Πόσο ασφαλή είναι τα δικαστικά μέγαρα της Βαυαρίας;

Δύο κατηγορούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν από τα δικαστήρια της Βαυαρίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναρωτιέται, λοιπόν, πόσο ασφαλή είναι τα δικαστικά κτίρια στη Βαυαρία.

Μετά την απόδραση δύο κατηγορουμένων από δικαστήρια της Βαυαρίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να επανεξετάζει τις αντιλήψεις ασφαλείας όλων των δικαστηρίων.

Στο Ρέγκενσμπουργκ και στο Κόμπουργκ, τα περιστατικά είχαν ήδη συνέπειες.

Και τα 99 τακτικά δικαστήρια της Βαυαρίας έπρεπε να υποβάλουν τις τοπικές τους αντιλήψεις ασφαλείας στο υπουργείο μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την παραλαβή τους, θα επανεξετάζονταν το συντομότερο δυνατό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Μόναχο.

Τα κενά ασφαλείας δεν είναι αποδεκτά, είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις αίθουσες συναντήσεων για τους δικηγόρους και τους πελάτες τους, καθώς και στην αλυσίδα των κατηγορουμένων στο κτίριο.

Καταδικασμένος άνδρας διέφυγε από την αίθουσα συνεδριάσεων

Ένας καταδικασμένος δολοφόνος είχε διαφύγει από το περιφερειακό δικαστήριο του Ρέγκενσμπουργκ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον δικηγόρο του στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο 40χρονος δεν ήταν δεμένος εκείνη τη στιγμή και διέφυγε από ένα παράθυρο μιας αίθουσας συνεδριάσεων.

Ένας 47χρονος κατάφερε να δραπετεύσει από το περιφερειακό δικαστήριο του Coburg τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας. Ο άνδρας μόλις είχε πάει στην τουαλέτα χωρίς να είναι δεμένος, όταν ξαφνικά έτρεξε, έσπασε ένα παράθυρο και διέφυγε.

Σύμφωνα με τη Βαυαρική Ένωση Δικαιοσύνης (BJG), η έλλειψη τοπικών γνώσεων της αστυνομίας έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή απόπειρα απόδρασης.

Στα δικαστήρια του Μονάχου, της Νυρεμβέργης και του Άουγκσμπουργκ, σύμφωνα με το υπουργείο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν την παρουσίαση των κατηγορουμένων – σε όλες τις άλλες τοποθεσίες, αυτή γίνεται από την αστυνομία.

Νέα μέτρα ασφαλείας

Προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια στα δικαστήρια, ο κρατικός πρόεδρος του BJG Hans-Joachim Freytag είναι της γνώμης ότι η παρουσίαση των κατηγορουμένων και των κρατουμένων θα πρέπει στο μέλλον να ανατεθεί εξ ολοκλήρου στους δικαστικούς φύλακες των δικαστηρίων.

Αυτό θα δέσμευε προσωπικό στο δικαστικό σώμα και θα απελευθέρωνε προσωπικό της αστυνομίας και θα ήταν τουλάχιστον ουδέτερο ως προς το κόστος για τη Βαυαρία, δήλωσε ο Freytag.

Στο περιφερειακό δικαστήριο του Ρέγκενσμπουργκ έχουν ήδη γίνει βελτιώσεις μετά την απόδραση του κατηγορούμενου: σε νέο κανονισμό, έχει προβλεφθεί ότι οι κατηγορούμενοι που φτάνουν στο δικαστήριο με χειροπέδες πρέπει να παραμένουν πάντα έτσι στο κτίριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου.

Εξετάζονται διαρθρωτικές αλλαγές

Στο περιφερειακό δικαστήριο του Coburg, η συνεργασία με την αστυνομία πρόκειται να εντατικοποιηθεί μετά το περιστατικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Πιθανές δομικές αλλαγές εξακολουθούν να εξετάζονται – για παράδειγμα, αν τα παράθυρα θα ασφαλίζονται διαφορετικά στο μέλλον.

Άλλα δικαστήρια, όπως το Κέντρο Ποινικής Δικαιοσύνης στο Μόναχο, δεν βλέπουν λόγο για σημαντικές αλλαγές.

Η έννοια της ασφάλειας επανεξετάζεται και προσαρμόζεται συνεχώς, δήλωσε εκπρόσωπος του εκεί Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου.

Ο φυγάς από το Ρέγκενσμπουργκ συνελήφθη από την αστυνομία μετά από αρκετές ημέρες στη Γαλλία. Μετά την έκδοσή του, βρίσκεται και πάλι υπό κράτηση στη Βαυαρία.

Η απόδραση του άνδρα από το Κόμπουργκ έληξε την επόμενη ημέρα με σύλληψη. Και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν ερήμην σε φυλάκιση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.