Ο πληθωρισμός πυροδοτεί κύκλο μισθολογικών αυξήσεων στη Γερμανία

Η άνοδος του πληθωρισμού επιβαρύνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης και ταυτόχρονα πυροδοτεί κύκλο διεκδικήσεων και μισθολογικών αυξήσεων για τους απασχολούμενους.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν σε ετήσια βάση ήταν 8,7% για το περασμένο έτος.

Ωστόσο ο τιμάριθμος στα τρόφιμα σημείωσε άνοδο της τάξεως του 20,2%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικά οι τιμές στα σπορέλαια, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο, ήταν τον Οκτώβριο 50%-60% πάνω.

Το βούτυρο έχει άνοδο κατά 26% , η τιμή του κυμαίνεται από 1,50 – 3,00 ευρώ στη συσκευασία των 250 γραμμαρίων, η Μαργαρίνη είχε άνοδο κατά 41%.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν άνοδο κατά 36% το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κοστίζει συν-πλην 2 ευρώ το λίτρο.

Μικρότερες είναι οι ανατιμήσεις στα λαχανικά, 11%. Η τιμή του κρέατος είναι αυξημένη κατά 19% και για το ψάρι κατά 21%.

Ψωμί, αλεύρι και ζυμαρικά είχαν μια αύξηση 23%. Το απλό ψωμί κοστίζει από 3 – 3,50 ευρώ το κιλό.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σήμερα στα 11,2 λεπτά η κιλοβατώρα, προ το πολέμου στην Ουκρανία ήταν 4,6 λεπτά/κιλοβατώρα. Τα καύσιμα, η βενζίνη Super κοστίζει 1,82, η βενζίνη E10 1,76 και το Diesel 1.73 το λίτρο.

Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αλυσιδωτές διεκδικήσεις αυξήσεων σε μισθούς και αποδοχές.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν το συνδικάτο των εργαζόμενων στον ευρύτερο τομέα κοινωνικής ωφέλειας «ver.di» και η Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων «DBB».

Ζητούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10,5%, σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα και εφάπαξ αντισταθμιστική για τον πληθωρισμό αμοιβή 2500 ευρώ.

Συνολικά πρόκειται για περίπου 2,5 εκατομμύρια απασχολούμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση, σ΄αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων νηπιαγωγοί, νοσοκόμοι, φροντιστές σε γηροκομεία κλπ.

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχαν παραλύσει τις αερομεταφορές με απεργίες στα μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας, σήμερα το κέντρο βάρους είναι οι υπηρεσίες της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Το χορό των μισθολογικών αυξήσεων είχε ανοίξει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το πανίσχυρο συνδικάτο μετάλλου IG-Metall.

Για τους εργαζόμενους στη μεταλλοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, το συνδικάτο IG-Metall έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για μία διετία που προβλέπει 8,5% αύξηση μισθών και 3.000 ευρώ αφορολόγητη εφάπαξ αμοιβή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.