Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι της Γερμανίας για το 2022

Πληθωρισμός, στέγαση, ύφεση: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι της Γερμανίας για το 2022

Σε μια χρονιά που ταλαιπωρήθηκε από κρίσεις φυσικού αερίου, πληθωρισμό ρεκόρ και οκτώ μήνες πολέμου στην Ουκρανία, οι ανησυχίες των Γερμανών για τα οικονομικά έχουν εκτοξευθεί σε υπερβολικό βαθμό το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έρευνας “Οι φόβοι των Γερμανών”.

Τι φοβάται περισσότερο η Γερμανία το 2022;

Κάθε χρόνο για περισσότερα από 30 χρόνια, η R+V Versicherung, μια ασφαλιστική εταιρεία στη Γερμανία, ρωτά τους πολίτες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας για το τι τους ανησυχεί περισσότερο.

Χρόνο με το χρόνο, η έκθεση “Οι φόβοι των Γερμανών” λειτουργεί ως βαρόμετρο για τη συνολική ψυχική κατάσταση της χώρας και εντοπίζει τις συγκεκριμένες ανησυχίες της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2022 μόλις δημοσιεύθηκαν και δείχνουν ότι οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο από ό,τι εδώ και χρόνια.

Αν και η R+V είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Γερμανοί δεν είναι “από τη φύση τους, ανησυχούντες”, το 2022 το γενικό επίπεδο ανησυχίας “αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και, με 42%, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Grischa Brower-Rabinowitsch στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Η ίδια εξήγησε ότι ιδίως οι οικονομικοί φόβοι έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο έτος. “Αυτή η ανήσυχη ματιά στο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού κάποιου προκαλεί την εκτόξευση των οικονομικών φόβων στα ύψη”, δήλωσε η Brower-Rabinowitsch. “Συνολικά, οι άνθρωποι είναι σημαντικά πιο ανήσυχοι από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο”.

Το κόστος ζωής, η στέγαση και η ύφεση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών

Για τη μελέτη, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι ρωτήθηκαν για τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους σχετικά με την πολιτική, την οικονομία, το περιβάλλον, την οικογένεια και την υγεία.

Αντικατοπτρίζοντας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής – σε μια χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια – το 67% των ανθρώπων ονόμασαν την αύξηση του κόστους ζωής ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Πρόκειται για αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι, όταν ο πληθωρισμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος φέτος – μια νέα καταχώρηση για το 2022 – είναι η ανησυχία ότι η στέγαση γίνεται απλησίαστη.

Το 57% δήλωσε ότι ανησυχεί για μια ύφεση (αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων από πέρυσι), ενώ το 52% δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει μόνιμα τους φόρους ή θα περικόψει τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης μετά την πανδημία του κοροναϊού.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του.

Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία αντικατοπτρίζεται στην τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ανησυχούν για την εμπλοκή της Γερμανίας σε έναν πόλεμο.

Το 42% των ερωτηθέντων το ονόμασαν ως πρωταρχική ανησυχία για το 2022, μια αύξηση 26 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2021.

Στην ίδια κατεύθυνση, η άνοδος του αυταρχισμού παγκοσμίως, κάτι που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στη μελέτη, ανέβηκε στις 10 μεγαλύτερες ανησυχίες.

Μετά από ένα καλοκαίρι που έζησε ιστορικές ξηρασίες, το 49% δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Ο φόβος για την κλιματική αλλαγή ανέβηκε επίσης και έγινε η όγδοη μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι των Γερμανών για το 2022

Συνολικά, τα ακόλουθα ζητήματα κατονομάστηκαν από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ως οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους το 2022:

  • Αύξηση του κόστους ζωής (67%)
  • Μη προσιτή στέγαση στη Γερμανία (58 τοις εκατό)
  • Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (57 τοις εκατό)
  • Αυξήσεις φόρων / μειώσεις παροχών λόγω της πανδημίας COVID (52 τοις εκατό)
  • Οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν για την κρίση χρέους της ΕΕ (51 τοις εκατό)
  • Ακραία καιρικά φαινόμενα / φυσικές καταστροφές (49%)
  • Αύξηση του αυταρχισμού παγκοσμίως (47%)
  • Κλιματική αλλαγή (46%)
  • Κυβερνητική υπερφόρτωση από την εισροή προσφύγων (45%)
  • Οι πολιτικοί ηγέτες είναι καταβεβλημένοι (44%)

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.