Τα τσιμπούρια Hyalomma εξαπλώνονται και στη Γερμανία

Έγινε πρωτοσέλιδο στις γερμανόφωνες χώρες για πρώτη φορά το 2018: το τροπικό τσιμπούρι του γένους Hyalomma. Αυτό το τσιμπούρι μπορεί να μεταδώσει σοβαρές ασθένειες. Πέντε χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση…

Το καλοκαίρι του 2018 σημείωσε ρεκόρ από πλευράς καιρικών συνθηκών: η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) το συνόψισε τότε σε δελτίο Τύπου ως καλοκαίρι ρεκόρ. Ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου πιο συχνά από ποτέ σε ολόκληρη τη Γερμανία, ενώ ήταν επίσης εξαιρετικά ξηρό. Άνετος καιρός για τους ανθρώπους – αλλά για το τροπικό είδος τσιμπουριού Hyalomma, αυτές ήταν τέλειες κλιματολογικές συνθήκες για να αισθάνονται άνετα ακόμη και στα γερμανικά μέρη.

Τα τσιμπούρια Hyalomma βρίσκονται κυρίως στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Γαλλίας, σε όλη σχεδόν την Αφρική και τη νότια Ασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το “ραντάρ τσιμπουριών”, από το 2018 εντοπίζεται όλο και συχνότερα και στη Γερμανία και την Αυστρία: Στη Γερμανία, υπήρχαν συνολικά 35 επίσημα ευρήματα εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο κτηνιατρικό παρασιτολογικό οργανισμό ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) Deutschland e.V..

Τα ενήλικα θηλυκά έχουν μέγεθος μεταξύ 5 και 6,6 χιλιοστών, ενώ τα αρσενικά μεταξύ 4 και 5,6 χιλιοστών – γεγονός που τα καθιστά περίπου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερα από το κοινό “τσιμπούρι ξύλου” που ενδημεί στη Γερμανία.

Δεν είναι καθόλου επιλεκτικά στην επιλογή των θυμάτων τους: Επιτίθενται τόσο σε ερπετά όσο και σε θηλαστικά κάθε είδους και πτηνά. Ακόμη και οι άνθρωποι δεν γλιτώνουν από το τσιμπούρι. Σύμφωνα με τον παρασιτολόγο Georg Dusche, το τροπικό γιγάντιο τσιμπούρι αναζητά ενεργά τον ξενιστή του και μπορεί ακόμη και να τον ακολουθήσει πάνω από εκατό μέτρα, αναφέρει το Focus Online.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τσιμπούρια;

Σύμφωνα με το ESCCAP, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: αν και “τα τσιμπούρια Hyalomma είναι δυνητικοί φορείς του πυρετού Κριμαίας-Κονγκό (ιατρικά ορθός αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, CCHF) και μιας παραλλαγής του τροπικού κηλιδωτού πυρετού που μεταδίδεται από τσιμπούρια – (…) Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ιός Κριμαίας-Κονγκό δεν έχει ανιχνευθεί στα μεταναστευτικά τσιμπούρια.

Ούτε έχουν βρεθεί πιθανά βακτήρια όπως τα Borrelia και Anaplasma ή πρωτόζωα όπως η Babesia. Ωστόσο, αρκετά δείγματα φιλοξενούσαν το βακτήριο Rickettsia aeschlimannii, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τον κηλιδωτό πυρετό που μεταδίδεται από τσιμπούρια στον άνθρωπο”.

Πώς να προστατευτείτε από τα τσιμπούρια;

Όποιος βρει ένα τσιμπούρι μπορεί να το στείλει στο Ινστιτούτο Robert Koch. Οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να αξιολογήσουν καλύτερα την εξάπλωση και τυχόν παθογόνα που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια.

Διαφορετικά, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την προστασία από το τσίμπημα όπως και για τα γνωστά τσιμπούρια στη Γερμανία. Το ESCCAP συμβουλεύει στην ιστοσελίδα του: “Φορέστε μακριά παντελόνια, παπούτσια με ψηλό πάνω μέρος και κάλτσες, αν είναι δυνατόν – αυτό δυσκολεύει τα τσιμπούρια να φτάσουν στο δέρμα σας. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα βοηθούν στην ευκολότερη ανίχνευση των παρασίτων. Σε περιοχές υψηλού κινδύνου, είναι επίσης καλή ιδέα να ψεκάζετε τα ρούχα σας με ένα απωθητικό για τα τσιμπούρια. Για την προστασία των ζώων από την προσβολή από τσιμπούρια, διατίθενται διάφορα καλά αποτελεσματικά και ανεκτά φάρμακα”.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης