Σήμερα είναι το θερινό ηλιοστάσιο: Η αρχή του καλοκαιριού

Newsroom

Σήμερα είναι το θερινό ηλιοστάσιο: Η αρχή του καλοκαιριού

Στην αστρονομία, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού με ημερολογιακούς όρους. Σήμερα είναι το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου: θερινό ηλιοστάσιο 2023

Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους είναι επίσης γνωστή ως θερινό ηλιοστάσιο, καλοκαιρινή νύχτα ή ηλιοστάσιο.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό ημερολόγιο, το καλοκαίρι αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου και τελειώνει στις 31 Αυγούστου.

Έτσι, από μετεωρολογική άποψη, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι καλοκαιρινοί μήνες.

Οι αστρονόμοι, ωστόσο, έχουν ορίσει μια πολύ πιο ακριβή ημέρα για την έναρξη του καλοκαιριού – το θερινό ηλιοστάσιο. Η ακριβής ώρα του ηλιοστασίου είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον τροπικό του δικού μας ημισφαιρίου.

Ταυτόχρονα, η ημέρα αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και συνεπώς έχει τη μικρότερη νύχτα. Η μεγαλύτερη ημέρα του 2023 και επομένως και το θερινό ηλιοστάσιο 2023 είναι στις 21 Ιουνίου.

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι πάντα στις 21 Ιουνίου;

Όχι, το θερινό ηλιοστάσιο δεν είναι πάντα στις 21 Ιουνίου. Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το αν πρόκειται για δίσεκτο έτος.

Το θερινό ηλιοστάσιο μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 20, 21 ή ακόμη και στις 22 Ιουνίου.

Τα επόμενα χρόνια, η 21η Ιουνίου θα είναι πάντα η αρχή του καλοκαιριού και η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου στη Γερμανία. Εκτός από το δίσεκτο έτος 2024, το τοπικό θερινό ηλιοστάσιο θα πραγματοποιείται στις 20 Ιουνίου.

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο;

Το θερινό ηλιοστάσιο ή ηλιοστάσιο (στα λατινικά σημαίνει “ηλιακή στάση”) αναφέρεται στην ημέρα κατά την οποία ο ήλιος φτάνει στην υψηλότερη θέση του πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.

Η ημέρα αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη ημέρα του έτους και η νύχτα είναι επομένως η μικρότερη.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η μέγιστη χρονική απόσταση μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου επιτυγχάνεται την ημέρα αυτή.

Μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, οι ημέρες γίνονται όλο και μεγαλύτερες και οι νύχτες αντίστοιχα μικρότερες.

Από τη στιγμή του θερινού ηλιοστασίου, συμβαίνει το αντίστροφο.

Είναι το θερινό ηλιοστάσιο και η αρχή του καλοκαιριού;

Ναι, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού στην αστρονομία. Την ημέρα αυτή, ο ήλιος δεν δύει εντελώς μέσα σε ολόκληρο τον Αρκτικό Κύκλο.

Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας τόπος στον Βόρειο Πόλο, τόσο περισσότερες είναι οι νύχτες με ήλιο.

Εκεί ονομάζονται επίσης “λευκές νύχτες”. Μετά τις 21 Ιουνίου, οι νύχτες γίνονται και πάλι μεγαλύτερες και οι ημέρες μικρότερες. Αυτό αλλάζει και πάλι με το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο στις 21 Δεκεμβρίου το 2023.

Τι είναι η θερινή νύχτα;

Μεσουράνηση είναι η ονομασία που δίνεται στις ημέρες που γιορτάζονται γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο.

Πότε είναι η παραμονή θερινής νυκτός το 2023;

Ο χριστιανισμός μετέθεσε τη γιορτή τρεις ημέρες πίσω και τη διαμόρφωσε σε γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Έτσι, η θερινή νύχτα 2023 πραγματοποιείται στη Γερμανία στις 24 Ιουνίου και γιορτάζεται ως ημέρα του Αγίου Ιωάννη.

Η ημέρα αυτή συνδέεται στενά με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Κατά συνέπεια, η παραμονή του θερινού ηλιοστασίου είναι η νύχτα από τις 23 Ιουνίου προς τις 24 Ιουνίου.

Ποια είναι η σημασία;

Εκτός από το αστρονομικό υπόβαθρο, το θερινό ηλιοστάσιο έχει επίσης θρησκευτική και πνευματική σημασία. Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες, η παραμονή του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζεται εκτενώς και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γιορτές.

Η σκανδιναβική γιορτή του Μεσαίωνα προαναγγέλλεται με μια μεγάλη φωτιά. Στις αγροτικές περιοχές, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται με τις οικογένειές τους.

Γενικά, το θερινό ηλιοστάσιο έχει και πνευματική σημασία. Συμβολίζει την αφθονία και τον πλούτο της φύσης το καλοκαίρι. Για να είναι επιτυχής η συγκομιδή, η φωτιά του Αγίου Ιωάννη πρέπει να έχει προστατευτική επίδραση στον καιρό.

Ως εκ τούτου, σε ορισμένες περιοχές διαβάζονται δυνατά αντίστοιχες προσευχές και καίγονται φυτά που ευλογούν τον καιρό.

Η αναμμένη φωτιά είναι ένα σύμβολο για το κάψιμο και την αποδέσμευση από πράγματα που επιβραδύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται η “Litha” στο θερινό ηλιοστάσιο. Αντίστοιχα, ανάβεται φωτιά και καίγονται χαρτάκια με ευχές. Στα χαρτάκια δεν αναγράφονται μόνο τα όνειρα, αλλά και τα πράγματα που εμποδίζουν τα όνειρα να πραγματοποιηθούν.

Μόλις τα μικρά χαρτάκια καούν, οι άνθρωποι κοιτάζουν μέσα στις φλόγες και λένε φωναχτά τι θα ήθελαν να αναζωπυρώσουν στη ζωή τους.

Ποια άλλα έθιμα και τελετουργίες υπάρχουν στο Φεστιβάλ του Καλοκαιριού;

Υπάρχουν αμέτρητες τελετουργίες για το θερινό ηλιοστάσιο. Όσο διαφορετικός είναι ο κάθε πολιτισμός και η κάθε χώρα, άλλο τόσο διαφορετικά είναι και τα αντίστοιχα έθιμα και τελετουργικά.

Στη Σουηδία, είναι σύνηθες έθιμο να στήνεται ένας κορμός δέντρου διακοσμημένος με στεφάνια από λουλούδια. Επιπλέον, συχνά εκτελούνται λαϊκοί χοροί και οι άνθρωποι φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν επίσης πολύχρωμα στεφάνια λουλουδιών στα μαλλιά τους.

Για τους Φινλανδούς, η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου προαναγγέλλει επίσης τις καλοκαιρινές διακοπές. Μόλις σκοτεινιάσει, ανάβουν τη φωτιά του ηλιοστασίου.

Στη Δανία και τη Νορβηγία υπάρχει ένα τελετουργικό κατά το οποίο καίγεται μια αχυρένια μάγισσα για να διώξει τα κακά πνεύματα. Στη Νορβηγία, εκτός από τη φωτιά, γίνονται και πομπές με πυρσούς ή φανάρια.

Στη Γερμανία, επίσης, η παραμονή του Καλοκαιριού και η ημέρα του Αγίου Ιωάννη γιορτάζονται σε ορισμένες περιοχές. Η αναμμένη φωτιά δεν είναι μόνο σύμβολο του θερινού ηλιοστασίου, αλλά συμβολίζει και τον Χριστό.

Λέγεται επίσης ότι φέρνει καλή τύχη το να πηδάς και να χορεύεις γύρω από τη φωτιά. Παράλληλα, υποτίθεται ότι η φωτιά απομακρύνει τους δαίμονες και τα πνεύματα, καθώς και τις καταιγίδες.

Άλλες τελετουργίες περιλαμβάνουν ηλιοθεραπεία και ελαφρύ διαλογισμό νωρίς το πρωί του θερινού ηλιοστασίου.

Έτσι, αν σηκωθείτε νωρίς και τεντώσετε το πρόσωπό σας προς τον ήλιο, θα γεμίσετε με νέα ενέργεια μέσω του ήλιου με κάθε κύτταρο του σώματός σας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης