Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα την 1η Ιουλίου

4,39% στη Δυτική και 5,86% στην Ανατολική Γερμανία – από τον Ιούλιο θα αυξηθούν οι συντάξεις στη Γερμανία. Διαβάστε περισσότερα…

Το υπουργικό συμβούλιο έχει πλέον συμφωνήσει σε αυτό. Η αξία των συντάξεων σε Ανατολή και Δύση θα αναπροσαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

21 εκατομμύρια περίπου συνταξιούχοι στη Γερμανία θα λάβουν περισσότερα χρήματα, όπως προβλέπεται, από την 1η Ιουλίου.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αύξηση των συντάξεων κατά 4,39% στη Δύση και 5,86% στην Ανατολή.

Τα στοιχεία είχαν ήδη δημοσιευθεί τον Μάρτιο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Hubertus Heil.

Το διάταγμα που ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Bundesrat, κάτι που αποτελεί ωστόσο τυπική διαδικασία.

Εκτός από την αύξηση των συντάξεων, σχεδόν 33 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η αξία των συντάξεων σε Ανατολή και Δύση θα εξισωθεί επίσης – ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επειδή οι μισθοί στην Ανατολή πρόλαβαν να καλύψουν πιο έντονα το χαμένο έδαφος.

“Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα δώδεκα ευρώ, από την οποία επωφελήθηκαν πολλοί άνθρωποι στα νέα ομόσπονδα κρατίδια, συνέβαλε επίσης σε αυτό”, εξήγησε ο Heil.

Στη Δύση, πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη αύξηση από την επανένωση το 1990. Στην Ανατολή, επίσης, η αύξηση σπάνια ήταν υψηλότερη.

1.000 ευρώ μηνιαία σύνταξη, για παράδειγμα, με βάση μόνο τις εισφορές της Δύσης, αυξάνεται κατά περίπου 44 ευρώ λόγω της αύξησης, ενώ μια σύνταξη του ίδιου ποσού με εισφορές της Ανατολής αυξάνεται κατά σχεδόν 60 ευρώ.

Το γεγονός ότι οι συντάξεις στην Ανατολή αυξάνονται περισσότερο από ό,τι στη Δύση οφείλεται στο λεγόμενο βήμα προσαρμογής: μέχρι το 2024, η αξία της σύνταξης στην Ανατολή θα πρέπει να προσαρμοστεί σταδιακά σε εκείνη της Δύσης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αγοραστικής δύναμης

Για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν απώλεια της αγοραστικής δύναμης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσαρμογή των συντάξεων υστερεί σε σχέση με τον πληθωρισμό, εξήγησε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας.

Κανονικά, οι συντάξεις αυξάνονται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου. Βασίζονται στην εξέλιξη των μισθών στη χώρα.

Εάν οι μισθοί μειωθούν, η λεγόμενη εγγύηση συνταξιοδότησης αποτρέπει τη μείωση των συντάξεων γήρατος.

Στη χειρότερη περίπτωση, δεν υπάρχουν αυξήσεις, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια στον απόηχο της Κορόνα ή το 2010 μετά την οικονομική κρίση.

Πέρυσι, παρά την αύξηση-ρεκόρ του 5,35% στη Δύση και του 6,12% στην Ανατολή, η αναπροσαρμογή των συντάξεων παρέμεινε κάτω από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό πληθωρισμού για το 2022 συνολικά ήταν 6,9%.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης