Περικοπές στις διακοπές κάνει ένας στους δύο Γερμανούς

Newsroom

Περίεργο: Ποια χώρα σας πληρώνει να κάνετε διακοπές;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 42% των Γερμανών δεν μπορούν να πληρώσουν φέτος για τις διακοπές τους πολλά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Συντομότερες διακοπές χωρίς πολλές ανέσεις.

Ένας στους δύο Γερμανούς δεν θα κάνει φέτος το καλοκαίρι διακοπές με την ίδια οικονομική άνεση όπως παλιά.

Αιτία είναι οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, απόρροια του πληθωρισμού στη Γερμανία, που επιμένει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα πάνω από 6%, παρά τις μειώσεις των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό των ΜΜΕ του ομίλου Funke, η οποία διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου, το 42% των ερωτηθέντων στη Γερμανία δηλώνει ότι διαθέτει φέτος λιγότερα χρήματα για τη θερινή ανάπαυλα σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, σε αντίθεση με το 43% που μπορεί να διαθέσει το ίδιο ποσό με πέρυσι.

Διακοπές χωρίς πολλές ανέσεις

Ένας στους τρεις Γερμανούς που έχει ήδη πάει ή σχεδιάζει να πάει διακοπές περικόπτει πάντως τις δαπάνες που προορίζονται για την θερινή ξεκούρασή του.

Ένας στους δύο δηλώνει ότι έχει μειώσει τη διάρκεια των διακοπών, έχει επιλέξει πιο οικονομικά θερινά καταλύματα ή επιλέγει κοντινούς και φθηνότερους προορισμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Όσο για τις περικοπές, εστιάζονται κυρίως στα έξοδα για φαγητό.

Ενδιαφέρον όμως προκαλεί και η εικόνα για τις διακοπές των γερμανικών οικογενειών.

Με οικονομία κάνει φέτος διακοπές το ένα τρίτο των οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας, με την πλειοψηφία των γονέων να δηλώνουν ότι παρά το σφιχτό πορτοφόλι είναι σε θέση ακόμη να πληρώσουν για ημερήσιες, εκδρομές, δραστηριότητες με τα παιδιά ή παιδικές κατασκηνώσεις.

Ένας στους δέκα πάντως δεν μπορεί να πληρώσει φέτος το καλοκαίρι για τις σχολικές διακοπές των παιδιών του.

«Διακοπές για όλους»

Η νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις επιλογές των Γερμανών φέτος το καλοκαίρι.

Ήδη πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, μετά από αίτημα του γερμανικού Kόμματος της Αριστεράς, είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε (τότε) Γερμανούς δεν μπορούσαν να αντέξουν φέτος τα έξοδα των διακοπών.

Σύμφωνα με την Eurostat πλήττονται κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες και συνταξιούχοι. Μία στις δύο οικογένειες με παιδιά δεν μπορεί επίσης να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση για διακοπές πέραν της μίας εβδομάδας.

Ο αρχηγός της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς δήλωσε μάλιστα πρόσφατα στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών ότι τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν «πόσο βαθιά διχασμένη είναι η γερμανική κοινωνία», απαιτώντας μάλιστα «διακοπές για όλους», κάτι βέβαια που προϋποθέτει «υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, συνεπή αντιπληθωριστική πολιτική και βασική ασφάλεια για τα όλα παιδιά στη Γερμανία».

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης