Πιστοποιητικό ανάρρωσης: Η Βαυαρία εξετάζει όλες τις επιλογές

Στη διαμάχη σχετικά με τη διάρκεια του καθεστώτος ανάρρωσης, η Βαυαρία θα συνεχίσει να πιέζει για παράταση. Όλες οι επιλογές θα αξιολογηθούν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Holetschek. Το CSU και το FDP θέλουν να περιορίσουν την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων του RKI.

Στη Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας (GMK), η πρόταση για παράταση του καθεστώτος ανάρρωσης δεν είχε αρχικά επιτυχία – αλλά ο Βαυαρός υπουργός Klaus Holetschek δεν παραδέχεται την ήττα του εξαιτίας αυτού.

“Εξακολουθώ να θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, το οποίο από τη δική μου άποψη δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά”, δήλωσε ο πολιτικός του CSU μετά από βιντεοκλήση του βαυαρικού υπουργικού συμβουλίου. “Θα αξιολογήσουμε και πάλι πολύ προσεκτικά τις επιλογές που υπάρχουν συνολικά”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Βαυαρία να προχωρήσει μόνη της σε αυτό το σημείο, είπε: “Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε τη σύγχυση”.

Τη Δευτέρα, η Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας της Ομοσπονδίας και των ομόσπονδων κρατιδίων (GMK) είχε συζητήσει το καθεστώς ανάρρωσης. Μια πρόταση της Βαυαρίας να παραταθεί το καθεστώς από τρεις σε έξι μήνες απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των επικεφαλής των τμημάτων.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση ότι η σύντμηση του καθεστώτος ανάρρωσης βασίζεται σε επιστημονικά αποτελέσματα, ανέφερε η υπουργός Υγείας της Σαξονίας-Άνχαλτ Petra Grimm-Benne, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος της GMK.

Σύμφωνα με τον Holetschek, έξι ομόσπονδα κρατίδια ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Βαυαρίας και τα υπόλοιπα κατά.

Η αρμοδιότητα πρέπει να αφαιρεθεί και πάλι από το RKI

Ο Βαυαρός υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι σχεδόν όλα τα ομόσπονδα κρατίδια συμφώνησαν με την πρόταση του κρατιδίου της Βαυαρίας σε ένα άλλο σημείο: Η GMK απαιτεί να μην αποφασίζουν στο μέλλον το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI) για την περίοδο ισχύος του καθεστώτος ανάρρωσης ή εμβολιασμού. Αντ’ αυτού, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να το ρυθμίζει και πάλι με διάταγμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πύλης “Business Insider”, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach είναι ανοιχτός στο να αποφασίζει ο ίδιος για τη διάρκεια στο μέλλον.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την απόφαση της GMK. Κατά συνέπεια, ο υπουργός θα ήταν έτοιμος να ρυθμίσει και πάλι με διάταγμα μεμονωμένες αποφάσεις όπως το καθεστώς ανάρρωσης.

Αναπάντεχη συντόμευση

Στα μέσα Ιανουαρίου, η βουλή ενέκρινε μια τροποποίηση του λεγόμενου διατάγματος απαλλαγής από τα μέτρα προστασίας Covid 19. Εισήγαγε μια νέα διαδικασία:

Σύμφωνα με αυτό, τα αποδεικτικά στοιχεία ανάρρωσης πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που δημοσιεύει το RKI σε έναν ιστότοπο – στη συνέχεια εφαρμόζονται αμέσως.

Με βάση αυτόν τον νέο κανονισμό, το καθεστώς ανάρρωσης μειώθηκε δραστικά σε μια περίοδο 28 έως 90 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ PCR. Μία από τις κριτικές είναι ότι το RKI δεν ανακοίνωσε την αλλαγή εκ των προτέρων.

Στο Μόναχο, ο Holetschek ανανέωσε την κριτική του για τις συνθήκες και την ανακοίνωση της συντόμευσης της διάρκειας του καθεστώτος ανάρρωσης: “Ότι αυτή ήταν μια πολύ ατυχής εξέλιξη συνολικά είναι προφανές”. Σύμφωνα με τον πολιτικό του CSU, η Βαυαρία θα ήθελε να αλλάξει και πάλι τη διάρκεια, καθώς η ΕΕ συνιστά έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα του CSU στο κοινοβούλιο του κρατιδίου κάλεσε την κυβέρνηση του κρατιδίου με επείγουσα πρόταση να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να ισχύσει και πάλι το καθεστώς ανάρρωσης για έξι μήνες.

Η σύντμηση της περιόδου έγινε αυθαίρετα και τελείως βραχυπρόθεσμα. Ο εμπειρογνώμονας του CSU σε θέματα υγείας Bernhard Seidenath τόνισε: “Η ξαφνική συντόμευση της κατάστασης ανάρρωσης προκαλεί περιττή αβεβαιότητα”.

FDP και CSU: απόφαση της βουλής

Σαφή λόγια προήλθαν και από την κοινοβουλευτική ομάδα του CSU: ο Volker Ullrich, βουλευτής από το Augsburg, έγραψε στο Twitter ότι το καθεστώς ανάρρωσης είναι “εξαιρετικά σημαντικό για τα θεμελιώδη δικαιώματα” λόγω των κανονισμών 2G στη δημόσια ζωή. Πρόσθεσε ότι η μείωση σε τρεις μήνες παραμένει ακατανόητη ακόμη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. “Η βουλή θα πρέπει να ρυθμίσει αυτό το θέμα με νόμο”.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Christian Dürr εξέφρασε παρόμοιες απόψεις. “Το καθεστώς ανάρρωσης θα πρέπει να αποφασιστεί και πάλι στο κοινοβούλιο.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, δεν πρέπει πλέον να επιτρέπουμε στον εαυτό μας νομικά αμφισβητήσιμες επεμβάσεις στην ελευθερία”, δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur.

Είπε ότι οι υπουργοί Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα διαδικασία δεν έχει νόημα. “Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη”, τόνισε ο Dürr. “Εάν η πλειοψηφία των υπουργών Υγείας είναι υπέρ, θα πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον κανονισμό”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.