Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Oktoberfest 2022

Το Μόναχο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Oktoberfest 2022 μετά από ένα διετές διάλειμμα Covid. Εξετάζουμε μερικά στοιχεία για την παγκοσμίου φήμης γιορτή, πόσο θα κοστίζει η μπύρα και γιατί αναμένεται να προσελκύσει φέτος αριθμό ρεκόρ Αμερικανών.

Το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ μπύρας της Γερμανίας (Oktoberfest)

Το παγκοσμίου φήμης Oktoberfest της Γερμανίας, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19. Αλλά επιστρέφει αυτό το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Πόσο καιρό γιορτάζεται το Oktoberfest του Μονάχου;

Το πρώτο Wiesn (Oktoberfest) πραγματοποιήθηκε το 1810. Εκείνη την εποχή, οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν στις 17 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η γιορτή μεταφέρθηκε στον Σεπτέμβριο το 1872 λόγω των καιρικών συνθηκών και, έκτοτε, το Oktoberfest ξεκινά πάντα το Σάββατο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε ως εορτασμός του διαδόχου Λουδοβίκου, που αργότερα έγινε βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄, ο οποίος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας-Χίλντμπουργκχάουζεν.

Οι κάτοικοι του Μονάχου προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωράφια μπροστά από τις πύλες της πόλης για να γιορτάσουν το βασιλικό γεγονός. Τα χωράφια ονομάστηκαν Theresienwiese (“χωράφια της Τερέζας”) προς τιμήν της πριγκίπισσας του θρόνου, αν και οι ντόπιοι έχουν από τότε συντομεύσει το όνομα σε Wiesn.

Την επόμενη χρονιά, ο Βαυαρικός Αγροτικός Σύλλογος αποφάσισε να συνεχίσει να διοργανώνει το φεστιβάλ. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως μέρος της ετήσιας ατζέντας της πόλης.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Oktoberfest 2022
Πόσο καιρό γιορτάζεται το Oktoberfest του Μονάχου; | By AlexRaths

Πόσοι επισκέπτες πηγαίνουν στο Oktoberfest του Μονάχου;

Το 1985, πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση, εξασφαλίζοντας ρεκόρ στην Theresienwiese. Ο μέσος αριθμός των επισκεπτών είναι λίγο πάνω από έξι εκατομμύρια. Στο τελευταίο Wiesn το 2019, ήρθαν 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Από πού έρχονται οι επισκέπτες στο Wiesn της Βαυαρίας;

Αν και υπάρχουν πολλά μικρότερα περιφερειακά λαϊκά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα, το Oktoberfest απολαμβάνουν άνθρωποι από όλη τη Γερμανία – ιδίως από τη Βαυαρία.

Και λόγω του μεγέθους και της δημοτικότητάς της, οι τουρίστες συρρέουν από όλο τον κόσμο στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Expedia, το 2019 οι κορυφαίες πόλεις προέλευσης για τους ξένους επισκέπτες του Oktoberfest ήταν το Λονδίνο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Ωστόσο, η Expedia αναμένει μια σημαντική αλλαγή στις αγορές φέτος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται στο Wiesn 2022 – κυρίως λόγω του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο καθιστά το ταξίδι συμφέρουσα υπόθεση για τους κατοίκους των ΗΠΑ.

“Ακόμη και πριν από την πανδημία, πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στο Μόναχο με αφορμή το Oktoberfest”, εξήγησε η εκπρόσωπος της Expedia Susanne Dopp.

“Φέτος, ωστόσο, δεν έρχονται μόνο από πόλεις της ανατολικής ακτής – επίσης πολλοί κάτοικοι της δυτικής ακτής εκμεταλλεύονται την ευκαιρία.

“Το ισχυρό δολάριο καθιστά το ταξίδι στην Ευρώπη προσιτό”.

Σύμφωνα με μελέτη, πολλοί επισκέπτες του Oktoberfest φέτος αναμένονται από το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Νιούαρκ.

Πόσο σημαντικό είναι το Oktoberfest για την τοπική οικονομία;

Πολύ. Οι επισκέπτες ξοδεύουν πολλά. Το 2019, ξόδεψαν περισσότερα από 1,11 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία του Μονάχου.

Στο Oktoberfest υπάρχουν περίπου 13.000 θέσεις εργασίας. Οι σερβιτόροι/ες μεταφέρουν μέχρι και ποτήρια 18 λίτρων κάθε φορά – το ισοδύναμο περισσότερων από 40 κιλών.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία -συμπεριλαμβανομένου του Μονάχου- υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον κλάδο της εστίασης μετά την πανδημία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Oktoberfest Clemens Baumgärtner δήλωσε ότι δεν υπάρχει “καμία έλλειψη προσωπικού” στο ίδιο το Wiesn.

Πόση μπύρα καταναλώνεται στο Oktoberfest;

Το 2019, οι επισκέπτες “κατέβασαν” 7,3 εκατομμύρια λίτρα τοπικής γερμανικής μπύρας, σύμφωνα με τις ζυθοποιίες.

Όσον αφορά το φαγητό, οι επισκέπτες έφαγαν 124 βόδια και 29 μοσχάρια. Επιπλέον, στο Wiesn 2019 πωλήθηκαν περίπου 435.000 ψητά κοτόπουλα και 120.000 χοιρινά λουκάνικα.

Ωστόσο, αντανακλώντας τη γενική τάση στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης πολλά χορτοφαγικά και vegan φαγητά – και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο σε δημοτικότητα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Oktoberfest 2022
Πόση μπύρα καταναλώνεται στο Oktoberfest; | By fisher photostudio

Πόσο θα κοστίζει φέτος η μπύρα στο Wiesn του Μονάχου το 2022;

Λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για τον προϋπολογισμό τους.

Δείτε λοιπόν το κόστος ενός λίτρου μπύρας (γνωστού ως Maß) στο Oktoberfest 2022: η τιμή θα κυμαίνεται από 12,60 έως 13,80 ευρώ – δηλαδή κατά μέσο όρο 15,77% περισσότερο από ό,τι το 2019.

Το κόστος των ποτών δεν καθορίζεται από την πόλη του Μονάχου. Ωστόσο, ως διοργανωτής του Oktoberfest, η πόλη επανεξετάζει τις τιμές για να διασφαλίσει ότι είναι λογικές.

Σχεδόν 40 σκηνές στήνονται για την εκδήλωση, με συνολικά περίπου 120.000 θέσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά περίπτερα.

Ποια είναι τα ρούχα που φορούν οι άνθρωποι;

Αν θέλετε πραγματικά να μπείτε στο πνεύμα του Wiesn, μπορείτε να φορέσετε μια παραδοσιακή βαυαρική φορεσιά, γνωστή ως die Tracht στα γερμανικά. Οι γυναίκες συνήθως φορούν Dirndl και οι άνδρες φορούν Lederhosen. Πολλοί άνθρωποι αρέσκονται να ντύνονται για την εκδήλωση, αλλά αν δεν σας αρέσει δεν θα απαγορευτεί η είσοδος αν αποφασίσετε να φορέσετε τα κανονικά σας ρούχα.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε;

Στο χώρο του φεστιβάλ δεν υπάρχει καμία απαίτηση να φοράτε μάσκες (Covid) ή να επιδεικνύετε απόδειξη εμβολιασμού κατά του Covid, ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ (γνωστοί ως κανόνες 3G στη Γερμανία). Ωστόσο, θα πρέπει να φοράτε μάσκα όταν ταξιδεύετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, δεν υπάρχουν επίσης περιορισμοί.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες για την παρακολούθηση του Oktoberfest, όπως ότι τα σακίδια πλάτης και μεγάλες τσάντες γενικά δεν επιτρέπονται.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.