Τι προσελκύει τους μετανάστες από τη Γερμανία στην Ελβετία;

Newsroom

Είναι η Ελβετία πραγματικά "καλύτερη" από τη Γερμανία;

Η Ελβετία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για τους Γερμανούς μετανάστες. Οι αριθμοί αυξάνονται εδώ και χρόνια. Τι κάνει τη χώρα τόσο δημοφιλή; Χάνει η Γερμανία την ελκυστικότητά της για τους νέους;

Ορεινά και λιμναία τοπία, ένας ενδιαφέρων εργοδότης: αυτοί είναι – εν ολίγοις – οι λόγοι για τους οποίους ο Adrian Will και η οικογένειά του μετανάστευσαν.

Πριν από μερικά χρόνια, ο 35χρονος ζούσε ακόμη στη Νυρεμβέργη.

“Ήθελα απλώς να δημιουργήσω ένα περιβάλλον για τα παιδιά μου που να είναι γεμάτο φύση, όπου μπορούν να ξεσκάσουν, όπου μπορείς απλώς να κάνεις πολλά με την οικογένεια”, εξηγεί ο Will την κίνησή του να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Ζει στην Ελβετία από τον περασμένο Ιούλιο.

Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;

Οι Γερμανοί μετανάστες έλκονται ιδιαίτερα από εκεί – στην Ευρώπη, η γειτονική χώρα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για μετακόμιση στο εξωτερικό, όπως ανέφερε τώρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν.

Στις αρχές του 2022, κάτι λιγότερο από 311.300 Γερμανοί πολίτες είχαν την κατοικία τους στη γειτονική χώρα.

Ο αριθμός τους αυξάνεται εδώ και χρόνια. Σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη από ένα τοις εκατό.

Γιατί η Ελβετία είναι τόσο ελκυστική για τους Γερμανούς μετανάστες;

“Οι άνθρωποι έλκονται από τη Γερμανία στην Ελβετία επειδή έχουν μεγαλύτερες προοπτικές – πολιτιστικά, πολιτικά, αλλά φυσικά και οικονομικά και επαγγελματικά, βλέπουν μεγαλύτερες ευκαιρίες”, αναφέρει ο Eric John, διευθύνων σύμβουλος της “Einwandern Schweiz”.

Η εταιρεία συμβουλεύει άτομα από τη Γερμανία που θέλουν να μετακομίσουν στην Ελβετία.

Η Ελβετία έχει πολλά να προσφέρει που προκαλούν το ενδιαφέρον των νέων. Επιπλέον, η χώρα έχει πολλά να προσφέρει από άποψη τοπίου.

Οι τυχεροί διασυνοριακοί εργαζόμενοι στην Ελβετία…

Να προχωρήσουν μπροστά, να έχουν ένα καλύτερο μέλλον – αυτές είναι επίσης οι ελπίδες που έχουν οι Γερμανοί ομογενείς.

Σύμφωνα με τον εκπατρισμένο Will, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το πετύχουν αυτό στην Ελβετία: “Όσον αφορά την περαιτέρω εκπαίδευση, οι Ελβετοί εργοδότες ενδιαφέρονται πολύ να φέρνουν τους εργαζόμενους μπροστά και όχι πίσω”.

Έτσι πολλοί Γερμανοί παίρνουν την ελβετική υπηκοότητα…

Η Ελβετία είναι επίσης η χώρα στην Ευρώπη της οποίας την υπηκοότητα αποκτούν συχνότερα οι Γερμανοί: το 2021, ο αριθμός των Γερμανών που πήραν την ελβετική υπηκοότητα έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο: καταγράφηκαν συνολικά 7.940 πολιτογραφήσεις – 14% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα Γερμανών πολιτών ζούσε στην Ισπανία στις αρχές του 2022.

Καλά 142.600 Γερμανοί είχαν την κατοικία τους εκεί – δύο τοις εκατό περισσότεροι από ό,τι στις αρχές του 2021.

Πριν μετακομίσει στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο, ο Γουίλ έζησε για τρία χρόνια στην Αυστρία – τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό μετανάστευσης για τους Γερμανούς στην Ευρώπη.

Στις αρχές του 2022 ζούσαν εκεί 216.700 Γερμανοί. Με ποσοστό 4%, η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν υψηλότερη από ό,τι για την Ελβετία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης