Γερμανία: Πώς να διαγράψετε τους πόντους σας στο Φλένσμπουργκ;

Προσοχή, κάμερα ταχύτητας! Πώς να διαγράψετε τους πόντους σας στο Φλένσμπουργκ στη Γερμανία – ο δικηγόρος του Μονάχου δίνει συμβουλές…

Τουλάχιστον οι περισσότεροι κάτοικοι της νότιας Γερμανίας είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με το Φλένσμπουργκ για το μητρώο τροχαίων παραβάσεων που διαθέτει.

Οι βαθμοί τηρούνται στο μητρώο οδηγικής ικανότητας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών (KBA) που εδρεύει εκεί.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι οδηγοί.

Οι τροχαίες παραβάσεις για τις οποίες έχει επιβληθεί νόμιμα πρόστιμο τουλάχιστον 60 ευρώ έχουν ως αποτέλεσμα την καταχώρηση τουλάχιστον ενός σημείου στο μητρώο ικανότητας οδηγού (FAER).

Για βαριές διοικητικές παραβάσεις (π.χ. υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένες περιοχές κατά τουλάχιστον 31 km/h) ή μικρές ποινικές παραβάσεις στην οδική κυκλοφορία (π.χ. σωματική βλάβη εξ αμελείας με απαγόρευση οδήγησης) υπάρχουν δύο βαθμοί και για σοβαρότερες ποινικές παραβάσεις (για τις οποίες η άδεια οδήγησης έχει ήδη ανακληθεί ούτως ή άλλως από το ποινικό δικαστήριο, π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ) ακόμη και τρεις βαθμοί.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον γνωρίζουν ότι η άδεια οδήγησης αφαιρείται με οκτώ βαθμούς (18 βαθμούς στο παρελθόν)”, λέει ο Albert Cermak, ειδικός δικηγόρος για το δίκαιο της κυκλοφορίας στο Μόναχο.

Πριν από αυτό, λέει, υπάρχουν δύο “προειδοποιητικές βολές” από τις αρχές, δηλαδή η λεγόμενη προειδοποίηση σε περίπτωση βαθμολογίας τεσσάρων ή πέντε βαθμών και η προειδοποίηση σε περίπτωση έξι ή επτά βαθμών.

Δείκτης παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας: Οι αρχές επιτρέπουν δύο “προειδοποιητικές βολές” – αλλά με οκτώ βαθμούς, το δίπλωμα χάνεται.

“Εάν έχετε λάβει προειδοποίηση αλλά όχι ακόμη απαγόρευση, μπορείτε να λάβετε μέρος σε ένα σεμινάριο οδηγικής επάρκειας, για παράδειγμα, και να μειώσετε το σύνολο των βαθμών σας”, εξηγεί ο Cermak.

Εάν η άδεια οδήγησης έχει πράγματι ανακληθεί, μπορείτε να λάβετε νέα το νωρίτερο μετά από έξι μήνες, εφόσον μπορείτε να αποδείξετε μέσω ιατρικής-ψυχολογικής εξέτασης (MPU) ότι είστε και πάλι κατάλληλος για την οδήγηση.

“Σε αντίθεση με το παλιό σύστημα, υπάρχουν τώρα αυστηρές περίοδοι εξάλειψης, κάθε παράβαση έχει το δικό της χρονικό όριο”, λέει ο Cermak – δυόμισι, πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

“Κάθε εγγραφή διαγράφεται αυτόματα μετά την παρέλευση της προθεσμίας της”.

Ο προσδιορισμός της σχετικής βαθμολογίας δεν είναι εύκολος, λέει- ακόμη και μια αρχή μπορεί να κάνει λάθη παρά την υποστήριξη του λογισμικού.

“Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε τη βαθμολογία σας ανά πάσα στιγμή δωρεάν στην Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών (kba.de)”, λέει ο ειδικός σε θέματα κυκλοφορίας.

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα στη Γερμανία;

Αν το ξεχάσετε, πληρώνετε δέκα ευρώ – αν δεν το έχετε, διαπράττετε ποινικό αδίκημα.

Επομένως, η οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης (επειδή π.χ. ξεχάστηκε ή χάθηκε στο σπίτι) αποτελεί μόνο παράβαση της υποχρέωσης μεταφοράς της και κοστίζει πρόστιμο δέκα ευρώ.

Η οδήγηση χωρίς άδεια (επειδή δεν αποκτήθηκε ποτέ ή δεν ανακλήθηκε ή ακόμη και κατά τη διάρκεια απαγόρευσης οδήγησης), από την άλλη πλευρά, αποτελεί ποινικό αδίκημα με πολύ αυστηρότερη ποινή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης