Έκθεση για οφσάιντ: Η Fifa σχεδιάζει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Έκθεση για οφσάιντ: Η Fifa σχεδιάζει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Μια ριζική αλλαγή στον κανόνα του οφσάιντ συζητείται εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα η παγκόσμια ομοσπονδία φέρεται να είναι ανοιχτή στο να την εισαγάγει…

Όταν οι βοηθοί (επόπτες γραμμών) σήκωναν το σημαιάκι (κατακόρυφα), πρόκειται για οφσάιντ. Έτσι γινόταν παλιά στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι πια τόσο απλό.

Οι πολυάριθμες τροποποιήσεις του κανόνα του οφσάιντ, η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας εικόνας και το VAR έχουν καταστήσει τον κανόνα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, μια συνεχή ενόχληση για τους παίκτες, τους προπονητές και, όχι λιγότερο, το κοινό.

Εν τω μεταξύ, είναι οφσάιντ όταν ο VAR έχει εξετάσει τις εικόνες μιας φάσης γκολ, αν χρειαστεί για αρκετά λεπτά, και έχει χαράξει μια εικονική γραμμή στο χορτάρι με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστή.

Αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται πάνω από αυτή τη γραμμή, ακόμα και με την άκρη του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού του, το γκολ του ακυρώνεται. Αυτό πρέπει τώρα να σταματήσει.

Αυτό που συζητείται έντονα εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή μια πρόταση του πρώην προπονητή Αρσέν Βενγκέρ, πρόκειται τώρα να εισαχθεί πραγματικά από τη Fifa – τουλάχιστον δοκιμαστικά.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση.

Ο Βενγκέρ προτείνει ότι το οφσάιντ μπορεί να αποφασίζεται μόνο αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται πίσω από την (εικονική) γραμμή οφσάιντ με όλη την περιφέρεια του σώματός του.

Σύμφωνα με τη Fifa, αυτή η εκτεταμένη καινοτομία έχει ήδη δοκιμαστεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Τώρα οι πρώτες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, για παράδειγμα στην Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει η αγγλική “Daily Mirror”, ο επικεφαλής της Fifa Τζιάνι Ινφαντίνο φέρεται να είναι υποστηρικτής της επανάστασης του οφσάιντ.

Η αλλαγή των κανόνων θα πρέπει να κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό και, πάνω απ’ όλα, με περισσότερα γκολ.

Σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη της Fifa από το 2020, το 50% όλων των γκολ που θα παίρνονταν πίσω με τον παλιό κανόνα θα πρέπει στο μέλλον να μετράει.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης