Ουκρανία: Στο Κίεβο οι δυνάμεις του Πούτιν – Μάχες σε 4 μέτωπα

Σε τέσσερα βασικά μέτωπα εξελίσσεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Ουκρανίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο

Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι.

Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της.

Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στις διόδους προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γκρεμιστεί βασικά περάσματα και γέφυρες, προκειμένου να αποκλειστεί ή να καθυστερήσει η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς.

https://youtu.be/eF7jmIdaFxA

Δείτε βίντεο από βολές του πυροβολικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας:

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία.

Ήδη από νωρίς το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Ο Ντράγκι κήρυξε την Ιταλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες

Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Στην Οδησσό, οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.

Η μάχη στο Κίεβο – Οι Ουκρανοί καθυστέρησαν τις ρωσικές δυνάμεις

Την Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Obolon, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, όπως επιβεβαίωσαν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς την ουκρανική κυβέρνηση από δύο διόδους, η μία μέσω Ιβάνκιβ, στα βορειοδυτικά και η δεύτερη μέσω Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά.

Η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις.

Αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα το απόγευμα, πάντως, με μήνυμά του μέσω των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ρωσικές δυνάμεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια

Το σχέδιο των στρατηγών του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εξουδετερωθούν όλοι οι ουκρανικοί θύλακες, σε όλη την επικράτεια.

Ως εκ τούτου, ο στρατός που έχει εισβάλει στη Ρωσία, έχει απλωθεί σε όλη την ουκρανική επικράτεια και εμπλέκεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες, με τις επίγειες δυνάμεις να συνεπικουρούνται τόσο από πολεμικά αεροσκάφη, όσο και από πυροβολικό.

Τα βασικά μέτωπα των μαχών στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τις αναφορές διαφόρων πηγών, είναι το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Οδησσός και η Μαριούπολη. Ρωσικά στρατεύματα επελαύνουν στην ουκρανική επικράτεια σε βορρά, ανατολή και νότο.

Χτύπημα από τα βόρεια

Σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και από τρίτο σημείο στο ουκρανικό έδαφος, με κατεύθυνση προς το Κίεβο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα τριπλό μονοπάτι προς το Κίεβο, με δυνάμεις που επέλασαν από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε φροντίσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισβολής στην Ουκρανία από διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στις περιοχές Novye Yurkovichi και Troebortno.

Στα σημεία αυτά, είχαν μεταφερθεί πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και να πλήξουν άμεσα το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών μονάδων κατευθύνθηκε μέσω του Τσέρνομπιλ,. καταλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο και βασικές υποδομές και συνεχίζοντας την πορεία του προς την πρωτεύουσα.

Χτύπημα από τα ανατολικά

Στα ανατολικά οι μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Μάχες επίσης γίνονται γύρω από το Ντόνετσκ, με δυνάμεις που κατέφτασαν από το Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι με τη συμπαράσταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν κατακτήσει την πόλη Σάστια στο Λουχάνσκ.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδράμουν στις συγκρούσεις των αυτονομιστών με τους Ουκρανούς.

Χτύπημα στα νότια

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας και κατέκτησαν τις περιοχές Chongar και Novo Alekseyevka.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών ακούγονται στις περιοχές της Οδησσού, της Μαριούπολης, Μελιτόπολης και Kherson.

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποκλείοντας από τη θάλασσα την Ουκρανία.

Στα συγκεκριμένα σημεία , ο ρωσικός στόλος είχε μεταφέρει εκατοντάδες άρματα μάχης και τανκς, τα οποία παρατάχθηκαν στην Κριμαία και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους προς τους στόχους που είχαν επιλεγεί από τη στρατιωτική διοίκηση και ειδικότερα προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης; κατευθύνθηκε προς το Κίεβο, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη για την πτώση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.