söder. Δεν ξέρω ποια είναι η εκτίμηση του πρωθυπουργού, αλλά μετά τις απαντήσεις μου δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο για παραίτηση ή απόλυση”.

Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι ο Aiwanger δεν θα παραιτηθεί αυτοβούλως. Επομένως, η απόφαση για το αν ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παραμείνει είναι αποκλειστικά του Söder . Το αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία – και μπορεί να ανακοινωθεί ήδη από τις 11 το πρωί.

Γι’ αυτό ο Söder δεν μπορεί να απολύσει τον Aiwanger…

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Γιόζεφ Φραντς Λίντνερ, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους “ο πρωθυπουργός δεν θα απολύσει τον συνεργάτη του”.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ γράφει στο Twitter/X: Ο Söder θα χρειαζόταν την έγκριση του κρατικού κοινοβουλίου για να τον απολύσει. Αυτό θα σήμαινε – κατά πάσα πιθανότητα – το τέλος του σημερινού συνασπισμού.

Τότε θα υπήρχε μια ιδιαιτερότητα του βαυαρικού συντάγματος (άρθρο 44, παράγραφος ΙΙΙ, εδάφιο 2): “Αυτό σημαίνει ότι και ο ίδιος ο Söder πρέπει να παραιτηθεί”.

Και τούτο διότι το Σύνταγμα της Βαυαρίας στο οποίο αναφέρεται ο Λίντνερ έχει ως εξής: ο πρωθυπουργός “πρέπει να παραιτηθεί, εάν οι πολιτικές συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία του ίδιου και του κρατικού κοινοβουλίου με πνεύμα εμπιστοσύνης”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης