Αποταμιευτικός λογαριασμός στη Γερμανία: Αξίζει αυτή τη στιγμή;

Τα επιτόκια είναι σε άνοδο, με ορισμένες τράπεζες να προσφέρουν πλέον έως και 3 τοις εκατό για λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει νόημα για τους ανθρώπους στη Γερμανία να αποθηκεύσουν κάποια χρήματα τώρα.

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, τα επιτόκια αυξάνονται και πάλι για τους πελάτες στη Γερμανία – κάτι που είναι κακά νέα για τους δανειολήπτες, αλλά εξαιρετικά νέα για τους αποταμιευτές.

Μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, οι γερμανικές τράπεζες αναθεωρούν τις προσφορές τους προς τους πελάτες και προσελκύουν τους νεοεισερχόμενους με ακόμη πιο ελκυστικές προσφορές.

Πιο πρόσφατα, η ING κυκλοφόρησε μια νέα προσφορά: οι πελάτες μπορούν να λάβουν έως και τρία τοις εκατό επιτόκιο για τις αποταμιεύσεις τους για έξι ολόκληρους μήνες.

Αυτό ισοδυναμεί με 150 ευρώ τόκους για 10.000 ευρώ μετά από μόλις μισό χρόνο.

Η προσφορά είναι διαθέσιμη όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους υφιστάμενους πελάτες, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αποσύρουν μετρητά από άλλους λογαριασμούς και να τα προσθέσουν στον αποταμιευτικό τους λογαριασμό ING.

Εν τω μεταξύ, ανταγωνιστές όπως η comdirect, η Targo Bank και η Consors προσφέρουν από 2 έως 2,4% επιτόκιο για τις αποταμιεύσεις.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες στη Γερμανία το παράδειγμά τους;

Σύμφωνα με τον Max Herbst, σύμβουλο της χρηματοοικονομικής εταιρείας συμβούλων FMH με έδρα τη Φρανκφούρτη, η τελευταία προωθητική ενέργεια της ING θα θέσει άλλες τράπεζες υπό πίεση για να την ανταγωνιστούν.

“Αυτό είναι τυπικό για την ING, θέλει να βγάλει χρήματα – και εις βάρος των άλλων τραπεζών”, δήλωσε ο Herbst στην Taggeschau.

“Διότι η προσφορά δεν αφορά μόνο τους νέους πελάτες, αλλά και το λεγόμενο “φρέσκο χρήμα””.

Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι πελάτες της ING είναι ακόμη πιθανό να επανεξετάσουν πού τοποθετούν τα χρήματά τους και ενδεχομένως να εκτρέψουν κεφάλαια από άλλους λογαριασμούς ταμιευτηρίου στην τράπεζα με τα υψηλότερα επιτόκια – τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.

“Ο ανταγωνισμός βρίσκεται τώρα υπό πίεση για να φτάσει την ING”, πρόσθεσε ο Herbst.

Ανταγωνιστικές προσφορές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, οπότε η επιλογή ενός ευέλικτου τραπεζικού λογαριασμού που επιτρέπει στους πελάτες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, ο Herbst συνιστά στους ανθρώπους στη Γερμανία να αρχίσουν να αποταμιεύουν αμέσως και όχι να περιμένουν πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και τραπεζικές προσφορές.

“Κάθε μέρα που περιμένουν τώρα οι πελάτες είναι μια μέρα παραπάνω”, εξήγησε. Εάν πολλοί πελάτες αρχίσουν να αλλάζουν, αυτό θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τις τράπεζες να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια.

“Όσο περισσότεροι πελάτες φεύγουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στις τράπεζες”, πρόσθεσε ο Herbst.

Το άνοιγμα ενός νέου τραπεζικού λογαριασμού – ή η αλλαγή από τον υπάρχοντα πάροχο – έχει επίσης γίνει πολύ πιο απλό πρόσφατα.

Συνήθως η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής αίτησης μέσα σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια την επαλήθευση της ταυτότητάς σας μέσω video chat με τη λεγόμενη διαδικασία “Video-Ident”.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό

Όταν βρίσκετε την καλύτερη προσφορά για έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, αξίζει να δώσετε προσοχή τόσο στο επιτόκιο όσο και στο πόσο διαρκεί.

Με πολλές προσφορές εγγραφής να περιορίζονται σε ορισμένο αριθμό μηνών, δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσετε ποια είναι η καλύτερη προσφορά για την αύξηση των χρημάτων σας, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή επιτοκίων για να υπολογίσετε ποια προσφορά σας προσφέρει την καλύτερη απόδοση.

Η Suresse Bank, θυγατρική της ισπανικής τράπεζας Santander, προσφέρει επί του παρόντος επιτόκιο 3,008% – αλλά μόνο για τέσσερις μήνες.

Έτσι, ενώ μπορεί να αξίζει να εκμεταλλευτείτε αυτή την προσφορά, ορισμένοι πελάτες μπορεί να είναι καλύτερα να επιλέξουν ένα ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει ότι απαιτούνται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή προσφορά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αλλάξουν τράπεζα μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και να έχουν το νου τους για νέες προσφορές.

“Δεν θα πρέπει να αφήνετε τον εαυτό σας να καθοδηγείται από την ευκολία όταν πρόκειται για έναν λογαριασμό ημερήσιου χρήματος, διότι κάθε νέος πελάτης γίνεται τελικά υφιστάμενος πελάτης”, δήλωσε ο Herbst.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσετε ότι το να έχετε πολλούς λογαριασμούς ανοιχτούς ταυτόχρονα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την πιστωτική σας ικανότητα, γι’ αυτό προσπαθήστε να κλείνετε τυχόν αχρησιμοποίητους λογαριασμούς όταν μπορείτε.

Είναι τα χρήματά μου ασφαλή σε λογαριασμό ταμιευτηρίου στη Γερμανία;

Μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, οι πελάτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να βεβαιωθούν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να διασφαλίσετε ότι οποιοσδήποτε λογαριασμός ταμιευτηρίου καλύπτεται από τη γερμανική εγγύηση καταθέσεων, η οποία διασφαλίζει ότι ποσά έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη προστατεύονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Stiftung Warentest συνιστούν επίσης τράπεζες που εδρεύουν σε οικονομικά ισχυρές χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται τράπεζες στην Ισπανία – όπως η προαναφερθείσα Suresse Bank – αλλά και ιδρύματα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία ή την Πολωνία.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας της FMH Herbst δεν πιστεύει ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των τραπεζών είναι πολύ υψηλοί.

“Η πιθανότητα να σημειώσω απώλειες ως αποταμιευτής στην Ευρώπη με οποιονδήποτε λογαριασμό όψεως και επενδυτικό ποσό έως 100.000 ευρώ είναι σχεδόν μηδενική”.

Στη Γερμανία, εξάλλου, πολλές γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες ανήκουν στο εθελοντικό Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.

Μπορούν λοιπόν οι καταθέτες μιας ημέρας να επενδύσουν με ασφάλεια περισσότερα από 100.000 ευρώ εδώ; “Οτιδήποτε πάνω από 100.000 ευρώ αποτελεί εθελοντική υπόσχεση των τραπεζών”, λέει ο Herbst.

“Αν θέλετε πραγματικά να είστε ασφαλείς, θα πρέπει να μοιράσετε ποσά άνω των 100.000 ευρώ σε πολλές τράπεζες”.

Λιγότερο από τον πληθωρισμό

Με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι έφτασε περίπου το 7,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους – και να παραμείνει υψηλός καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 – οι πελάτες τραπεζών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους θα χάνουν γενικά αξία σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, ακόμη και αν τα επιτόκια είναι υψηλότερα.

Αν και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου προθεσμίας μπορούν συχνά να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια, το μειονέκτημα είναι ότι έχετε πολύ λιγότερη πρόσβαση στα χρήματά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μπορεί να δεσμεύεστε σε ένα επιτόκιο που γίνεται λιγότερο ανταγωνιστικό με την πάροδο του χρόνου.

Σε αντίθεση με αυτόν τον τύπο αποταμιευτικού λογαριασμού, ένας λογαριασμός με καταθέσεις όψεως προορίζεται γενικά να προσφέρει ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης για απροσδόκητες καταστάσεις, όπως μια ακριβή επισκευή αυτοκινήτου ή σπιτιού ή μια ξαφνική απώλεια εργασίας.

Για άτομα με πολύ μεγαλύτερες αποταμιεύσεις – δηλαδή πολύ πάνω από τον μισθό τριών ή έξι μηνών – αυτός ο τύπος λογαριασμού μπορεί να μην έχει το μεγαλύτερο νόημα.

Αφού βάλουν στην άκρη ένα μαξιλάρι έκτακτης ανάγκης, ο Herbst προτείνει ότι μεγαλύτερα ποσά θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση σε επενδύσεις ή EFTs.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης