Στα πρόθυρα της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Newsroom

βαυαρική οικονομία

Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης της οικονομίας φέτος το χειμώνα εξ αιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας, αλλά και της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να παραμείνει στάσιμη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Ifo.

Υπενθυμίζεται ότι μία χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής και το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι προφανές ότι επιβραδύνουν τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo, Timo Wollmershäuser, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη μετά την πανδημία που αρχικά αναμενόταν για το 2022 δε δείχνει προς το παρόν να γίνεται πραγματικότητα».

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο καλοκαίρι όταν και εκτιμάται ότι περιοριστούν τα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις από τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας.

Ωστόσο, το αργό ξεκίνημα της χρονιάς είναι βέβαιο ότι θα στοιχίσει στην οικονομική υπερδύναμη. Το Ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 κατά 1,4% στο 3,7%.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3,1% φέτος και θα αγγίξει το 3,3% το 2022, ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Οι καταναλωτικές τιμές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα πριν το 2023.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έρχονται σε μία στιγμή που οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο ετοιμάζονται για την πιθανότητα ενός παλιρροϊκού κύματος κρουσμάτων με τη μετάλλαξη, Όμικρον, κάτι το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας και θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ημερήσιων θανάτων από Covid-19 από τον περασμένο Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη για να ελέγξει το τέταρτο κύμα.

Στις αρχές του μήνα, η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά επέβαλε lock down σε ανεμβολίαστους, ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Πηγή: Economistas

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης