Τσουχτερά πρόστιμα: Τι να προσέχετε όταν μαζεύετε μανιτάρια;

Newsroom

Γερμανία: Τσουχτερά πρόστιμα: Τι να προσέχετε όταν μαζεύετε μανιτάρια;

Η ζέστη και έπειτα η άφθονη βροχή προσφέρουν εδώ και λίγες ημέρες ιδανικές συνθήκες για την έναρξη της περιόδου μανιταριών. Όπως κάθε χρόνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου…

Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα μανιτάρια θα φυτρώνουν και πάλι στα δάση.

Χάρη στις ιδανικές καιρικές συνθήκες, η σεζόν ξεκίνησε φέτος λίγο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το “Wetter Online” σε δελτίο Τύπου.

Καθώς η βροχή αναμένεται να μειωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο καιρός προσφέρει το ιδανικό σήμα εκκίνησης για τη συλλογή μανιταριών.

“Μετά από μια μικρή πτώση των θερμοκρασιών και των βροχών, γίνεται ζεστό και πάλι και το καλοκαίρι επιστρέφει στις αρχές Σεπτεμβρίου”, αναφέρει εκπρόσωπος της μετεωρολογικής πύλης.

Με γερά παπούτσια, καλάθια και ένα μικρό μαχαίρι, πολλοί άνθρωποι θα πρέπει στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς το δάσος.

Προσοχή όμως: τα μούρα, τα μανιτάρια και άλλα φρούτα μπορούν να συλλεχθούν δωρεάν, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η μέγιστη ποσότητα.

Αυτές καθορίζονται διαφορετικά στα επιμέρους ομόσπονδα κρατίδια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει ένα κιλό ανά άτομο και ημέρα για προσωπική κατανάλωση.

Όποιος παρ’ όλα αυτά μεταφέρει κιλά μανιταριών από το δάσος και συλληφθεί, κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ.

Στη Βαυαρία, επίσης, ισχύει μια κατευθυντήρια γραμμή περίπου ενός κιλού ανά άτομο και ανά ημέρα, διαφορετικά μπορεί να ακολουθήσει πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη όταν τα μανιτάρια συλλέγονται και πωλούνται εμπορικά. Για το σκοπό αυτό, οι πωλητές πρέπει προηγουμένως να λάβουν άδεια από την αρχή προστασίας της φύσης.

Εκτός από την ποσότητα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η βρώσιμότητα των μανιταριών.

Σχεδόν για κάθε βρώσιμο μανιτάρι υπάρχει ένα δηλητηριώδες έως πολύ δηλητηριώδες αντίστοιχο που μπορεί να μοιάζει με το βρώσιμο μανιτάρι σε βαθμό σύγχυσης.

Ως εκ τούτου, τα μανιτάρια θα πρέπει να συλλέγονται και να καταναλώνονται χωρίς τη βοήθεια ειδικού μόνο εάν τα γνωρίζετε πραγματικά καλά.

Όποιος δεν είναι σίγουρος μπορεί να ζητήσει τη συμβουλή της Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας της Νυρεμβέργης.

Οι ειδικοί προσφέρουν συμβουλές στο ευρύ κοινό κάθε Τρίτη από τις 7 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στον “πύργο μανιταριών” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη διεύθυνση Marientorgraben 8 στη Νυρεμβέργη.

Εδώ, οι συλλέκτες μανιταριών μπορούν να ζητούν δωρεάν εξηγήσεις για τα δείγματά τους. Ιδανικά, τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι φρεσκοσυλλεγμένα.

Αν χρειάζεστε γρήγορες συμβουλές, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα κέντρα ενημέρωσης για τα μανιτάρια της Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης