Πού δεν χρειάζεται να φοράτε ζώνη ασφαλείας στη Γερμανία;

Μέρος του κανονισμού οδικής κυκλοφορίας στη Γερμανία είναι η υποχρέωση χρήσης ζώνης ασφαλείας. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο και βαθμούς στο Φλένσμπουργκ. Η πρόσδεση στο αυτοκίνητο σώζει ζωές, αλλά δεν είναι πάντα υποχρεωτική.

Χάρη στη χρήση των ζωνών ασφαλείας στα αυτοκίνητα, ορισμένες συγκρούσεις ή φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης έχουν λήξει χωρίς σοβαρό τραυματισμό των επιβαινόντων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι οδηγοί του οδικού δικτύου υποχρεωμένοι να φορούν ζώνη ασφαλείας.

Νομικά στο δρόμο χωρίς ζώνη ασφαλείας στη Γερμανία

Η ADAC αναφέρει ότι όποιος κινείται με ταχύτητα περπατήματος, για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης ή με όπισθεν, μπορεί να το κάνει χωρίς ζώνη ασφαλείας.

Μια άλλη εξαίρεση ισχύει για τα δημόσια λεωφορεία. Όποιος κάθεται πίσω από το τιμόνι επιτρέπεται να το κάνει χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας.

Αυτό ισχύει επίσης για όλους τους επιβάτες, εφόσον υπάρχουν και θέσεις για όρθιους.

Στα ιδιωτικά λεωφορεία, ωστόσο, οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές για τους επιβάτες. Αυτό αίρεται μόνο εάν πρέπει να σηκωθούν για λίγο, για παράδειγμα για να πάνε στην τουαλέτα.

Οι συνοδοί των ομάδων που χρήζουν φροντίδας επιτρέπεται επίσης να βγάλουν τις ζώνες ασφαλείας τους, εάν το απαιτεί η φροντίδα των προστατευομένων τους.

Τέλος, ο κανόνας προβλέπει εξαίρεση για τους μεταφορείς αλληλογραφίας και δεμάτων. Καθώς συχνά σταματούν και κατεβαίνουν, δεν απαιτείται να φορούν ζώνη ασφαλείας.

Η πρόσδεση σώζει ζωές – και χρήματα

Ακόμη και αν επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η ζώνη ασφαλείας εξακολουθεί να σώζει ζωές.

Παρά τις ολοένα και νέες προφυλάξεις ασφαλείας στα αυτοκίνητα, η ζώνη ασφαλείας είναι μία από τις πιο σημαντικές.

Σύμφωνα με την ADAC, χωρίς ζώνη ασφαλείας, ακόμη και μια σύγκρουση με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Η Auto Club Europa και το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας διαπίστωσαν πριν από αρκετά χρόνια ότι ένα στα πέντε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Αν αυτό δεν σας πείθει, τουλάχιστον μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με την πρόσδεση της ζώνης σας.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κατάλογο προστίμων, όποιος συλλαμβάνεται να μη φοράει ζώνη ασφαλείας πληρώνει 30 ευρώ.

Ο οδηγός πληρώνει επίσης για κάθε επιπλέον μη δεμένο επιβάτη κάτω των 18 ετών.

Εάν μεταφέρονται και παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα, το κόστος είναι τουλάχιστον διπλάσιο και θα πάρετε και ένα βαθμό στο Φλένσμπουργκ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης