Ιστορικό χαμηλό: Περιοχή στη Γερμανία απαγορεύει το πότισμα

Πρόστιμα έως 50.000:: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ποτίζετε;

Αυτό που ευχαριστεί τους παραθεριστές ωθεί τη φύση στα όριά της: Οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τις αρχές να τραβήξουν το σχοινί και να απαγορεύσουν την αλόγιστη χρήση νερού.

Αφού ο πάροχος νερού στην περιοχή της Ανατολικής Φρισίας και του Όλντενμπουργκ είχε ήδη αναφέρει ότι οι σωλήνες έφτασαν στα όρια του φορτίου τους, μια άλλη περιφέρεια αντιδρά τώρα στη συνεχιζόμενη ξηρασία στη βορειοδυτική Γερμανία.

Η περιφέρεια Nienburg/Weser εξέδωσε τώρα ένα γενικό διάταγμα που απαγορεύει την άντληση υπόγειων υδάτων από πηγάδια, για παράδειγμα.

Η απαγόρευση ισχύει αρχικά για τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα ορίζει ότι οι πολίτες, αλλά και οι αγρότες, οι κηπουροί ή οι φροντιστές αθλητικών γηπέδων δεν επιτρέπεται να παίρνουν πόσιμο νερό για πότισμα.

Η απαγόρευση ισχύει μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ. και θα ισχύσει αρχικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, ο λόγος για την εντολή αυτή είναι “η επίμονα χαμηλή στάθμη των υπόγειων υδάτων στην περιοχή της περιφέρειας”.

Ήδη σήμερα, “σε μεγάλο αριθμό σημείων μέτρησης, τα επίπεδα έχουν πέσει κάτω από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του ξηρού έτους 2018”.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των υπόγειων υδάτων παρουσιάζει ήδη έλλειμμα.

Αν και οι βροχεροί τρεις πρώτοι μήνες του έτους είχαν ελαφρύνει λίγο την κατάσταση, αυτοί δεν συνέβαλαν σε “σημαντική και βιώσιμη αύξηση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων”, ανακοίνωσε περαιτέρω η αρχή.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν για “ανησυχητική τάση”

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Μεταλλείων, Ενέργειας και Γεωλογίας της Κάτω Σαξονίας (LBEG), τα μοντέλα δείχνουν ότι ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων, ιδίως στην περιοχή του Νίενμπουργκ, είχε να αντιμετωπίσει “μεγάλες απώλειες” τα τελευταία 60 χρόνια.

“Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση”, δήλωσε ο πρόεδρος του LBEG Carsten Mühlenmeier, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στα μέσα Μαΐου.

Για να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω επιδείνωση, είπε, είναι πλέον απαραίτητη η φειδωλή χρήση του πόρου.

Επιπλέον, η άρδευση σε θερμοκρασίες άνω των 24 βαθμών θα οδηγούσε ούτως ή άλλως στην εξάτμιση ενός “σημαντικού μέρους” του αρδευτικού νερού.

Το όφελος είναι αντίστοιχα μικρό, αλλά η ζημιά στη φύση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η Βρέμη και το Bremerhaven έχουν αυξημένη κατανάλωση

Μέχρι σήμερα, η πόλη της Βρέμης δεν είχε τόσο σοβαρά προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία κοινής ωφέλειας SWB και η περιβαλλοντική υπηρεσία καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ.

Το περιφερειακό περιοδικό “buten un binnen” επικαλείται μια εκπρόσωπο της SWB, η οποία αναφέρει ότι η τρέχουσα κατανάλωση νερού είναι περίπου πέντε τοις εκατό πάνω από το μέσο όρο.

Στο Bremerhaven, η τιμή έχει ήδη αυξηθεί στο δέκα τοις εκατό.

Όπως δείχνει το “φανάρι νερού” της Harzwasserwerke, η στάθμη των υπόγειων υδάτων συνεχίζει να μειώνεται.

Ο φωτεινός σηματοδότης δείχνει ήδη “κόκκινο” για την περιοχή τροφοδοσίας μεταξύ Celle και Βρέμης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περιφερειακοί προμηθευτές έχουν πρόσβαση και σε άλλες πηγές, δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη ανησυχία.

Τα έργα ύδρευσης λειτουργούν “στον μέγιστο δυνατό βαθμό”

Η κατάσταση στην περιοχή του Cuxhaven είναι επίσης τεταμένη. Ο τοπικός προμηθευτής, ο Σύνδεσμος Υδάτων Wesermünde, αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις ύδρευσης λειτουργούν επί του παρόντος “σε πλήρη ισχύ”.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία αποτελεί “για άλλη μια φορά πρόκληση” για την περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να περιοριστεί στο ελάχιστο η κατανάλωση νερού.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού των περίπου 70.000 πελατών, είναι πλέον απαραίτητο να γίνεται προσεκτική διαχείριση του πόρου.

Αν δεν υπάρχει άλλωστε τρόπος να αποφύγετε το πότισμα του κήπου, η ένωση συμβουλεύει να το αναβάλλετε για αργά το βράδυ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης