Πετρέλαιο θέρμανσης και Πέλλετ: Πότε να αγοράσω στη Γερμανία;

Πετρέλαιο θέρμανσης και Πέλλετ: Πότε να αγοράσω στη Γερμανία;

Ο επόμενος χειμώνας έρχεται σίγουρα και μαζί του και η περίοδος θέρμανσης. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού στη Γερμανία αναρωτιούνται: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ή πελλέτες;

Οι τιμές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Μετά την πτώση την άνοιξη, οι τιμές αυξάνονται και πάλι από τότε.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών θερμαίνει με πετρέλαιο, στη Βαυαρία μάλιστα σχεδόν το 40%.

Τα pellets ξύλου είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα στα γερμανικά νοικοκυριά. Αλλά και για τα δύο, το ερώτημα είναι σημαντικό: πότε πρέπει να αγοράσω και να γεμίσω τις δεξαμενές αποθήκευσης;

Για να το προβλέψουμε: Ο σωστός συγχρονισμός είναι πολύ δύσκολος.

Τάσεις τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα pellets ξύλου στη Γερμανία

Αυτό φαίνεται και από μια ματιά στις τιμές των τελευταίων έξι μηνών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πύλη “heizoel24”, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 108 ευρώ ανά 100 λίτρα την 1η Φεβρουαρίου 2023, έπεσε στα 86 ευρώ μέχρι τον Μάιο και έκτοτε αυξήθηκε και πάλι – σε πάνω από 100 ευρώ μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Η τάση των τιμών για τα pellets ξύλου είναι παρόμοια. Σύμφωνα με την πύλη “heizpellets24”, η τιμή για έναν τόνο βρισκόταν ακόμη στο υψηλό επίπεδο των 800 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι πελάτες έπρεπε τότε να πληρώσουν 323 ευρώ. Πρόσφατα, ωστόσο, η τιμή αυξήθηκε και πάλι σε πάνω από 380 ευρώ (από τις 02 Αυγούστου 2023).

Πετρέλαιο θέρμανσης και πελλέτες στη Γερμανία: Πώς προκύπτουν οι τιμές;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες τόσο για το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και για τα pellets ξύλου.

Στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, πρόκειται κυρίως για την τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο. Και αυτή αυξάνεται ή μειώνεται καθημερινά.

Η Christina Wallraf της Verbraucherzentrale NRW εξηγεί τους λόγους για τις ελαφρώς αυξανόμενες τιμές αυτή τη στιγμή ως εξής: “Μια αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ και ταυτόχρονα μια έλλειψη προσφοράς πετρελαίου.

Αυτή η υποπροσφορά της αγοράς πετρελαίου θα καθορίσει πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Επιπλέον, το ευρώ είναι αδύναμο έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστά το αργό πετρέλαιο ακριβότερο, καθώς διαπραγματεύεται σε δολάρια”.

Υπάρχουν επίσης φόροι όπως ο ΦΠΑ, ο ενεργειακός φόρος και ο φόρος CO2.

Υπάρχουν όμως και βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, όπως τα προβλήματα στις οδούς μεταφοράς, όπως τα ποτάμια, τα οποία έχουν χαμηλό νερό αυτή τη στιγμή. Αυτό οδηγεί σε προσαυξήσεις στις τιμές των ναύλων και συνεπώς σε υψηλότερο κόστος.

Στην περίπτωση των πελλετών, η τιμή δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή του ξύλου, αλλά από ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.

Από τον ιδιοκτήτη του δάσους ή τη δασική εταιρεία, το ξύλο πηγαίνει μέσω ενός εμπόρου στο πριονιστήριο.

Εκεί, οι πελλέτες ή οι μπρικέτες παράγονται σε μια ενεργοβόρα παραγωγική διαδικασία πριν φτάσουν στον έμπορο

. Σημαντικοί παράγοντες στην αλυσίδα είναι όμως και οι τιμές των καυσίμων ή το υψηλότερο κόστος των υποπροϊόντων.

Η αύξηση των τιμών στο τέλος του δεύτερου τριμήνου οφείλεται στην υποαπασχόληση των πριονιστηρίων, εξηγεί η Christina Wallraf από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της NRW, καθώς η ζήτηση στον κατασκευαστικό κλάδο είναι συγκρατημένη.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές: Αγοράστε τώρα πετρέλαιο θέρμανσης και πελλέτες

Χαμηλή στάθμη νερού, δασικές πυρκαγιές, περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση είναι ανοδική.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για παράδειγμα, βρίσκεται σε υψηλό πέντε μηνών. Για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η Christina Wallraf από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών της NRW συμβουλεύει:

“Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Εάν έχετε χώρο, δεν πρέπει να περιμένετε πολύ για να παραγγείλετε”.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχουν εποχιακές διακυμάνσεις στις πελλέτες ξύλου, λέει η Wallraf.

Προς το παρόν, λέει, βλέπουμε περίπου μια πλάγια κίνηση στις τιμές, με τις τιμές να έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα μέσα Ιουλίου.

“Από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, θα μπορούσαμε να δούμε τις συνήθεις εποχικές ελαφρές αυξήσεις των τιμών.

Επομένως, και πάλι, είναι πιθανώς καλύτερο να προχωρήσουμε με τις τρέχουσες τιμές”.

Βοήθεια σε περίπτωση δυσχερειών για πετρέλαιο θέρμανσης και πέλλετ ξύλου

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά που θερμαίνουν με πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα pellets μπορούν πρόσφατα να υποβάλουν αίτηση για τη λεγόμενη βοήθεια για δυσκολίες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν από 100 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Εξαρτάται από την τιμή στην οποία αγόρασαν τις προαναφερθείσες πηγές ενέργειας το 2022 – και πόσο από αυτές.

Η τιμή που καταβλήθηκε πρέπει να ήταν υπερδιπλάσια από μια σταθερή, παγγερμανικά ενιαία συγκριτική τιμή, την τιμή αναφοράς.

Η ημερομηνία παράδοσης πρέπει να είναι μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2022 και της 1ης Δεκεμβρίου 2022.

Στη Βαυαρία, η ημερομηνία παραγγελίας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί εάν η παραγγελία έγινε εντός αυτής της περιόδου και παραδόθηκε το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης