Θα λείπουν έως και ένα εκατομμύριο διαμερίσματα έως το 2025

Newsroom

Η στεγαστική κρίση στη Γερμανία και οι προσπάθειες επίλυσης

Οι στεγαστικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει για μαζική έλλειψη κατοικιών στη Γερμανία. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η καταρρέουσα κατάσταση των παραγγελιών. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη έως και ενός εκατομμυρίου διαμερισμάτων έως το 2025.

Ενόψει της κατάρρευσης της κατάστασης των παραγγελιών για την κατασκευή κατοικιών, οι ενώσεις έχουν προειδοποιήσει για μαζική έλλειψη κατοικιών.

Μέχρι το 2025 θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη 900.000 έως και ενός εκατομμυρίου διαμερισμάτων στη Γερμανία στη χειρότερη περίπτωση, δήλωσε στην εφημερίδα “Bild” ο Axel Gedaschko, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Στέγασης (GdW).

Ως αιτία επικαλέστηκε την “ύφεση στον κλάδο της στέγασης”.

Κατασκευαστικός κλάδος: “Η κατασκευή κατοικιών βρίσκεται σε πτώση”

“Το 2024 θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μόλις πάνω από 200.000 διαμερίσματα.

Το 2025, ο αριθμός των ολοκληρωμένων διαμερισμάτων θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από τις 200.000”, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν λάβει αντίμετρα, δήλωσε ο Γκεντάσκο.

Ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας από 19 σε επτά τοις εκατό για τα οικοδομικά υλικά και τις υπηρεσίες ως “ένα πρώτο βήμα”.

Ο Felix Pakleppa, διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, χαρακτήρισε την πτώση των παραγγελιών “καταστροφική”.

“Οι κατασκευές κατοικιών βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση”, τόνισε. “Ο αριθμός των εγκεκριμένων κατοικιών δεν καλύπτει πλέον κατά πολύ τη ζήτηση”.

Έρευνα: Η κρίση στη γερμανική οικοδομή κατοικιών κορυφώνεται

Σύμφωνα με επιχειρηματική έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, η κρίση στη γερμανική κατασκευή κατοικιών συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Τον Αύγουστο, το 20,7% των επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκε για ακυρωμένα έργα, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το ινστιτούτο με έδρα το Μόναχο.

Τον Ιούλιο, το ποσοστό αυτό ήταν 18,9 τοις εκατό.

Σύμφωνα με το Ifo, ο κύριος λόγος για τις ακυρώσεις είναι η απότομη αύξηση του κόστους κατασκευής και των επιτοκίων.

Ως αποτέλεσμα, πολλά έργα που ήταν ακόμη κερδοφόρα στις αρχές του 2022 δεν είναι πλέον βιώσιμα σήμερα.

“Η μείωση των επιδοτήσεων λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων εξοικονόμησης ενέργειας επιβαρύνει επίσης τους υπολογισμούς των κατασκευαστών”, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας του Ifo Klaus Wohlrabe.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κατασκευών δήλωσε ότι “εργάζεται εντατικά πάνω σε μια δέσμη μέτρων για την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού τομέα”.

Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία: μείωση των οικοδομικών αδειών

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατρακύλησε κατά 31,5% ή 9.600 τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό σημαίνει ότι εκδόθηκαν άδειες για συνολικά 21.000 νέες κατοικίες.

“Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και οι ολοένα και πιο κακές συνθήκες χρηματοδότησης είναι ακόμη πιθανό να συνέβαλαν στη μείωση των οικοδομικών έργων”, εξήγησαν οι στατιστικολόγοι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης