12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία – Ποιος ωφελείται;

Τουλάχιστον δώδεκα ευρώ την ώρα: από την 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στη Γερμανία το δικαιούνται αυτό. Η κυβέρνηση αύξησε τον νόμιμο κατώτατο μισθό, όπως συζητήθηκε στη συμφωνία συνασπισμού. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι πρόκειται να το λάβουν.

Στην πραγματικότητα, στη Γερμανία εργαζόμενοι και εργοδότες διαπραγματεύονται τα επίπεδα των μισθών. Το κράτος δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει.

Στην περίπτωση του νόμιμου κατώτατου μισθού, λοιπόν, συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη διαπραγμάτευση μιας προσαύξησης.

Ένα βαρύ συν από το νόμο της Γερμανίας

Από την καθιέρωσή του το 2015, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 8,50 ευρώ σε 10,45 ευρώ. Πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος ζωής. Το SPD, αλλά και οι Πράσινοι, προώθησαν τότε 12 ευρώ στις συνομιλίες για τον συνασπισμό.

Αυτό δεν είναι ακριβώς το 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία. Όποιος κερδίζει λιγότερο από αυτό το ποσό θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας σύμφωνα με τον κοινό ορισμό που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να παρεμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας.

Το επόμενο έτος, η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό πρόκειται να εκτελέσει εκ νέου την εντολή της και να συζητήσει μια αύξηση για το 2024. Η Επιτροπή θα λάβει ως βάση τη γενική μισθολογική εξέλιξη των προηγούμενων ετών.

12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία - Ποιος ωφελείται;
Αύξηση κατώτατου μισθού στη Γερμανία | By kagkansayin

Ένα must με εξαιρέσεις

Όλοι οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 12 ευρώ την ώρα, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εταιρειών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Γερμανία.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Αυτά ορίζονται από το νόμο: οι μακροχρόνια άνεργοι, για παράδειγμα, μπορούν να λάβουν λιγότερα κατά τους πρώτους έξι μήνες της εργασίας τους, όπως και οι εκπαιδευόμενοι, εάν η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει αυτό το πρακτικό στοιχείο.

Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν μισθό. Υπάρχουν ξεχωριστά θεσμοθετημένα ελάχιστα επίπεδα για αυτά, ανάλογα με το έτος μαθητείας. Επιπλέον, υπάρχουν συλλογικά συμφωνημένα χαμηλότερα όρια σε ορισμένους τομείς, όπως στον τομέα της περίθαλψης ή για τους καθαριστές κτιρίων. Και αυτά, επίσης, πρέπει τώρα να αυξηθούν σε τουλάχιστον 12 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κατώτατου ορίου στη Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil δηλώνει ότι περισσότεροι από έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από τον νέο κατώτατο μισθό.

Οι κυριότεροι τομείς που αναφέρονται είναι εκείνοι με μάλλον χαμηλές αποδοχές, όπως το λιανικό εμπόριο, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια ή οι καθαριστές κτιρίων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το Ίδρυμα Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, ανεβάζει τον αριθμό των ατόμων που κερδίζουν λιγότερα από δώδεκα ευρώ σε 6,6 εκατομμύρια σε παγγερμανικό επίπεδο.

Για τη Βαυαρία, η μελέτη καταγράφει 930.000 άτομα – δηλαδή σχεδόν το 15% του συνόλου των εργαζομένων, κυρίως σε μίνι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία βρίσκεται πολύ κάτω από τον παγγερμανικό μέσο όρο. Ακριβώς στο νότιο τμήμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας οι άνθρωποι μπορούν να κερδίζουν καλύτερα από ό,τι στο βόρειο ή ακόμη και στο ανατολικό τμήμα.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αναγκάζει πλέον πολλές εταιρείες να προσαρμόσουν τις συμβάσεις εργασίας τους. Δεν επιτρέπεται πλέον να πληρώνουν λιγότερα από 12 ευρώ την ώρα, ακόμη και αν η σύμβαση αναφέρει το αντίθετο.

12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία - Ποιος ωφελείται;
Κατώτατος μισθός στη Γερμανία | By Yusuke Ide

Κριτική του νέου κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Θα πρέπει τώρα οι επιχειρήσεις να δώσουν προειδοποίηση σε ορισμένους εργαζόμενους επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τον νέο κατώτατο μισθό;

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες φοβούνται κάτι τέτοιο – όπως συνέβη το 2015, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κατώτατος μισθός με νόμο στη Γερμανία. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, τα 8,50 ευρώ δεν οδήγησαν σε κύμα απολύσεων.

Το IAB, το ερευνητικό ινστιτούτο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, αναφέρεται στους τοπικούς οργανισμούς. Αναμένουν λιγότερες συνέπειες για την αγορά εργασίας παρά την οικονομική κρίση. Επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς.

Το Ινστιτούτο Ifo βλέπει έναν διαφορετικό κίνδυνο και αναφέρεται σε μια έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων: Η αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού θα μπορούσε επιπλέον να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Σχεδόν το 60% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν να αυξήσουν τις τιμές τους εάν αυξηθεί το κόστος προσωπικού.

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BdA) δεν ασκεί κριτική στον ίδιο τον κατώτατο μισθό, αλλά στην κυβέρνηση και στη ρήξη με την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Φοβάται μια επαναλαμβανόμενη κρατική υπαγόρευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και απειλεί με συνταγματική καταγγελία. Θα έχει ένα έτος για να το καταθέσει.

Η έλλειψη ελέγχου στη Γερμανία

Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη προσαρμοστεί και τα κατώτερα όρια που προβλέπονται σε αυτές έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις σε πάνω από 12 ευρώ. Αλλά ούτε οι μισοί από τους εργαζόμενους στη Βαυαρία δεν μπορούν να αναφερθούν σε μια τέτοια συμφωνία.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να διεκδικήσουν του νέου νόμιμου κατώτατου μισθού σε ατομικές υποθέσεις. Σύμφωνα με την DGB, δεν επιτρέπεται η “απάτη”. Για παράδειγμα, τα φιλοδωρήματα ή τα έξοδα διατροφής και διαμονής δεν μπορούν να συμψηφιστούν.

Το Γραφείο Οικονομικών Ερευνών για την Παράνομη Απασχόληση είναι αρμόδιο για τις παραβιάσεις του νόμου περί ελάχιστου μισθού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μαζί τους ανώνυμα. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επικρίνουν ότι δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για αποτελεσματικό έλεγχο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης