Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Γερμανίας;

Από ενισχύσεις σε συνταξιούχους και φοιτητές μέχρι ένα νέο εισιτήριο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, διαβάστε όλα όσα σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας αυτό το χειμώνα.

Στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο πακέτο στήριξης της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο σχέδιο ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων περιλαμβάνονται εφάπαξ πληρωμές σε συνταξιούχους και ένα σχέδιο για την άντληση των έκτακτων υπερ-κερδών των εταιρειών ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η απόφαση για το νέο πακέτο έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι δεν θα επανεκκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά από τριήμερη συντήρηση.

Την Κυριακή, κατά την παρουσίαση των σχεδίων, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: “Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο ως χώρα”.

Μια ματιά στα βασικά μέτρα

Ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ: Το εξαιρετικά δημοφιλές εισιτήριο των 9 ευρώ στη Γερμανία, το οποίο επέτρεπε στους πολίτες να ταξιδεύουν στα τοπικά δίκτυα δημόσιων μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα, θα έχει συνέχεια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πρόκειται να εισαγάγει ένα νέο εθνικό εισιτήριο – και είναι πιθανό να κοστίζει κάπου μεταξύ 49 και 69 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το έγγραφο ψηφίσματος, η κυβέρνηση θα συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για το εισιτήριο αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κρατίδια να παρέχουν τουλάχιστον το ίδιο ποσό, οπότε αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί.

Φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος: Η κυβέρνηση θέλει να εισάγει ένα φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη “βασική κατανάλωση”.

Αυτό σημαίνει ότι για τη χρήση ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ισχύει στο μέλλον μειωμένη τιμή. Για επιπλέον κατανάλωση πέραν αυτού, η τιμή δεν θα περιορίζεται.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Γερμανίας;
Φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία | By grapix

Σχέδιο περιορισμού των κερδών των εταιρειών ενέργειας: Η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις να επωφελούνται από την κρίση. Οι εταιρείες ενέργειας κερδίζουν “τρελά ποσά” στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Η ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προετοιμάσει μια “επείγουσα” δράση για να μεταρρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές.

Η περικοπή των έκτακτων υπερκερδών θα δημιουργήσει “οικονομικό περιθώριο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικά για την ανακούφιση των καταναλωτών στην Ευρώπη”, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωση της.

Το επίδομα εργασίας από το σπίτι συνεχίζεται: Όσοι εργάζονται από το σπίτι θα μπορούν να αφαιρούν από τους φόρους τους 5 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα σε δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημά τους, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ ετησίως.

Η ρύθμιση επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους – ωστόσο, τώρα δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Το μέτρο θεσπίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εφάπαξ ενίσχυση για τους συνταξιούχους: Μια πληρωμή 300 ευρώ για τους συνταξιούχους πρόκειται να καταβληθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια θα καταβληθεί με τη συνταξιοδοτική ασφάλιση σε μια προσπάθεια να γίνει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία.

Εφάπαξ ενίσχυση για φοιτητές: Οι φοιτητές στη Γερμανία θα λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο τρόπος πληρωμής πρέπει ακόμη να συζητηθεί με τα κρατίδια.

Επίδομα θέρμανσης για όσους λαμβάνουν επίδομα στέγασης: Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, ένα επιπλέον εφάπαξ επίδομα δαπανών θέρμανσης θα καταβάλλεται στους δικαιούχους του επιδόματος στέγασης.

Στη συνέχεια, η επιδότηση για όσους δικαιούνται το επίδομα αυτό θα ενσωματωθεί μόνιμα στο επίδομα στέγασης.

Ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται επίδομα στέγασης θα αυξηθεί σε δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το επίδομα στέγασης πρόκειται επίσης να περιλαμβάνει ένα μόνιμο κλιματικό σκέλος και ένα μόνιμο σκέλος κόστους θέρμανσης, ώστε να αμβλυνθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Γερμανίας;
Επίδομα θέρμανσης για όσους λαμβάνουν επίδομα στέγασης | By Evgen Prozhyrko

Κανείς δεν θα αποκοπεί από την παροχή ρεύματος και αερίου: Η κυβέρνηση λέει ότι κανένα νοικοκυριό δεν θα αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο εάν οι πελάτες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας – ακόμη και αν λαμβάνουν βοήθεια.

Βοήθεια για τους χαμηλόμισθους: Το όριο πάνω από το οποίο πρέπει να καταβάλλονται εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθεί στα 2.000 ευρώ για τις λεγόμενες midi jobs από το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλόμισθοι θα μπορούν να κρατήσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Τι άλλο γνωρίζουμε;

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης ορισμένα από τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να βοηθήσει τους εργαζόμενους από το να δουν την αύξηση του μισθού τους να εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, σε ένα φαινόμενο, που ονομάζεται “ψυχρή εξέλιξη”.

Θα υπάρξει επίσης μεγαλύτερη στήριξη για τις οικογένειες: Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τα επιδόματα τέκνων για τις οικογένειες από τις αρχές του 2023.

Εν τω μεταξύ, με την εισαγωγή του Bürgergeld στις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τη βασική ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους σε περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Σήμερα, οι άγαμοι με τα βασικά προνόμια λαμβάνουν επίδομα 449 ευρώ μηνιαίως.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.