Βαυαρία το 2050: Περισσότερη ζέστη και έντονες βροχοπτώσεις

Γερμανία: Ρεκόρ ζέστης ο Ιανουάριος - Τι θα γίνει τον Φεβρουάριο

Πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα για τις κλιματικές προβλέψεις; Και τι προβλέπουν τα δεδομένα για τη Βαυαρία; Η ομάδα δεδομένων BR ανέλυσε κλιματικά δεδομένα για όλες τις περιφέρειες της Βαυαρίας. Έτσι θα εξελιχθούν οι ημέρες καύσωνα και οι έντονες βροχοπτώσεις.

Μετά τη βροχερή άνοιξη, ο καιρός στη Βαυαρία ήταν πρόσφατα πολύ καλοκαιρινός: σχεδόν καθόλου βροχή, πολλή ηλιοφάνεια και πολύ ζέστη – “ασυνήθιστα ζέστη”, όπως γράφει η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD).

Στο μυαλό έρχονται μνήμες από το 2022: το περασμένο καλοκαίρι ήταν το δεύτερο θερμότερο και το δεύτερο πιο ηλιόλουστο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στο κρατίδιο μετά το 2003.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν επανειλημμένες νεφώσεις, ιδιαίτερα κοντά στις Άλπεις. Για παράδειγμα, στις 19 Αυγούστου στο Wertach-Bichel στο Allgäu, 114,2 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν από τον ουρανό μέσα σε μία ημέρα.

Είναι τυχαίο ότι τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται όλο και πιο συχνά;

Ότι μεγάλες φάσεις ξηρασίας εναλλάσσονται με μέρες που βρέχει; Και πώς θα συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη;

Η κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος της Βαυαρίας (LfU) έχει συλλέξει πολλά δεδομένα πρόβλεψης για το θέμα αυτό – για κάθε βαυαρική περιφέρεια.

Η ομάδα δημοσιογραφίας δεδομένων της Bayerischer Rundfunk έχει προετοιμάσει τα δεδομένα του LfU για κάθε βαυαρική περιφέρεια, ώστε να είναι δυνατή μια ματιά στο κλιματικό μέλλον της Βαυαρίας.

Μελλοντικές προβλέψεις για τρία κλιματικά σενάρια στη Βαυαρία

Στα δεδομένα περιγράφονται τρία σενάρια: μια Βαυαρία χωρίς πρόσθετη προστασία του κλίματος, με μέτρια προστασία του κλίματος και με ισχυρή προστασία του κλίματος.

Οι επιστήμονες αναφέρονται στα σενάρια εκπομπών RCP 8.5, 4.5 και 2.6, όπου το σενάριο RCP 8.5 βασίζεται στην υπόθεση ότι ο κόσμος θα συνεχίσει όπως πριν και θα συνεχίσει να καίει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Το σενάριο RCP 2.6, από την άλλη πλευρά, προϋποθέτει αποφασιστικά φιλόδοξα και γρήγορα μέτρα για την προστασία του κλίματος – όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, είναι ήδη απίθανο να υλοποιηθεί.

Ημέρες καύσωνα στη Βαυαρία το 2050

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του LfU, το 2050 θα υπάρχουν περισσότερες ημέρες καύσωνα στη Βαυαρία από ό,τι σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς περιφερειακές διαφορές: σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Φραγκονίας και της Άνω Βαυαρίας θα υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ημερών με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών.

Με ισχυρή προστασία του κλίματος, η τάση αναμένεται να είναι πολύ ηπιότερη.

Τα στοιχεία του LfU είναι σαφή ως προς αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Bäse: “Μετράμε ήδη μια αύξηση 1,9 βαθμών μεταξύ 1951 και 2019. Και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχίζεται.

Και ανάλογα με το πόσο έντονα επιδιώκουμε την προστασία του κλίματος, θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό”.

Αύξηση των ημερών έντονης βροχόπτωσης στη Βαυαρία το 2050

Ειδικά στην περιοχή των Άλπεων, θα υπάρξουν περισσότερες ημέρες με έντονες βροχοπτώσεις το 2050.

Σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας, η αλλαγή δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με μία ή, με μαθηματική ακρίβεια, ακόμη και λιγότερο από μία επιπλέον ημέρα έντονης βροχής.

Όμως, ακόμη και ένα μόνο γεγονός έντονης βροχής μπορεί να προκαλέσει υψηλές υλικές ζημιές και, στη χειρότερη περίπτωση, να κοστίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι κλιματικές προβλέψεις είναι σημαντικές:

“Πολλές αποφάσεις, έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμού όταν πρόκειται για επενδύσεις.

Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τι έρχεται”, λέει ο Harald Kunstmann, εξηγώντας την περίτεχνη εργασία με τα κλιματικά δεδομένα. Κατέχει την έδρα Περιφερειακού Κλίματος και Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ.

Οι περιφερειακές προβλέψεις στη Βαυαρία είναι σημαντικές

Για να είναι η έρευνα χρήσιμη σε περιφερειακό επίπεδο, τα μεγάλα μοντέλα που περιγράφουν ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να βελτιωθούν για μικρότερες περιοχές όπως η Βαυαρία.

Ο καθηγητής Harald Kunstmann διεξάγει σχετική έρευνα.

Συγκρίνει την τελειοποίηση των μοντέλων με ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένο ζουμ:

“Η κοιλάδα Loisach έχει έκταση τριών ή τεσσάρων χιλιομέτρων. Αν κοιτάξω εκεί με γυαλιά που έχουν ανάλυση 50 χιλιομέτρων, δεν βλέπω καθόλου την κοιλάδα Loisach. Το Ίνσμπρουκ και το Γκάρμις είναι σχεδόν ένα, και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά”.

Το LfU έχει υπολογίσει ακριβώς μια τέτοια τελειοποίηση. Με τη βοήθεια των δεδομένων μέτρησης του καιρού, τα κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό μελλοντικών προβλέψεων.

Το αποτέλεσμα είναι τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται για μια μελλοντική Βαυαρία.

Εκτός από τις υποθέσεις για την προστασία του κλίματος, τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν επίσης υποθέσεις για την εξέλιξη του πληθυσμού, τη χρήση γης και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Αυτή η αλληλεπίδραση – μετρούμενα δεδομένα, σενάρια και κλιματικά μοντέλα – οδηγεί σε προβλέψεις για το πώς θα μπορούσε να είναι η Βαυαρία στο μέλλον.

Για να διασφαλιστεί ότι οι προβλέψεις αυτές ταιριάζουν στη Βαυαρία, οι εμπειρογνώμονες του LfU ανέπτυξαν μια διαδικασία δοκιμής: Δοκίμασαν αν τα κλιματικά μοντέλα ήταν σωστά στο παρελθόν.

Επειδή ειδικά η Βαυαρία αποτελεί μια πρόκληση, εξηγεί ο εκπρόσωπος του LfU Frank Bäse: “Έχουμε την κατάσταση στη Βαυαρία ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό ανάγλυφο.

Έχουμε τμήματα των Άλπεων, χαμηλές οροσειρές αλλά και χαμηλότερα υψόμετρα. Και αυτό μπορεί να απεικονιστεί διαφορετικά για διαφορετικά μοντέλα”.

Ο άνθρωπος είναι ο καθοριστικός παράγοντας

Η ανάπτυξη που παρουσιάζεται εδώ δεν θα σταματήσει φυσικά μετά το 2050, αλλά θα επιταχυνθεί ακόμη και σε πολλές περιοχές.

Σε ορισμένες περιοχές της Βαυαρίας μάλλον αργά ή ακόμη και σχεδόν ανεπαίσθητα, σε άλλες όμως ταχύτερα και με σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τη φύση.

Μένει να δούμε ποιο σενάριο θα συμβεί πραγματικά το 2050. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τους ανθρώπους και τα μέτρα προστασίας του κλίματος που λαμβάνονται σήμερα.

Διότι στα υπολογισμένα σενάρια, αυτά ακριβώς είναι οι μεγάλοι άγνωστοι X.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης