Κόμμα ζητά περισσότερες γερμανικές σημαίες και εθνικό ύμνο

Γερμανία πολιτική κόμματα

Περισσότερες γερμανικές σημαίες και ανάκρουση του γερμανικού εθνικού ύμνου: CDU και CSU καταθέτουν πρόταση για περισσότερο πατριωτισμό…

Αν το CDU και το CSU κάνουν ό,τι θέλουν, ο πατριωτισμός και τα εθνικά σύμβολα θα πρέπει να προωθηθούν στη Γερμανία και έτσι να γίνουν και πάλι μέρος της καθημερινότητας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να αναπτύξει ένα “Ομοσπονδιακό πρόγραμμα πατριωτισμού” και να δημιουργήσει μια νέα ημέρα μνήμης.

“Ειδικά σε περιόδους αυξανόμενης πόλωσης και κατακερματισμού της κοινωνίας μας, ο βασικός νόμος ως σύνταγμά μας και ο πατριωτισμός ως ενωτικός δεσμός μπορούν να αναπτύξουν ισχυρές δυνατότητες ενσωμάτωσης και ταύτισης προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτές οι δυνατότητες να μείνουν στο περιθώριο της κοινωνίας”.

Αυτή είναι η δήλωση στην αρχή της κοινής πρότασης των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU και CSU στη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Με άλλα λόγια, ο πατριωτισμός θα πρέπει να αποβάλει τη “δεξιά” εικόνα του, η οποία συχνά κακοποιείται στη χώρα αυτή: Ο στολισμός σπιτιών και δημόσιων κτιρίων με τη γερμανική σημαία ή το τραγούδι του εθνικού ύμνου σε άλλες περιστάσεις εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικό – τουλάχιστον αν το CDU/CSU κάνει ό,τι θέλει.

“Υποστηρίζουμε έναν πατριωτισμό που “δεν χρειάζεται να τυλίγεται σε ταμπέλες με επίθετα” δήλωσε την Τετάρτη στη “Welt” ο πολιτικός του CDU Philipp Amthor ως εμπνευστής της πρότασης.

Ομοσπονδιακό πρόγραμμα πατριωτισμού για περισσότερη αγάπη για την πατρίδα

Η CDU/CSU καλεί λοιπόν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δρομολογήσει ένα “Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Πατριωτισμού”, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικά πέντε βασικά σημεία:

  1. Να εορτάζεται η “Ημέρα του Βασικού Νόμου” από τις 23 Μαΐου 2024 ως ετήσια εθνική ημέρα μνήμης – παρόμοια με την “Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού” στις 27 Ιανουαρίου.
  2. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος ή η καγκελάριος θα πρέπει να εκφωνεί ομιλία για την κατάσταση του έθνους την ημέρα αυτή.
  3. Η προβολή των εθνικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως η ομοσπονδιακή σημαία, θα πρέπει να αυξηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  4. Η ανάκρουση του γερμανικού εθνικού ύμνου θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος των δημόσιων εκδηλώσεων.
  5. Στο πλαίσιο της πολιτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθείται ο επιθυμητός πατριωτισμός και να καταπνίγεται ο ανεπιθύμητος εθνικισμός.

Ένα άλλο αίτημα είναι “η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας στις 3 Οκτωβρίου να βιώνεται από σημαντικά περισσότερους πολίτες ως μια ενοποιητική εθνική στιγμή εμπειρίας και όχι απλώς ως “ρεπό”” – ωστόσο, η επιστολή δεν ορίζει πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό.

Επιπλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα ζητά να αναρτηθούν περισσότερα πορτρέτα σημαντικών βουλευτών στους διαδρόμους του Ράιχ και της Μπούντεσταγκ, να συμβιβαστούν οι Ανατολικογερμανοί με την υποτιθέμενη έλλειψη σύνδεσής τους με το έθνος ως σύνολο, να ταυτιστούν περισσότερο με το γερμανικό κράτος και οι αλλοδαποί που ζουν στη Γερμανία και να δημιουργηθεί μια πατριωτική συνείδηση της σημασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη και με όλα αυτά τα σημεία, δεν γίνεται καμία αναφορά στα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την επίτευξη αυτών των αυτοεπιβαλλόμενων στόχων.

Περισσότερες δημόσιες εκκλήσεις και δεσμεύσεις από την Bundeswehr

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση (σ.σ CDU/CSU) είναι πιο συγκεκριμένη όσον αφορά την Bundeswehr: θα πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες δεσμεύσεις και εκκλήσεις στη δημόσια σφαίρα, προκειμένου να “υπογραμμιστεί ο δεσμός μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών”.

Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της CDU/CSU τάσσεται υπέρ της διεξοδικότερης εξέτασης της ιδέας ενός πολυσυζητημένου κοινωνικού ή “έτους Γερμανίας” και της εξέτασης του βαθμού στον οποίο ένα τέτοιο κοινωνικό έτος θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους προσωπικούς δεσμούς με τη Γερμανία.

Αλλά γιατί θα πρέπει να συμβούν όλα αυτά; Σύμφωνα με την πρόταση, το CDU και το CSU ελπίζουν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και να εξασφαλίσουν περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα εντός της Γερμανίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης