Θρίαμβος του CDU στις επαναληπτικές εκλογές του Βερολίνου

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) του Βερολίνου κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι εκλογές διενεργούνται επειδή το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2021 κρίθηκε άκυρο, λόγω «εκτεταμένων και σοβαρών παρατυπιών» στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Πιθανότατα πάντως θα διατηρηθεί ο σημερινός τρικομματικός συνασπισμός (SPD, Πρασίνων, Αριστεράς), σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για τις επαναληπτικές – διορθωτικές εκλογές του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το exit poll του καναλιού ARD, το CDU κερδίζει τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κρατιδίου με 27,5%, ενισχύοντας τα ποσοστά του κατά 9,5 μονάδες από τις εκλογές του 2021.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) χάνει 2,9 μονάδες και περιορίζεται στο 18,5%, όσο ακριβώς συγκεντρώνουν οι Πράσινοι, με απώλειες μόλις 0,4 μονάδων από τις πρώτες εκλογές.

Η Αριστερά χάνει 1,4 μονάδες και βρίσκεται στο 12,5%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν ποσοστό άνω του 15% και έμεινε στο 9%, κερδίζοντας πάντως μία μονάδα από το 2021.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός τοπικού κοινοβουλίου, καθώς από το 7,2% των προηγούμενων εκλογών περιορίζονται τώρα στο 4,5%.

Παρά την καθαρή νίκη του CDU που κατέγραψε το καλύτερο αποτέλεσμά του από το 2011, είναι ακόμη ασαφές εάν ο υποψήφιος του κόμματος, Κάι Βέγκνερ, θα καταφέρει να γίνει Δήμαρχος/Κυβερνήτης του Βερολίνου, στη θέση της σοσιαλδημοκράτισσας Φραντσίσκα Γκίφαϊ.

Οι χαμένοι, SPD και Πράσινοι, με 18,5%, μαζί με την Αριστερά (12,5%), συγκεντρώνουν περίπου 48% και θα μπορούσαν, έστω με ισχνή πλειοψηφία, να συνεχίσουν να κυβερνούν το κρατίδιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Για το CDU, θα ήταν αριθμητικά εφικτός ένας συνασπισμός είτε με το SPD είτε με τους Πράσινους.

Ο ίδιος ο κ. Βέγκνερ δήλωσε ότι «είναι καιρός για στροφή» στο Βερολίνο και τόνισε ότι θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί με τους πιθανούς εταίρους.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 62%, έναντι 75% στις εκλογές του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.